香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 山比

不止十公里•山比遊樂blog

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

Shanbei Ctse,

Welcome to LongRun.hk!

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hoshanbei 於 2009-2-20 13:32 發表
    多謝各位ching ctse,我都唔想做一個下巴輕輕的人,呢一年我會努力的

小妹而家計劃預計一星期跑二至三次
    以周六的tko 逍遙跑做長課目標(約10k,有斜路)

之後平日二、五放工就去運動場跑8k(會密切留意各區的約 ...

應承得自己就要去實行, ctse已很好喇, 安排了一個星期跑多少天, 有個plan!!!!

加油呀

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hoshanbei 於 2009-2-20 13:32 發表
    多謝各位ching ctse,我都唔想做一個下巴輕輕的人,呢一年我會努力的

之後平日二、五放工就去運動場跑8k(會密切留意各區的約 ...

恭喜ctse開張大吉,加油努力!

升級   20.75%

該用戶從未簽到

打鐵趁熱,今天放工後,滾水淥腳的到晒草灣~~~

打算以每個圈(500米)三分二十秒來跑八公里,結果:

2'50"94 / 3'06"04 / 3'10"24 / 3'22"27 / 3'14"54 / 3'20"45 / 3'21"38 / 3'28"19 / 3'33"88 / 3'30"91 / 3'33"96 / 3'31"95 / 3'36"29 / 3'34"38 / 4'49"41 / 6'00"93 (最後兩圈cool down)

keep 到一半....

需時58'05"73...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hoshanbei 於 2009-2-20 22:49 發表
    打鐵趁熱,今天放工後,滾水淥腳的到晒草灣~~~

打算以每個圈(500米)三分二十秒來跑八公里,結果:

2'50"94 / 3'06"04 / 3'10"24 / 3'22"27 / 3'14"54 / 3'20"45 / 3'21"38 / 3'28"19 / 3'33"88 / 3'30"91 / 3' ...

山比ctse果然有恆心呀...
    尋日開blog,今日就的起心肝去跑...

你前段跑快左,後面才冇力keep番速度啫...
    你而家打算一星期練幾多日跑呀?..

升級   0%

該用戶從未簽到

山比ctse 加油, 定下計劃, 練多D就得架啦~

升級   20.75%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-2-20 22:55 發表

山比ctse果然有恆心呀...
    尋日開blog,今日就的起心肝去跑...

你前段跑快左,後面才冇力keep番速度啫...
    你而家打算一星期練幾多日跑呀?..

ctse,我打算一星期keep 住跑二至三日
    初步打算跑二、五、六

我同自己計左幾次ka la,都係後勁不繼。
    其實我未係好控制到自己的步速,希望練多陣情況有改善,或者有耐力keep 住個步速啦hehe

升級   20.75%

該用戶從未簽到

趁仲精神,打個TKO逍遙跑紀錄先

路線:寶盈 → 新寶城 → 明德 → 將軍澳醫院 → (繞過將軍澳醫院後面) →坑口村 →景林 → 寶林 → 茵怡 → PCCW機房 → 廣明 → 彩明 → 維景灣畔 → 寶盈
    里數:約 10k

八點四開跑,上了將軍澳醫院後山斜坡,shortcut 了1公里,一小時多少少完成
    不過下次要迫自己跑得快少少先
    跑上斜路後,久未到訪的左邊肚痛突然後發,但今次我寧願慢jog 都唔行,行多五分鐘左右,就無事lu~~~

早上跑步,最大困難只係要離開暖笠笠床鋪
    小妹收工跑步,每每都係趕頭趕命跑完返屋企,
    一朝早跑完,仲有一整天完成其他工作,爽呀~~~

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 83 天

恭喜山比 開blog大吉希望每個星期都可以同你跑.悄悄話你知啦.其實你的第一次逍遙跑亦都系我的第一次.

升級   20.75%

該用戶從未簽到

原帖由 零下十度 於 2009-2-21 14:55 發表
    恭喜山比 開blog大吉希望每個星期都可以同你跑.悄悄話你知啦.其實你的第一次逍遙跑亦都系我的第一次.hgjD124" />" />hj

講起第一次逍遙跑,真係隔左成個月都仲好難忘。

見到個post 話「適合跑步初哥」,難度兩粒星,12k,心諗住都係比平時 / 10k賽多幾k / 2k 啫,就膽粗粗跟埋你地去跑
    起步時,心情真係好似坐過山車咁,因為唔知自己會跑到去邊
    一上到澳景路,就知道唔對路,好彩一路有文兄 / chariman 同活活 睇住...先無甩手甩腳咁跑完

我超懶訓,但估唔到周六可以彈起身,入tko 逍遙
    希望呢個態度可以伸展到平日返工同返教會啦....

雪花ctse,長跑長友呀~~

升級   20.75%

該用戶從未簽到

昨晚訓得唔好,訓訓下突然醒左,成個身唔郁得,唔通呢d就係俾鬼壓?
    呢個星期跑了兩日,加一晚游水...我要好好檢討下
    攪到成晚訓唔好,一起身就十一點,返唔到教會...

升級   0%

該用戶從未簽到

哈哈... 第一次跑到甘長.已証明你有能力.
    打後星期六的日子可以甘早起身.証明你有恆心

升級   90%

該用戶從未簽到

ctse我都有你同樣的想法, 我次次都係10k, 眼見朋友今年成功由10k轉為半馬, 我心癢癢的!
    我都想下年跑半馬, 好想挑戰自己, 不過以我現時進度仲有好大距離....
    一齊加油哦~~~~~~

升級   20.75%

該用戶從未簽到

原帖由 emma 於 2009-2-23 17:03 發表

ctse我都有你同樣的想法, 我次次都係10k, 眼見朋友今年成功由10k轉為半馬, 我心癢癢的!
    我都想下年跑半馬, 好想挑戰自己, 不過以我現時進度仲有好大距離....
    一齊加油哦~~~~~~ hgj088" />" />hj

YIYI
    EMMA 你昨日跑成點呀
    係度先歡迎你加入tko 呢個大家庭先~~~

唔駛擔心,我地仲有時間練習
    跑步唔係要沖成績
    跟得開心,享受過程先係最重要呀!

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 hoshanbei 於 2009-2-23 21:03 發表

YIYI
    EMMA 你昨日跑成點呀
    係度先歡迎你加入tko 呢個大家庭先~~~

唔駛擔心,我地仲有時間練習
    跑步唔係要沖成績
    跟得開心,享受過程先係最重要呀!

比我想像中差, 原來無跑過斜路的我要跑上斜唔係想像中咁易, 我都好重磅下...
    但成績反而又好似同之前差唔多, 仲快左少少.
    朋友說這是在進步中, 我已經好開心啦.
    我享受氣喘, 汗水, 看到迎面來的高手 (我慢到見到大部份人折返 最後係同跑15k的ching ctse一起衝線的)
    然後有得衝線已經好開心
    最重要都係身體健康
    加油哦加油哦~

升級   20.75%

該用戶從未簽到

emma 加油呀~~~

約了朋友晚上去深水步運動場,佢跑下行下,我就同佢講好同佢跑十個圈,又真係俾佢八成時間jog,兩成時間行咁完成四公里...

跟住我就自己跑多三個圈:2'08"98 / 2'41"54 / 3'31"64,加多一圈cool down

話時話,跑完都成九點幾,但場內起碼仲有三十人jog / 行緊...好旺場~~~

全程58'51"26,完成左14個圈,5.6公里

聽日放工去九龍灣,參加ssp魔鬼教練特訓....死啦,好擔心連一set 都跟唔到呀....

升級   90%

該用戶從未簽到

回復 37# 的帖子

加油呀山比!!
    你真係比我更有恆心呀! 好叻呀!
    星期日跑完我痛到依家, 兩日都無跑過. 可能我真係跑得太少斜路啦
    剛剛浸完腳, 希望星期六可以跟到你地.
    可惜聽日約左人gym. 魔鬼教練真係咁恐怖? 期待你的報告!

升級   20.75%

該用戶從未簽到

8.15到場,跑了三set...3'57" / 4'03" / 4'xx...
    9.30走人

跟住一村人去大排檔開餐...一樂也

emma 你下周三得唔得呀~~我地會去深水po運動場特訓

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 emma 於 2009-2-24 23:34 發表
    加油呀山比!!
    你真係比我更有恆心呀! 好叻呀!
    星期日跑完我痛到依家, 兩日都無跑過. 可能我真係跑得太少斜路啦
    剛剛浸完腳, 希望星期六可以跟到你地.
    可惜聽日約左人gym. 魔鬼教練真係咁恐怖? 期待 ...

ctse... 如果只係肌肉痛..你跑完點都要花時間拉筋丫...
    唔拉筋..好易受傷..我就係一個好好既人辦~