香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: B
打印 上一主題 下一主題

講東講西頭先話馬拉松選手係唔會生 cancer~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lvrunner 於 2009-2-19 04:12 發表

Hi Desmond hing ~  Ditto what you said.  A North American football player or ice hockey player sweats even more than a marathoner during a game.  Do they have less chance getting cancer?  I don't th ...

做呢份報告既人如果只研究流汗既多寡而作結論當然係唔準確,因為致癌原因有好多方面,例如平時的生活方式及習慣等都有影響

不過我會相信一個馬拉松選手患癌機會會比一個北美職業足球員或冰棍球手為低,因為長跑運動員會比另兩項運動員更加注意飲食及作息,而晌北美呢類運動員本身搵好多錢,晚晚夜夜笙歌攬女人醉酒鬧事......呢d新聞我以前晌加拿大時耐唔耐會都聽見

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂坦克車 於 18/2/2009 14:20 發表
到將來老左, 玩長跑既人除左對腳外, 其他病痛應該相對地少.

吓?連上長跑網呢個病態都少埋,無咩可戀矣

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 BHa 於 2009-2-18 00:48 發表
    話因為成日流汗0既關係, 排出晒毒素喎~

有冇科學或數據上0既證據??

有睇過報章上係咁寫,唔知有無正式醫學報告.

升級   41.95%

該用戶從未簽到

七屆環法單車賽冠軍ARMSTRONG的運動量應該不比馬拉松運動員少,但他也得到癌症
    所以我認為並非絕對

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cfchan 於 22/2/2009 17:29 發表
    七屆環法單車賽冠軍ARMSTRONG的運動量應該不比馬拉松運動員少,但他也得到癌症" />" />
    所以我認為並非絕對" />" />

我估佢因為長時間坐喺單車上面引致細胞病變。

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 23 天

原帖由 Alfred 於 2009/2/22 06:14 PM 發表

我估佢因為長時間坐喺單車上面引致細胞病變。

nono, 應該係 做運動做得太過辛苦, 應量力而為....

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 大隻添跑手 於 2009-2-22 18:20 發表

nono, 應該係 做運動做得太過辛苦, 應量力而為....

大隻師兄唔好跑咁快,應該唔會有病痛。

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 2 天

癌症構成的原因有很多種,但我相信持續做運動的人發病率較低