香港長跑網  - 長跑長友

$270是否真係好貴???

升級   55.26%

該用戶從未簽到

討論區最少已發現3單用假號碼布的case, 認同只是冰山一小角. 很花時間搵既一定仲有大把.

$270一場比賽真係太貴嗎???

起初我都覺得貴, 跑步啫! 都要攞二百幾出嚟!

但當你現收到選手包,見到裡面2本小冊子,紀念獎牌, newbalance跑衫, 去到現場見到用幾多既人手,行李既安排, 加埋封咗50公里既街道俾你去跑, 借維園攞選手包及做衝線區, 完成既禮品包. 進入灣仔後途人既歡呼, 回到家上網尋找相片既樂趣. 我覺得係絕對超值既.

相比起一d收你百幾蚊,安排一條無須封路既賽路比你,沿途2個水站,過終點得支水既10k比賽, 絕對係一個物有所值既豪華團.

升級   0%

該用戶從未簽到

其實就各有特色, SCM 都算係國際性, 而且同日搞三類唔同長度嘅比賽, 重要係分兩個地點起跑, 成本當然高些, 但渣打本身亦當係企業宣傳嘅項目, 係咪超值就見仁見智!!
其他小型跑步比賽雖然平平地, 但都不失為一個好嘅攞比賽經驗機會!!
再講, 跑手參賽嘅主要原因都唔係貪嗰d "贊助商" 嘅禮品包!!
當然, 如果俾咗錢參賽有些小禮品大家心裡會開心 d, 但我情願主辦單位將d錢免費出張 cert 俾我好過收禮品包!!

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 161 天

原帖由 埔荃 於 2009-2-14 01:05 發表
    討論區最少已發現3單用假號碼布的case, 認同只是冰山一小角. 很花時間搵既一定仲有大把.

$270一場比賽真係太貴嗎???" />" />" />" />

但當你現 ...

同意你所講, 當初都有你差唔多的諗法, 雖然年年都有一件跑衫, 但發覺每年都只係改少少(有時係膊位, 有時係袖位), 無
    mug新意.

但後來的想法都和你差不多.

所以更加對果D用舊號碼有果D人渣(用詞有D粗俗), 特別係好明顯用男仔號碼布跑半馬的女仔, 見到佢笑笑口既得戚樣, 真係想一巴打落佢!

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 2 天

原帖由 leehyalbert 於 2009-2-14 13:55 發表

同意你所講, 當初都有你差唔多的諗法, 雖然年年都有一件跑衫, 但發覺每年都只係改少少(有時係膊位, 有時係袖位), 無
    mug新意.

但後來的想法都和你差不多.

所以更加對果D用舊號碼有果D人渣(用詞有D粗俗) ...

我諗佢下年都唔會,俾人點左相

升級   28.42%

該用戶從未簽到

$270一場比賽真係太貴嗎???" />" />

但當你現 ...

同意, 氣氛已經冇得頂. 我已經決定年年都會跑渣打, 衝線前的一刻最珍貴....
    下年可以gei..真係想試試半馬
    d 打氣聲真係冇得頂

話時話, 點解師兄要用$270 咁貴gei ?
    唔係170 ja mei?

升級   6.05%

該用戶從未簽到

原帖由 manppp2004 於 2009-2-14 18:32 發表

同意, 氣氛已經冇得頂. 我已經決定年年都會跑渣打, 衝線前的一刻最珍貴....
    下年可以gei..真係想試試半馬" />" />" />" />
    d 打氣聲真係冇得頂" />" />" />" />

話時話, 點解師兄要用$270 咁貴gei ?
    唔係170 ja mei?  ...

http://www.hkmarathon.com/marathon/chi/event/entry/procedure.jsp
    係$270

升級   0%

該用戶從未簽到

我擔心出年可能會加價

升級   28.42%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

姜太公釣魚~~

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 322 天

[quote]原帖由 manppp2004 於 2009-2-14 18:32 發表

下年可以gei..真係想試試半馬" />" />
    d 打氣聲真係冇得頂" />" />

同意X2

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

$270一場比賽真係太貴嗎???" />" />

但當你現 ...

Yes , i agree with you   x 2

升級   56%

該用戶從未簽到

270算係咁啦

但當你現收到選手包,見到裡面2本小冊子,紀念獎牌, newbalance跑衫, 去到現場見到用幾多既人手,行李既安排, 加埋封咗50公里既街道俾你去跑, 借維園攞選手包及做衝線區, 完成既禮品包. 進入灣仔後途人既歡呼, 回到家上網尋找相片既樂趣. 我覺得係絕對超值既.

相比起一d收你百幾蚊,安排一條無須封路既賽路比你,沿途2個水站,過終點得支水既10k比賽, 絕對係一個物有所值既豪華團.

270仲要連埋證書, 算係咁啦

跑步都係求開心姐
    如果覺得唔值270 唔捨得比報名費既
    寧願唔報好過

升級   3.68%

該用戶從未簽到

270有咁ge配套..抵啦.......不過都個個人咁同想法ge..貴咪唔跑law...
    即係好似我都接受唔到用成千去買私家晶片咁..咪次次寫支票law...

升級   55.26%

該用戶從未簽到

原帖由 MILKLOK 於 2009-2-16 00:46 發表
    270有咁ge配套..抵啦.......不過都個個人咁同想法ge..貴咪唔跑law...
    即係好似我都接受唔到用成千去買私家晶片咁..咪次次寫支票law...

晶片唔使成千蚊, 300蚊攪掂,如果你每個月都跑既,值得買既

升級   73.16%

該用戶從未簽到

55000人參加 x $270 = $14850000 (未加可能贊助商都要比錢,因為賣廣告成份)

升級   38.35%

慵懶
  • 簽到天數: 24 天

同國內d全馬(40蚊)比起又真係貴左少少,不過又未必有渣打d賽事服務做得咁好

澳門要成300蚊,沿途仲冇運動飲料/食物提供,咪仲離譜

升級   27.67%

• 簽到天數: 4 天

你認為值的話, 渣馬收一千你都會俾,

你認為唔值, 佢收一蚊你都唔會跑!

問題係你既然覺得唔抵俾270個大洋, 又為何要跑? 呢個世界無免費午餐, 偷跑的人應該反省下, 唔想俾錢咪自己通山跑下算law, 反正我地平日練跑都係免費架

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 埔荃 於 2009-2-16 00:50 發表

晶片唔使成千蚊, 300蚊攪掂,如果你每個月都跑既,值得買既

X2,$320蚊。

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   24.21%

該用戶從未簽到

Ha ha, then the full marathon is even more value than 10k and HM.  So, go for the Full Marathon next year!

HK SCM is not that expensive.  I enrolled the Sundown Marathon Ultra in Singapore, it is S$140 (around HK$700!!!).