香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

SSP街坊小隊(Part 8)

關閉 [複製鏈接]

升級   100%

該用戶從未簽到

又新帖啦....

多謝各路fans支持

+1 0
上一篇︰「毋忘六四」20公里長跑暨親子漫步下一篇︰最強跑步心法

升級   100%

該用戶從未簽到

<更新SSP活動>
歡迎新舊朋友加入我地既長跑網大家庭!!
無論你跑過未,只要有心,凡事可成真~
請有興趣參與既朋友仔在這兒或是有關連結報名啦~

探訪流浪牛之家 ~延期通知
因同學有事,是日義工活動需要延期,新日期有待通知
各位:
我的素食的大學舊同學,會於2月21日探訪流浪牛之家.
我之前睇過新聞,話有人因為土地問題想迫走流浪牛之家,更有人沖入園地用刀割傷牛牛報復,而警方又唔理....(牛牛好慘...)
我當日會幫手,有興趣抽點時間幫助洋洋及牛牛的隊員,可以pm告知我.

詳情如下:
日期: 待定
時間: 待定
集合地點: 元朗恆香
探訪流浪牛之家大約至7-7:30pm, 活動後一起到元朗素食館吃晚飯

出席做義工者:
1. catcat
2. vv

轉貼我的同學講有關流浪牛之家的資料,如下:
剛過去的星期六(31/1/2009)我去了元朗大棠的流浪牛之家當義工. 一向都很喜歡牛的我最近在報章雜誌看到有關洋洋及她的100多隻牛的新聞, 特別是近日可憐的牛牛多次被襲令我更想去看個究竟.
那天當義工後很疲累, 但亦令我更加希望幫助洋洋及牛牛們. 很多香港人都認為牛是用來食用的, 對於這些牛及洋洋他們並不會多關心, 還可能覺得洋洋只是個浪費金錢及社會資源的瘋婦.  但當與牛接觸及相處後, 我敢肯定很多人都會對牛牛改觀. 牠們很有靈性, 比貓狗更甚!
希望在牛年的開始向大家介紹流浪牛之家. 我們可以找個星期六日一起去當義工, 然後到元朗的素食館(大力齋廚)吃晚飯!

夜探梅子林 ~ by kinkin

報名請到:
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=3801&extra=page%3D1

11.3 <SSP跑步特訓第四回> ~ 魔鬼教練主理
日期: 3月11日
地點: 九龍灣運動場
時間: 7:30pm(跑住等)

今晚最新安排~~~
如要集合一齊行去者請留意

**第一批先頭部隊去取locker先
6:40pm 九龍灣mtr B 出口等
活活+catcat

**第二批部隊
7pm 九龍灣mtr B出口等一齊行過去
迪迪,山山
盡量趕黎:圍圍,菲菲

出席者:

1. catcat
2. kinkin
3. batbat
4. 菲菲
5. 迪迪
6. 圍圍
7. 山山
8. 火火
9. 豐豐
10. 然然(豐豐朋友)
11. 122
12. locust
13. emma
14. emma 單車朋友(ctse)
15. 比比
16. 煲煲(boloup)
17. 活活
18. pp(盡量趕黎)
19. lulu姐
20. 龍龍
21. 大CatCat
22. VV
23. 全全(全馬ching新名)

~跑完開餐~
請在ssp 此post中留言先啦,謝謝..

轉貼:
14.3 屯門引水道至公奄引水道來回 ~ by 白白ching

想報名?請馬上到下面啦~
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=4047

距離: 約十九公里
約跑日期: 2009年3月14日(星期六)
集合時間: 下午3點正出發
集合地點: 屯門兆麟苑運動場
人數: 無限
衣著: 有著衫褲就得
時間: 兩小時半,返更衣室沖涼
裝備: 水

注意事項:
1. 無支援,無交通,無捷徑。(
缺力者可沿路折返)
2. 運動場有儲物櫃,自備鎖頭。
3. 沖涼後吹水聚餐,地方後定(自由參與)。

參加名單:
1. 711MF
2. 亞平
3. Kenneth
4. Patrick
5. 上水馬王
6. samynonsense
7. 白頭佬
8. TOES
9. BHA
10. JOE
11. STANWONG
12. 叮叮噹
13. 艾莉絲.韋
14. NC
15. KOPO1128
16. catcat 姐
17. 細明哥
18. 堅堅

19. lulu 姐

3.15 清幽石澗團 ~ by joejoe
日期:
3月15日(星期日)
集合地點: 元朗大馬路街口麥記2樓等
集合時間: 8:30am~~之後搭輕鐵去洪水橋站起行~~

***記住帶定勞工手套, 以作不時之需***

路線: 元朗順風圍入丹桂杭,行完澗上紅水山(400m), 落神仙轍, 出楊家村(有時間嘅話可以沿黃棠石澗落楊家村, 仲好玩~~), 回元朗市.
難度: Level 1(行澗級別)
賣點:丹桂杭係一條幾清幽而又開揚嘅石澗

更多補充資料~ by joejoe
今次選行嘅丹桂坑係一條適合初行石澗朋友行嘅澗(Level 1), 較平較闊, 中途有大石塊要跨越, 但只屬低難度, 有興趣玩抱石(bouldering)的Ching/Ctse可大顯身手, 全程冇高崖險瀑, 沿澗旁仲有行山徑相隨, 行徑定行澗由你話事. 行完澗沿山路上紅水山(屬劣地性質, 較多沙石表面, 但近廿年當局已植樹作補救)落神仙轍(一個七十年代已經好出名嘅沖溝), 跟著再睇行程, 如果大家玩得high, 就可再選行黃棠石澗(一條有崖瀑(Level 2-2.5), 多些攀爬成份, 且景觀更美嘅澗) 落元朗, 或直接沿山徑出元朗食大餐都得

出席者:
1. joejoe (領導人)
2. catcat
3. 活活
4. 迪迪
5. 圍圍
6. 波波
7. yamyam
8. 駿駿
9. cfchan

3.21-日落南生圍(約22k) ~ by 叮叮噹

報名請到: https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=3994&extra=page%3D1

約跑日期:2009年3月21日(星期六)
集合時間: 下午3點正, 集合及熱身
起跑時間: 下午3點30分左右
約跑路線:天水圍運動場<>元朗南生圍 (一圈約20公里)
集合地點︰天水圍運動場
人數:最多49人

衣著:
長跑網綠色戰衣(如有的話)
時間: 預算
兩小時半內完成, 盡量晚上6:00前返回
運動場.
必備: 小八(八達通),20元紙幣(必要時用)
請在此時間回覆 : 2009年3月21日 13:00或以前, 如有興趣參加,請留言報名。

注意事項:
1. 全程平路

2. 黃昏時段,其他攝影友、放狗友、放飛機友會陸續離去。各位跑友注意自身安全,小心車輛,不要跑出馬路(保持在旁邊行人路上跑)。

跑友名單:
1. Cfchan (隊長 -領路)
2. Anthony (副隊長 -殿後)

3. Kenneth (公關 -外務)
4. 叮叮噹 (秘書 -內務)
5. NC
6. 阿平
7. Patrick
8. Ram
9. Cookie97
10. 法蘭
11. Shogikin
12. 晴朗
13. 細明哥 (忙, tbc)
14. 大隻添跑手
15. 神童威威 (長週? tbc)
16. Toes (返工? tbc)
17. BHa
18. water_ho8538
19. ivan
20. Garykwan
21. Lazyrunner
22. Kenleung
23. Alex
24. kf1977
25. stanwong
26. 大圍新跑手
27. 田中阿茂
28. msjoelui (更表25/2, tbc)
29. ~菲菲~
30. Mill

31. Batigoal
32. 叮叮噹's 朋友A
33. 叮叮噹's 朋友B
34. 叮叮噹's 朋友C
35. 零下十度
36. watsoncheung
37. 瘋狂坦克車
38. Witchycatcat
39.
40.

~~SSP街坊小隊簡介~~
1. 小隊自2008年10月份第一次開跑以來,承蒙各區funs踴躍支持及鼓勵,令本小隊每次的跑步均活動充滿著喜樂與歡笑
2. 我們希望各隊員除了自行跑步練習外,亦能抽空參與每星期的集體跑步,互相觀摩及鼓勵
3. 由於是平日晚上放工後練習,因此每次的跑步里數只會是大約10K左右,全部都是跑街路(因小妹覺得跑運動場很悶)
4. 跑步路線每次都會不同,小隊會在出發前集齊人後再修改路線,照顧不同隊員的意見,所以,SSP街坊小隊是no planning is our planning,我們會遷就各人能力,不會扔棄任何一個隊員
5. 我們認為運動大前堤應該是"友誼第一,比賽第二",跑步要跑得健康,同時跑得有樂趣亦是極之重要的,因此,每星期的聯跑活動後我們亦會宵夜聯誼,大家暢所欲言一番
6. 凡參與本小隊跑步者,均可獲賜給疊名一個,機會難得!!

警告及聲明
1. 此項聚會適合跑步初哥(10公里跑45-60分鐘), 身體並無任何疾病(包括已知或隱疾),同時需確保可以應付此項運動的朋友參加,各位需量力而為。如身體不適,切勿強行參加。
2. 本網站並不涉及此項聚會的一切安排,敬請參加者自行負責個人的財物及人身安全。 如有不幸事故,而導致參加者受傷或死亡,或涉及第三者的意外,本網站及聚會發起人慨不負任何責任。
3. 活動不排除將於酷熱的情況下舉行,參加者需要在參加活動前有足夠的訓練及休息,並留意個人的身體狀況,建議活動前先自行補充足夠水份。
4. 若約跑活動當天懸掛八號或以上颱風、黑色暴雨訊號或非人力可控制之情況,活動將會取消。
5. 參加者的個人保險須自行負責。

升級   100%

該用戶從未簽到

to 活活:
柚子茶是一罐沖果d.
紅"棗"杞子茶是新鮮即製的~~

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=3933
    你識用的討論區常用功能(多選)

編輯
    回復
    我的回覆
    我的話題
    查看新帖

如果不識用就要學啦 !!

Kin in Running

升級   0%

該用戶從未簽到

315 我個ching 都去 . 但佢依架諗更用咩名好d  .因佢知你會睗佢疊名........

升級   100%

該用戶從未簽到

Catcat, 仲有個五香肉丁未寫上去, 補番啦, 好重要架~~

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 快活人 於 2009-2-18 16:57 發表
    315 我個ching 都去 . 但佢依架諗更用咩名好d  .因佢知你會睗佢疊名........

係咪東東ching???
    or新黎架...????

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 joelkk88 於 2009-2-18 16:57 發表
    Catcat, 仲有個五香肉丁未寫上去, 補番啦, 好重要架~~

食肉獸..........

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 witchycatcat 於 2009-2-18 16:59 發表

係咪東東ching???
    or新黎架...????

吾係東東ching呀. 另一位ching ...

升級   100%

該用戶從未簽到

222個度Fung Sir去唔到, Catcat唔該update番個list~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 快活人 於 2009-2-18 16:59 發表

似呼joejoe好鍾意食.......

食嘢對人身體好重要架, 唔食嘢會死人架, 好嚴重架, 驚唔驚~~

食得唔好會冇mood行, 冇mood行會帶錯路, 帶錯路會返歸唔到, 返歸唔到就一獲熟, 跟著上新聞, 登頭條, 仲大獲~~

雖然其實我食得唔多~~

升級   0%

該用戶從未簽到

CatCat,

我個 friend ivanbaby 都會去明天特瞓!
    唔該加名呀!
    射射!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 joelkk88 於 2009-2-18 17:18 發表

食嘢對人身體好重要架, 唔食嘢會死人架, 好嚴重架, 驚唔驚~~hgj" />" />ghj

食得唔好會冇mood行, 冇mood行會帶錯路, 帶錯路會返歸唔到, 返歸唔到就一獲熟, 跟著上新聞, 登頭條, 仲大獲~~hgj" />" /> ...

哈哈 ~~ say 來say 去joejoe 都係怕catcat 吾買肉........

升級   0%

該用戶從未簽到

開完個internet meeting返來又開新貼...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 shogikin 於 2009-2-18 16:55 發表
    https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=3933
    你識用的討論區常用功能(多選)

編輯
    回復
    我的回覆
    我的話題
    查看新帖

如果不識用就要學啦 !!

堅堅:
    我搵唔到我的回覆wor...係咪板主先有架?

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 法蘭 於 2009-2-18 17:21 發表
    CatCat,

我個 friend ivanbaby 都會去明天特瞓!
    唔該加名呀!
    射射!

okok^^
    ching定ctse黎架呢..?

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

退出 短消息 搜索 標籤 我的 控制面板 系統設置 幫助

按"我的"

就見
    我的回覆
    我的話題

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 witchycatcat 於 2009-2-18 17:30 發表

okok^^
    ching定ctse黎架呢..?

" />" />

ching 來的 !

升級   100%

該用戶從未簽到