香港長跑網  - 長跑長友

樓主: allanccl
打印 上一主題 下一主題

5.4.2009 鄭開國際馬拉松 遠征河南

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-3-2 14:48 發表

三個馬拉松舉行既時間都好接近,應該唔會去北京或者上海啦,好大機會跑杭州馬拉松,因為未去過,係跑風景最靚既西湖,好吸引,閣下有興趣既話,可以join埋我地呀。

可以考慮.......唔知條路平唔平?同當時天氣點呢?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stanleyhpm 於 2009-3-2 15:25 發表

閣下可以去以下網址睇下舊年杭州馬拉松:
http://sports.sohu.com/s2006/3995/s245543995/

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stanleyhpm 於 2009-3-2 15:25 發表

我唔知平唔平,一定比香港渣打平,是在十一月,故唔會太熱。

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

http://www.hangzhou-marathon.com/   杭馬官方網站

升級   0%

該用戶從未簽到

杭州国际马拉松赛历史                                                                                                                                                                                                                                                                                        杭州国际马拉松是在原西湖桂花国际马拉松赛和杭州国际友好西湖马拉松赛两大赛事的基础上联合举办的。它始于一九八七年,主要是沿着风景如画的西湖和钱塘江风景区举行,是世界上最美丽的马拉松赛路线之一。比赛设置了男女马拉松、半程马拉松,短程马拉松等,有来自国内各省市的近万名运动员参加角逐,并有来自美国、德国、日本、法国、英国、韩国、赞比亚、马来西亚、澳大利亚等几十个国家的运动员参与。每届比赛都有数十万观众沿途为运动员们呐喊,气氛热烈。
    杭州国际马拉松赛是浙江省举办的重要国际级赛事之一,长期以来一直受到国内外马拉松爱好者的关注。赛程包括:马拉松(42.195公里)、半程马拉松(21.0975公里)、短程马拉松(13.8公里)、小马拉松(6.8公里),家庭跑(1.2公里)和情侣跑(3.5公里),健步走。
    杭州以其迷人的西湖风景和丰富多彩的文化古迹,吸引着无数中外游客。秋季的杭城丹桂飘香,风景秀丽,气候宜人。在湖光山色如画的西子湖畔,信步疾跑,不仅锻炼体质,磨练意志,同时也是一种美的享受。

升級   0%

該用戶從未簽到

謝謝kf1977 ching

升級   100%

開心

我都好想去!但首選會去北京先,但都係到時睇天氣而定!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 前進 於 2009-3-2 21:21 發表

我都好想去!但首選會去北京先,但都係到時睇天氣而定!

一個人都去? 我舊年去過,所以今年唔再去,今年十一月會去杭州跑馬拉松;北京要五個小時內完成呀,有紀念獎牌、完成証書及排汗T恤的。

升級   69.47%

該用戶從未簽到

allanccl兄,杭州马拉松后勤服务不佳,国内跑友颇有微词啊,可以去跑吧论坛看看一些帖子.
    www.running8.com
    论后勤服务,国内上海马拉松是最好的啦,我去年跑过的.

升級   100%

奮鬥

Fabio 兄,去上海嘅話2010年可以順便睇埋世博喎,如果時間啱既話,所以上海係我下年ge首選

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Fabio 於 2009-3-2 23:04 發表
    allanccl兄,杭州马拉松后勤服务不佳,国内跑友颇有微词啊,可以去跑吧论坛看看一些帖子.
    www.running8.com
    论后勤服务,国内上海马拉 ...

唔該晒Fabio師兄,我2007年十一月尾跑過上海馬拉松了,同意師兄所講,上海係搞得很好的,不過小弟想跑晒所有國內的馬拉松,雖然杭州的後勤不佳,但相信風景尚可吧,我及我的朋友通常會順道旅遊的。因杭州是跑市內,圍觀群眾及啦啦隊應該比較熱鬧吧!

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 kf1977 於 2009-3-2 23:40 發表
    Fabio 兄,去上海嘅話2010年可以順便睇埋世博喎,如果時間啱既話,所以上海係我下年ge首選

應該無可能咁做.....世博2010年5月1日至10月31日
    上海全馬一般都係11月尾

升級   100%

擦汗

原帖由 allanccl 於 2009-2-17 23:15 發表  真係開心,鄭州至開封國際馬拉松開始報名啦! 
    小弟已有約十名朋友報名,跑馬拉松之前本團會先去華山及西安(兵馬俑)遊玩,
    各網友如真有興趣加入,請及早PM小弟。
    (平價火車團)這條跑道是小弟跑過最直最平的跑道,一百 ...

遠征大軍名單  
    1. allanccl
    2. leefs
    3. cnbikeman    (途中加入)
    4. Power42195 (途中加入)
    5.

升級   100%

奮鬥

原帖由 stanleyhpm 於 2009-3-3 00:08 發表

應該無可能咁做.....世博2010年5月1日至10月31日
    上海全馬一般都係11月尾
    Thank you ching 咁真可惜喇!

其它ching ctse 鄭開仲有2日就報名喇~!

升級   0%

該用戶從未簽到

以下是小弟及朋友們的初步暫定行程:
                  鄭開馬拉松及華山之旅
    30/3 早上1030時在深圳飲茶及午飯,1210時乘坐D718往廣州,
         在1443時廣州火車站乘K82直往華山,
    31/3 在1424時到華山,在火車站旁找住宿,晚飯後早點休息,
    1/4  早上將行李寄存賓館及帶備乾糧,早餐後0830出發,乘車到玉泉院登山,預計1200到達北峰海拔1614.9米高處遊覽約1小時再登金銷關後直住西峰海拔2082.6米大約1500時可到達西峰,在西峰找尋住宿,安排好住宿後在西峰附近遊覽及等候欣賞日落美景,晚餐後早點休息,
    2/4  0530時起來看日出,0730早餐後出發直登南峰海拔2154.9及遊
         長空棧道,再往東峰海拔2096.2遊鷂子翻身,遊中峰海拔2037.8
         遊完後經金銷關下山,大約1330時返回賓館午餐及取回行李,
         如果時間趕上L7377 火車在1506時去西安,1716時到達西安,找尋住宿及晚餐後晚夜遊西安古城,鈡樓及鼓樓,
    3/4  早上0800出發分兩批人,一批遊兵馬俑,如果去過兵馬俑可以遊大雁塔,小雁塔或秦始皇陵,1300在西安長途車站集合,午餐後乘坐1400時開車往鄭州,車程6小時,大約2000時到達鄭州,
    4/4  早上取布章,如果不怕疲勞可到開封一遊,
    5/4  0600起來早餐準備比賽,晚上到二七廣場吃大盤鷄,餐後
      在2102時乘1538班次返深圳,

升級   100%

擦汗

引用:
    原帖由 allanccl 於 2009-3-3 23:10 發表 
                  鄭開馬拉松及華山之旅
    30/3 早上1030時在深圳飲茶及午飯,1210時乘坐D718往廣州,
    31/3 在1424時到華山,在火車站旁找住 ...

謝謝allanccl師兄!
    行程非常精彩,
    真係"未出發先興奮"…

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-3-3 23:10 發表
                  鄭開馬拉松及華山之旅
    31/3 在1424時到華山,在火車站旁找住 ...

Allanccl 师兄,leefs师兄:又可以在国内跑马场上见面,真是太好了!

这次郑开国内的报名者看来不少啊,一定会很热闹。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Power42195 於 2009-3-4 18:58 發表

Allanccl 师兄,leefs师兄:又可以在国内跑马场上见面,真是太好了!

这次郑开国内的报名者看来不少啊,一定会 ...

Power42195師兄,報名了嗎?我已報了,比賽編號1886號。

升級   100%

擦汗

嘩…果邊今晚好凍,-1C 至 8C

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 leefs 於 2009-3-5 00:27 發表
    嘩…果邊今晚好凍,-1C 至 8C

未食五月粽,寒衣唔入槓呀皇上,所以到時我會帶薄羽絨背心同薄羽絨睡袋。