香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: runrun

「毋忘六四」20公里長跑暨親子漫步

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

我諗佢地無非都係想平反啫....
    可能係透過長跑運動的精神來表達佢地ge 決心~
    但到底會否有"曙光"?

升級   100%

開心

千里之行,始於足下。

沒有第一步,怎能跑完馬拉松,當然不能保証跑得完,但要堅持。

當年林肯解放黑奴都比人話是天方夜談,但今日的奧巴馬已說明一切。

所謂長跑長有,便是這種擇善固執,永不言倦的精神,這種素質不單止用在跑步上,在任何生活上的細節,無論讀書的、工作的、拍拖的、養兒育女的事情上都大派用場。

升級   100%

鬱悶

原帖由 ChARsoN 於 2009-2-21 21:20 發表
    我諗佢地無非都係想平反啫....
    可能係透過長跑運動的精神來表達佢地ge 決心~" />" />hjghk
    但到底會否有"曙光"?

我絕對相信歷史是有公義的!

升級   0%

開心

原帖由 runrun 於 2009-2-18 13:55 發表
    「毋忘六四」20公里長跑暨親子漫步
    下載詳情 及表格 PDF | DOC

支聯會將於2009年4月26日(星期日,「4.26社論」發表20周年),上午8時45分( ...

本人不想把運動拉到政治上, 用跑網衣的話又可能以為跑網有政治取向。

我個人會為做慈善全心盡力去跑,不會為政治而跑, 不想作為別人政治籌碼,為別人達到政治目的。

升級   26.84%

該用戶從未簽到

原帖由 Anthony 於 2009-2-21 21:29 發表

千里之行,始於足下。

沒有第一步,怎能跑完馬拉松,當然不能保証跑得完,但要堅持。

當年林肯解放黑奴都比人話是天方夜談,但今日的奧巴馬已說明一切。

所謂長跑長有,便是這種擇善固執,永不言倦的 ...

只要ching唔係著網衣去跑, 我冇意見

升級   29%

該用戶從未簽到

不考慮參加

升級   69.47%

該用戶從未簽到

Be envious of HK compatriots , have the rights of  free speech.

升級   45.79%

該用戶從未簽到

呢個長跑都搞左幾年,竟然冇乜人知,亦冇乜人跑,而且各大報章、電台、電視台都只會
    輕輕帶過,甚或認為不值一提,我諗搞手都冇乜機會撈到政治油水。

如果想表態支持平反八九六四民運,我覺得跑跑亦無妨。

不過如果真係要平反八九民運,我諗都要等多三幾十年,等頑固老一輩既建黨元老去得七七八八,
    咁比較開明既老一輩或新一輩先有機會做下野。

升級   20.75%

該用戶從未簽到

我過去都係去燭光晚會
    都係今年先知原來有呢一個長跑已有幾年歷史

望過路線,其實都係一d 好有紀念性的地方
    好希望更多人知道呢個活動
    尤其是細過廿五歲的一班年青人,可以有多d機會了解呢一段歷史

升級   18.42%

該用戶從未簽到

我覺得長跑不應與政治拉上關係,所以決定唔跑了

升級   100%

鬱悶

原帖由 囧山比 於 2009-2-26 00:44 發表
    我過去都係去燭光晚會
    都係今年先知原來有呢一個長跑已有幾年歷史

望過路線,其實都係一d 好有紀念性的地方
    好希望更多人知道呢個活動
    尤其是細過廿五歲的一班年青人,可以有多d機會了解呢一段歷史

我和山比一樣,過去都係去燭光晚會,
    都係今年先知原來有呢一個長跑已有幾年歷史。

香港還有她可愛的地方就是可以自由發言、自由行動。
    你和我都應該去珍惜的!
    歷史是無法改變,平反與否,個人看來並不重要,
    每個人從自己的角度及立場去睇某一事件,
    都有正面與反面的原因;
    既然歷史不會改變,公道自在人心!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   8.33%

該用戶從未簽到

政治不政治,我不理會,我只理會的是沒有申請封路的跑步,對行人和交通上會做成不便和危險,我知道這個活動已是幾年前的事,但我一次都沒有參加過這便是我的原因

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 8984 於 2009-3-31 20:41 發表
    我覺得長跑不應與政治拉上關係,所以決定唔跑了

乘易

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 鄭國柱 於 2009-4-10 10:12 發表

乘易

X3 , 政治我玩唔起, 免得好像長毛等人去大陸又話唔得, 去澳門又話唔得, 我不想做籠中鳥

升級   6.33%

該用戶從未簽到

舊年我都參加過,實際上就係遊行,只係以跑步方式表達,今年唔考慮參加.

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 cu83 於 2009-2-19 09:20 發表
    純個人意見:
    唔明點解要將健康嘅運動活動加入政治成份 (不論對或錯) ??

原帖由 Jrun2009 於 2009-2-19 11:35 發表
    我覺得長跑不應與政治拉上關係!

六四事件已20年了,可能主辨單位想用長跑來比喻佢地爭取平反的路是漫長。
    我覺得同政治拉不上關係!只係一種纪念六四方法並不是爭取民主的長跑