香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

剔牌跑鞋有嗞嗞聲是否Air有問題

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 34 天

ching & ctse 我對剔牌跑鞋買左半年,大約跑左二、三百公里,最近跑起來有嗞嗞聲,是否Air 漏氣,重跑吾跑得呢?
    要吾要買過對新的呢?
    +1 0
    上一篇︰關於polar心跳錶一問下一篇︰我的跑步路線

升級   40.15%

該用戶從未簽到

呵呵,有可能,但不排除這是此鞋的透氣系統(可能您跑快左,所以對鞋都要透氣多d)

如果您真係要check,或者可以將 air 部分放入水中,看看有否氣出,或再按按 air 部分作測試.
    其實就算漏氣,假如不影響到自己,可以金不換.

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 34 天

回復 2# 的帖子

卓 卓師兄:如果不換,會吾會另對腳受傷,以後無得跑咪慘

升級   60%

該用戶從未簽到

根據小弟穿NIKE鞋既經驗,有嗞嗞聲可能係air內有水份(即入水或潮濕)

升級   0%

該用戶從未簽到

有聲!?...咁似BB仔d鞋...加埋閃燈就好嘞.

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 龜速行 於 2009-2-15 00:31 發表

ha ha !!!! L.A. Gear  

而家都冇乜細佬仔著閃燈波鞋啦....

升級   40.15%

該用戶從未簽到

原帖由 CatCat 於 2009-2-14 20:39 發表
    卓 卓師兄:如果不換,會吾會另對腳受傷,以後無得跑咪慘

呵呵,咁就要靠自己來判斷了.

like for example:
    (對鞋冇之之聲個下時)假如你平時跑開十k里數既,膝蓋或其他腳部份沒任何痛楚啦 .
    相反,如果而家著住對 之之聲 既鞋跑番相同里數,膝蓋或其他腳部份 〔有 〕痛楚或反應的情況下,則需要換了.

小弟以前第一對跑鞋 morfork 都係 air底,跑到爆 air 都可以照跑,腳亦沒事.....
    當然若要安全計,換好 D,又可以振興經濟,又可以幫長跑網既師兄姐 REPORT 試玩既新鞋,記住同一時間報導埋邊度買便宜D 鐹.

升級   20.35%

該用戶從未簽到

原帖由 onon 於 2009-2-15 00:30 發表
    有聲!?...咁似BB仔d鞋...加埋閃燈就好嘞.

我都想要對有閃燈的跑鞋哦!

升級   20.53%

該用戶從未簽到

經驗之談,先要睇閣下既款式係唔係外露氣囊,如果係的話好大機會係包裹住Air既物料(通常都係EVA等物料)同air分離左,以前對Air Max同依家著緊呢對不知名款都係一樣,所以以後nike鞋款我係Black list左外露Air款,覺得係得個睇字。
    Nike既Air如果一爆氣就漏哂,所以唔會有機會慢慢漏出黎既機會

升級   64.74%

該用戶從未簽到

原帖由 katsumoto 於 2009-2-17 13:18 發表
    經驗之談,先要睇閣下既款式係唔係外露氣囊,如果係的話好大機會係包裹住Air既物料(通常都係EVA等物料)同air分離左,以前對Air Max同依家著緊呢對不知名款都係一樣,所以以後nike鞋款我係Black list左外露Air款,覺得 ...

我都black list左外露air系列..
    上網見過有d人著唔夠1個月可以爆air(真唔真我唔知)
    air又唔係平..如果真係爆我好hurt(錢包)
    我純粹經濟行先

升級   82%

該用戶從未簽到

原帖由 CatCat 於 2009-2-14 18:51 發表
    ching & ctse 我對剔牌跑鞋買左半年,大約跑左二、三百公里,最近跑起來有嗞嗞聲,是否Air 漏氣,重跑吾跑得呢?
    要吾要買過對新的呢?
    以前我都有一對這牌子跑鞋,跑左無耐,air位入水,變天(吸水)避震 。又跑左無耐,全對鞋底大部份組合散晒,一件件脫落。從那次開始,我同依隻鞋子離婚。

白頭佬

升級   82%

該用戶從未簽到

原帖由 lynnling 於 2009-2-18 11:52 發表

我都black list左外露air系列..
    上網見過有d人著唔夠1個月可以爆air(真唔真我唔知)
    air又唔係平..如果真係爆我好hurt(錢包)
    我純粹經濟行先
    唔單止爆呔,重係成個底盤散晒。睇見都激氣

白頭佬

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 peteruno 於 2009-2-18 12:03 發表
    以前我都有一對這牌子跑鞋,跑左無耐,air位入水,變天(吸水)避震 。又跑左無耐,全對鞋底大部份組合散晒,一件件脫落。從那次開始,我同依隻鞋子離婚。

白頭佬

白頭兄,咁我比你好彩好多,當然air max我係唔會買o既,而近幾年自己著過o既都係katana cage,我都覺得反應唔錯,避震都還可以,用黎練中快課都幾合適,而且價錢非常合理﹙曾經特價$449﹚…不過因為試adidas新鞋而放棄左佢無入佢最新model o者…

而用黎比賽o既katana racer都曾經係好多前列跑手o既選擇,唔錯架…應該﹙我自己就未著過,皆因太多比賽鞋﹚