香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

長跑的缺點!如何克服!

升級   55.26%

該用戶從未簽到

上得嚟討論區既一定已經愛上了長跑,如果唔係跑過一次已經放棄.

所以要大家講優點,100個都講到,因為你愛他嗎?

但長跑有缺點嗎?大家理性想想,有的話又如何克服呢?

我個人就兩個發生係自己身上.
1)瘦咗! 最慘係本身已經係纖瘦身形,瘦上加瘦.
  (CHING們有咩改善建議呢?)
2)肌肉唔見咗,未跑之前主力玩做GYM,自愛上了長跑後,就同GYM分手了.
  (今日起決定要一腳踏兩船)
3)曬黑咗!
      (有無Ching Cste們會渣太陽油跑步架)

+1 0
上一篇︰減肥減到頭昏腦漲下一篇︰扁平足!腳腕痛

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 埔荃 於 19-2-2009 01:48 PM 發表
2)肌肉唔見咗,未跑之前主力玩做GYM,自愛上了長跑後,就同GYM分手了.
3)曬黑咗!

2)
細路本身都有係咁椅玩下占,所以好肯定咁搭到ching…
長跑=削肉,仲要係削埋d肌肉…
長跑可以訓練心肺及下半截,但對上半截就…   該妹囉...........
唯一解決方法就係雙管齊下,再加埋跑少啲跑短啲,要參賽先練返個距離同速度…
3)
曬極唔黑…

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

原帖由 埔荃 於 2009-2-19 13:48 發表
    1)瘦o左! 最慘係本身已經係纖瘦身形,瘦上加瘦.
    2)肌肉唔見o左,未跑之前主力玩做GYM,自愛上了長跑後,就同GYM分手了.
    3)曬黑o左!

(1) 真羨慕
    (2) 唔可以見異思遷, 一於一腳踏兩船啦
    (3) 會嫁, 不過有時會唔記得, anyway, ed唔係咪就係證明你有做運動o既見證囉, 哈哈

升級   0%

該用戶從未簽到

(1) 跑完全馬,跟手2月14日再跑山27公里,2月17日係健身中心上磅,一半磅都冇輕過,激死我!
    (2) 肌肉好難會唔見喎,我就係因為做gym所以減唔到磅....sue姐你唔好話我見異思遷,一腳踏兩船啦..嘻嘻..你自己一椒又跑步又行山..
    (3) 不會,反正我都係黑黑實實既啦

升級   100%

奮鬥

原帖由 亞平 於 2009-2-19 16:23 發表
    (2) 肌肉好難會唔見喎,我就係因為做gym所以減唔到磅....sue姐你唔好話我見異思遷,一腳踏兩船啦..嘻嘻..你自己一椒又跑步又行 ...

平ching, 我個人認為, 自己時間可以的話, 可以接受一腳踏幾船, 哈哈
    btw, 練肌肉好似要有蛋白質配合至得喎好似果d筋肉人咁囉

升級   0%

該用戶從未簽到

1.. 我本身..中年發褔...體重有上無落...慢慢跑後...下跌左幾磅...
    2..以前有做占..無做幾年.....加上成日啤酒肥牛到肚...個肚腩六神合體..全體歸位...充滿彈力...(期望跑走呢舊野)..
    3..黑唔黑無咩所謂...唔係運程就得...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 running-sue 於 2009-2-19 16:30 發表

平ching, 我個人認為, 自己時間可以的話, 可以接受一腳踏幾船, 哈哈
    btw, 練肌肉好似要有蛋白質配合至得喎好似果d筋肉人咁囉

SUE姐,如果平嫂有你咁既胸襟就好囉....嘻嘻

我以前做gym有飲奶粉,入左長跑網後就戒左奶啦.因為唔想做筋肉人囉

升級   100%

奮鬥

原帖由 亞平 於 2009-2-19 16:41 發表

SUE姐,如果平嫂有你咁既胸襟就好囉....嘻嘻

我以前做gym有飲奶粉,入左長跑網後就戒左奶啦.因為唔想做筋肉人囉

所以我咪自稱為小弟囉 (男仔性格), hehe.  
    唔怪得知你, 黑黑實實啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco 於 19-2-2009 04:40 PM 發表
    2..以前有做占..無做幾年.....加上成日啤酒肥牛到肚...個肚腩六神合體..全體歸位...充滿彈力...(期望跑走呢舊野)..

即係想變牛坑腩

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 埔荃 於 2009-2-19 13:48 發表
    上得嚟討論區既一定已經愛上了長跑,如果唔係跑過一次已經放棄.

但長跑有缺點嗎?大家理性想想,有的話又如何克服呢?

我個人就兩個發生係自己身上.
    1)瘦咗! 最慘係本身已經係纖瘦身形,瘦上加瘦.
    3)曬黑咗!

1. 瘦左...可以試下識多d碳水化合物囉..
      我的體重上又冇乜點改變喎...@@
    2. 我同你相反,開始了跑步後才跟著做gym,一腳踏兩船係啱o既...
    3. 曬黑左,咁咪幾好,有多d夏天feel嘛... 哈...
      我會儘量避免在烈日下練跑,十分辛苦呀...

升級   31%

該用戶從未簽到

1) 好簡單既輸入輸出的問題
    2) 吾係跑步問題, 係吾做尖問題, 即係等於你問因為跑步冇時間讀書考試肥佬點算? 其實係吾讀書問題
    3) 夏天我係會查太陽油, 但吾係防曬黑果d, 再赤博跑, 驚有背心印
    其他缺點就係- 膝頭痛

升級   55.26%

該用戶從未簽到

原帖由 MrMoonLight 於 2009-2-19 17:30 發表
    2) 吾係跑步問題, 係吾做尖問題, 即係等於你問因為跑步冇時間讀書考試肥佬點算? 其實係吾讀書問題
    3) 夏天我係會查太陽油, 但吾係防曬黑果d, 再赤博跑, 驚有背心印
    其他缺點就係- 膝頭 ...

哈哈.....原來唔著衫跑既係你!

升級   59.4%

該用戶從未簽到

1.跑完可以食番多d野
    2.我未同過gym拍拖......
    3.我覺得黑左靚d!

升級   0%

該用戶從未簽到

1)我本身肥肥地,正想減磅,所以我無呢個問題~
    2)小弟本身是個多情種,愛上後很難說分手,所以依家一腳踏幾船
    3)我想再黑d,所以多數都唔著衫跑~

升級   41.95%

該用戶從未簽到

對我黎講,
    1) 從來無減磅,但脂肪少左,不過我無戒口
    2) 好耐無做GYM,而且小弟都好花心,分唔到時間做GYM
    3) 小弟唔係黑底 曬黑極有個譜

升級   0%

該用戶從未簽到

1) 減肥是我開始跑步的一大原因, 望都望佢瘦D
    2) 減左肥肉已經萬幸, 肌肉不嬲都無乜... 雖然有入占, 但都好少做, 尤其跑左步更加少...希望遲下偷到D時間出黎做啦
    3) 上年秋天先開始出外跑, 所以未預到呢個問題住, 不過我都好易曬黑, 亦都唔介意ge

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 埔荃 於 19-2-2009 13:48 發表
    ..
    我個人就兩個發生係自己身上 ...

都唔係一定嘅, 我見 Kopo 兄都仲係好大隻喎, 而且仲係手爪起哂展嗰隻!!
    下次有機會你向佢請教吓囉~~

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

我個腩都好厚肉ga~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 MrMoonLight 於 2009-2-19 17:30 發表
    其他缺點就係- 膝頭 ...

原帖由 火仔11 於 2009-2-19 20:14 發表
    1)我本身肥肥地,正想減磅,所以我無呢個問題~
    2)小弟本身是個多情種,愛上後很難說分手,所以依家一腳踏幾船
    3)我想再黑d,所以多數都唔著衫跑~

唔知有冇 ctse 想晒黑啲 ,麻煩告訴跑步時間及位置