香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 瘋瘋
打印 上一主題 下一主題

SONY 300 alpha or 350 alpha

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-2-24 12:03 發表

剛買左D60 SINGLE KIT SET, 4180蚊包送D大路野,  因為係初學者, 其他"毒"野, 等遲D摸熟部機先算.

因為小弟係戀腳一族啦." />" />

新機落手,期待瘋狂兄的傑作~

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-2-23 11:46 發表
好毒! 好毒呀!

因多人用nikon, 問野都方便d. 所以要去買nikon喇.嘻嘻嘻...
我主要買來影跑步既即.
請問想影特寫, 身後既人續漸濛濃(好有詩意), 用kit lens可以嗎." />" />" />" />" />" />" />" />" />" />(未學行, 先學飛 ...

瘋狂兄...先恭喜晒先...深明早買早享受...遲買發藕竇道理...
你提到的問題....看看下面可能幫到你..
第一條link..一些數字你暫時可不理..只要明白佢幅圖意思..我諗你都有概念..
第2條link..是提到焦前、焦後..及blur得靚唔靚..(注意有D sample是反射鏡..你可暫時不理會)
http://www.xitek.com/xuetang/optics/depthoffield.htm
http://www3.xitek.com/testreport/xitek/m135stf/oof-prin.htm
另小弟放兩張相..
蝴蝶個張焦後..鏡與主體距離(約5尺)..及主體與背景距離(約10尺)...就可印於上面第一條link提及的理論..
另一張雀仔...隻雀焦前其實是有個鐵網..而網眼約1.5寸乘1.5寸 (1寸乘1寸都得)...
因我將鏡頭壓貼在鐵網上...目的是用盡鏡頭焦前化走個網..影出來便看似沒有鐵網...

升級   0%

該用戶從未簽到

Parco c hing

thank a lot!!!!!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco 於 2009-2-24 13:47 發表

瘋狂兄...先恭喜晒先...深明早買早享受...遲買發藕竇道理...
你提到的問題....看看下面可能幫到你..
第一條link..一些數字你暫時可不理..只要明白佢幅圖意思..我諗你都有概念..
第2條link..是提到焦前、 ...

Parco 兄,
你d相都好毒下...
特別係只鳥....用300mm 影?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-2-25 00:07 發表

Parco 兄,
你d相都好毒下...
特別係只鳥....用300mm 影?

Terry兄...
兩張都是300/4...

升級   23.75%

無聊
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-2-24 12:03 發表

剛買左D60 SINGLE KIT SET, 4180蚊包送D大路野,  因為係初學者, 其他"毒"野, 等遲D摸熟部機先算.

因為小弟係戀腳一族啦." />" />

天氣潮濕,師兄買咗"防潮箱" 未呀, 去鴨寮街睇睇,有平有貴(電子既),保護下架機係要既.

升級   0%

該用戶從未簽到

瘋兄...
    如果去開鴨記看防潮櫃...
    咁就不防順便看看腳架啦...慳番程車錢嘛...

升級   0%

該用戶從未簽到

瘋狂兄

"防潮箱"一定需要買!

升級   0%

該用戶從未簽到

瘋狂兄,
    如果唔想買防潮箱,相機可以暫存小第家中的防潮箱.... Parco兄的300mm支鏡都可以暫存小第家中 !!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-2-25 16:25 發表
    嘩, 仲要咁既配置呀, 遂樣毒下都幾係野喎.
    哈哈, 初級防潮箱幾錢到呀.

瘋狂兄叫到...即刻有資料啦...
    鴨記..常見下面呢D..惠通....你預60L以上啦...幾舊水起...
    http://www.gd-huitong.com/product.asp?pro_type=12

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   23.75%

無聊

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-2-25 16:25 發表
    嘩, 仲要咁既配置呀, 遂樣毒下都幾係野喎.
    哈哈, 初級防潮箱幾錢到呀.

師兄想用電子果隻定係普通膠箱呀?

電子防潮箱係要插電既,唔同 size 有唔同價錢, 好似個微波爐咁上下大既,好似 $3xx, 都放到一機2-3鏡, 大D果D通常有 2-3層,都裝得好多野, 都要 6xx 以上, 牌子有隻叫 " 惠通" , 有隻叫 " 收藏家"

如果唔用電子既,可用攝影器材專用既膠箱, 好似一般"日x城"賣D 膠箱咁, 但係好密封既, 內有濕度計可以俾你睇到箱內既濕度, 好平, $1xx 有交易,不過要自己加防潮珠 ( 電子個隻係唔駛加既)

至於腳架, 都有好多0架, 平既 $5xx-6xx,貴既 $1,xxx 都有.不過最緊要買支穩既.

深水埗鴨寮街果便出口,出到去轉左一間叫"富X堡",另一間叫"塋X", 兩間都係賣攝影器材架. 師兄有無買 filter 呀,至少都要買個 protect 下支鏡, 其他既 CPL, STAR, ND 果d可以慢慢買都唔遲.

升級   23.75%

無聊

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-2-25 17:33 發表

多謝PARCO兄報料, 防潮箱咁大舊野呀,  即係放係屋企大人實知, 仲諗住暪得一時得一時添.C就C啦!

我用膠箱咋,細細個,無人知架.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hellobbandre 於 2009-2-25 17:54 發表 我用膠箱咋,細細個,無人知架.

X2 ha ha

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hellobbandre 於 2009-2-25 17:54 發表

我用膠箱咋,細細個,無人知架.

C兄一鑊過轟炸瘋兄...
    瘋兄要買野...總有一個幫到你...

升級   0%

該用戶從未簽到

CrazyTank Ching, a magazine:hk-runner spring version has been issued. There is an article teaches how to take sports photo. But the web does not update yet.

http://www.hk-runner.com

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-2-25 17:33 發表

多謝PARCO兄報料, 防潮箱咁大舊野呀,  即係放係屋企大人實知, 仲諗住暪得一時得一時添.C就C啦!

瘋兄....
    櫃照買...問起買舊野返來攪乜...你話放乾搖柱啦...如果有剩位先放相機啦...