香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 山比
打印 上一主題 下一主題

不止十公里•山比遊樂blog

升級   20.75%

該用戶從未簽到

28/2 TKO大圈 + 將醫後山(10.33k)

差d 起唔到身。

今次路線和上周一樣,可能心理因素影響,跑起來比較順。尤其是那段斜路,知道幾時到頂,心理壓力少左,所以都較上次輕鬆跑完。但始終有些東西要好好檢討。

落斜時小奄繼續扯住痛,於是跑慢左,一慢,接著就繼續慢跑了。

先頭部隊今次跑慢左,不時見到他們的尾燈,心想暗哼:跑快點就好了。

再次見到文ching,不留情面話我「蠢材」買貴鞋 ,唔緊要,經一事長一智,下次我會醒醒定定ka la。

今次約跑高手雲集,聽到邪神的分享,講起如何受傷,以及如何「變肥仔」,真的得益良多。

二月報數:74.53k

下周日參加沙田城門河10k,好像測驗....有點緊張...未收到通知書...到底發生咩事!

emma:希望今次約跑無嚇親你,我第一次跟他們,表現比你還要差(by 文ching)。希望繼續同你逍遙跑啦~~~長跑長友呀

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

繼續努力, 慢慢跑.

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 hoshanbei 於 2009-2-28 14:08 發表
    差d 起唔到身。

今次路線和上周一樣,可能心理因素影響,跑起來比較順。尤其是那段斜路,知道幾時到頂,心理壓力少左,所以都較上次輕鬆跑完。但始終有些東西要好好檢討。

落斜時小奄繼續扯住痛,於是跑慢左, ...

謝謝山比, 我會繼續努力! 文ching真係好好人, 見我無帶水死死下去7-11買左支甘露來. 後來陪住龜速的我跑又指點我上斜要小步及留意不要愈跑愈快.
    仲有山比你支水, 原來我真係缺水, 我自己都唔覺. 初初在將醫等你地跑番落黎我有少少想暈, 下次一定一定記得帶水.
    謝謝咁多位... 我真係跑得好慢, 落後很多...唔好意思哦...

升級   20.75%

該用戶從未簽到

哈哈哈,我第一次跑時,身上除了衫褲鞋襪 / 小八 / 零錢外,就乜都無拎。跑到半路都係得文兄一枝「救命水」,佢真係新手的苦海明燈!經一事長一智,以後逍遙我點都會帶水ka la。

唔駛嫌自己慢,盡左力完成全程已經唔話得。我反而覺得未盡全力,迫得自己唔夠緊tim→劣根性,渣流灘也。

你屋企 / 公司附近有無運動場?得閒去跑下,幾k幾k咁索,跑順左就無有怕ka la!共勉之。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 emma 於 2009-3-1 00:14 發表

謝謝山比, 我會繼續努力! 文ching真係好好人, 見我無帶水死死下去7-11買左支甘露來. 後來陪住龜速的我跑又指點我上斜要小步及留意不要愈跑愈快.
    仲有山比你支水, 原來我真係缺水, 我自己都唔覺. 初初在將醫等你地 ...

emma ctse.. 唔好意思丫..小妹睇唔出你唔舒服...
    呢排比較濕..細細地拎支水好 d...

下星期你來不來? 下星期應該會跑邪惡之路 - 澳景路, qoo 同埋 山比跑完之後信心大增

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hoshanbei 於 2009-3-1 00:49 發表
    哈哈哈,我第一次跑時,身上除了衫褲鞋襪 / 小八 / 零錢外,就乜都無拎。跑到半路都係得文兄一枝「救命水」,佢真係新手的苦海明燈!經一事長一智,以後逍遙我點都會帶水ka la。

唔駛嫌自己慢,盡左力完成全程已經 ...

我今日都叫0左你可以跑番快少少就跑番快同前面既 ching/ctse學下野丫 ma~~~  
    其實你已經比起第一次跑已經好0左好多..我相信你都感覺到...

努力丫...

升級   20.75%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-3-1 00:56 發表

emma ctse.. 唔好意思丫..小妹睇唔出你唔舒服...

下星期你來不來? 下星期應該會跑邪惡之路 - 澳景路, qoo 同埋 山比跑完之後信心大增

哼哼...跑 / un 完上去,包你甚麼也不怕

升級   20.75%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-3-1 00:58 發表

我今日都叫0左你可以跑番快少少就跑番快同前面既 ching/ctse學下野丫 ma~~~  
    其實你已經比起第一次跑已經好0左好多..我相信你都感覺到...

努力丫...

ee...呢個我當然覺啦...就係克服唔到自動堕後的心魔...
    我會好好記住邪神 undertraining 對腳唔會幼唔修hip的一番話...

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-3-1 00:56 發表

應該真係唔夠水, 同埋我之前比今朝更渣流灘, 果時停一停感覺到眼前黑一黑, 跟住撐住, 好快無事啦. 跑呀跑呀, 跑埋下星期我會有兩個星期都黎唔到. 一定黎.

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 hoshanbei 於 2009-3-1 00:49 發表

唔駛嫌自己慢,盡左力完成全程已經 ...

運動場就無, 但我公司都幾近跑馬地, 跑過一次覺得都幾舒服. 加油加油~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hoshanbei 於 2009-3-1 01:12 發表

ee...呢個我當然覺啦...就係克服唔到自動堕後的心魔...
    我會好好記住邪神 undertraining 對腳唔會幼唔修hip的一番話...

我覺得你既步速可以快番 d... 但係我對腳又發作...
    如果唔係一定捉住你吹住水咁就會不知不覺跑快一點點..

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 emma 於 2009-3-1 01:20 發表

應該真係唔夠水, 同埋我之前比今朝更渣流灘, 果時停一停感覺到眼前黑一黑, 跟住撐住, 好快無事啦. 跑呀跑呀, 跑埋下星期我會有兩個星期都黎唔到. 一定黎.

初心者慢慢跑啦..我地會睇住你丫...
    我下星期來不到..會吩咐 jc 兄好好照顧你的~ 放心來玩啦 !

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-3-1 01:27 發表

初心者慢慢跑啦..我地會睇住你丫...
    我下星期來不到..會吩咐 jc 兄好好照顧你的~ 放心來玩啦 !

知道ee!

升級   20.75%

該用戶從未簽到

原帖由 emma 於 2009-3-1 01:23 發表

運動場就無, 但我公司都幾近跑馬地, 跑過一次覺得都幾舒服. 加油加油~

wah~~~我都好想去馬場跑呀...好羨慕呀~~~~

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   20.75%

該用戶從未簽到

昨天學識了賭場術語渣流灘...意謂做事沒有盡全力

今天上桌球課,聽到一句意思相同的術語:Foul and a miss...分享之

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hoshanbei 於 2009-3-1 21:09 發表
    昨天學識了賭場術語渣流灘...意謂做事沒有盡全力

今天上桌球課,聽到一句意思相同的術語:Foul and a miss...分享之

師姐,

雖然我唔識打桌球,不過都會睇下既[尢其宜家成日有直播添].
    係現今既桌球比賽,幾乎所有判罰 "Foul and a miss"既波,
    其實都唔係"沒有盡全力"架,只係球手真係救唔到球波.

我個人就覺得同"渣流灘"[一早就已經唔盡力]幾唔同.

升級   20.75%

該用戶從未簽到

原來係咁....

渣流灘 比 Foul and a miss還要差...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hoshanbei 於 2009-3-1 23:17 發表
    原來係咁....

渣流灘 比 Foul and a miss還要差...

我自己就覺得係架 .

因為好多時桌球比賽,你可能見到晒一個紅波,
    但係因為打完果個紅波就會輸大CHANCE畀對手,
    你可能會選擇用CUSHION打另一隻被阻既紅波而打失,
    球証就一定判Foul and a miss,因為你見到晒其中一個紅波.
    之但係,我相信你果球波應該係盡晒力架,點都唔算渣流灘啦.

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 cc 於 2009-3-1 11:38 發表

ee呢個團長真係細心~" />" />
    emma要努力加油丫~" />" />" />

我會努力加油架啦!

原帖由 hoshanbei 於 2009-3-1 01:47 發表

wah~~~我都好想去馬場跑呀...好羨慕呀~~~~

咁睇黎我真係應該好好利用... 我都覺得果度幾好呀. 我都好羨慕你地跑得咁快呀. 我成日跑幾跑就無氣...