香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 山比
打印 上一主題 下一主題

不止十公里•山比遊樂blog

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 emma 於 2009-3-2 10:20 發表

我會努力加油架啦!

咁睇黎我真係應該好好利用... 我都覺得果度幾好呀. 我都好羨慕你地跑得咁快呀. 我成日跑幾跑就無氣...

emma... 唔駛羨慕人地 ga~慢慢來...
覺得無氣再跑番慢少少...只要你上到量, 自然就可以跑番快少少啦...

我都成日講, 山比係一個好例子... 而家既山比同第一次0黎逍遙團既山比已經唔同晒啦
你都可以 ga~

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-3-2 10:32 發表

emma... 唔駛羨慕人地 ga~慢慢來...
覺得無氣再跑番慢少少...只要你上到量, 自然就可以跑番快少少啦...

我都成日講, 山比係一個好例子... 而家既山比同第一次0黎逍遙團既山比已經唔同晒啦
你都可以 ga~ :lo ...

山比好勁, hehehe ee 我收到哂!
不過唔知點解 ee 咁講既時候, 我覺得佢似講緊【馬上減肥 方法問我】咁...
好hard sell, 不過又好warm, 我真係好開心遇見逍遙團遇見你們呀

升級   20.75%

該用戶從未簽到

原帖由 emma 於 2009-3-2 10:20 發表

我會努力加油架啦!

咁睇黎我真係應該好好利用... 我都覺得果度幾好呀. 我都好羨慕你地跑得咁快呀. 我成日跑幾跑就無氣...

咁靚的場,無理由唔跑咁side
一於搵日放工去踩下場先!

我通常周一至三放工後較free,emma 有興趣的話可以約埋一齊跑ka~~~

升級   20.75%

該用戶從未簽到

又或者咁講,我只係在我能力範圍做可以做的事而己。

由細到大,運動不出色,最多也只是在操場撲蝶(打羽毛球)
中四至中七又顧住讀書...直到上大學畢業前一個學期,才開始做占...

第一、二份工,工作時間長(閒閒地做10小時至一個對),今日唔知聽日開幾點,加上外勤時間長,放工回家已是一、二、三點(連宵夜),一放假就寧願休息。

直到零六年轉工,返十放七,幫襯舒適堡,先叫做開始做運動...
有時都諗,如果早些有機會培養對運動的興趣,我的健康 / 性格都會好唔同

現在我可以抽時間學桌球跑步,間中游下水,反而比放工行街來「補償」工作的不快還要好。

我都唔知自己點解可以咁樣跑步法...可能是長跑對我來說很新鮮,可能是跑完的成功感推動到我...
但我更明白這段日子在以往是不可能出現的。說不上是珍惜,但在跑道上蟻躝,還是滿享受的。(在facebook 重遇中學體育老師,也跟他說「想不到我會有這一天呢」)。

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

山比。你跑步越來越進步。 真是開心。
希望你KEEP住依團火喇。
好想快D 歸隊同你地大家一齊再跑呀...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hoshanbei 於 2009-3-2 21:26 發表

中四至中七又顧住讀書...直到上大學畢業前一個學期,才開始做占...

第一、二份工,工作時間長(閒閒 ...

咁我又講下我既故事啦~
其實我中學時期只係由我家行番學校... 除此之外咩運動都唔做...
中學至大學都係在自修室圖書館中渡過...

因為大學舊同事一句話," ee 邊敢同我地齊跑步丫..." 因為意氣而開始0左跑步...
第一次跑完...痛0左我成個星期...之後就一直 keep 住跑圈...
隔0左幾個月之後因為私事而無再跑..直到碩士畢業... 開始有番多 d 時間... 就開始0左做 gym.. 打羽毛球
2008 年 2月, 有個朋友因傷而俾0左塊渣打半馬布我.. 咁就跑番步... 第一個半馬因為自己有運動底子而僥倖完成

之後一直都花時間做 gym, 同埋只在跑比賽, 直到在 12月真正投入長跑網才叫做跑得多一點..
在今年的 mizuno 半馬達成自己認為無可能的 target ...

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 hoshanbei 於 2009-3-2 21:26 發表

第一、二份工,工作時間長(閒閒 ...

見你同 ee 都分享左咁多, 我要加把勁跑好d! 從小我最憎跑長跑, 因為我唔捱得, 總是跑到肚痛心口痛 (依家知道係因為運動不足), 讀書時代跑城門河(只得2K)我就行番終點, 跑800米都要行, 1500米跑兩個圈就停. 之前都係因為份工我無機會去玩. 係轉左依家份工先開始可以去做 gym, 去玩水上活動仲有好似依家咁跑步.
第一次2008渣打10k係因為朋友拉我去, 一齊俾左錢唔去好浪費, 好痛苦咁完成.
第二次nike 10k又係朋友叫, 點知我報到名佢報唔到, 自己一條友, 好在都有其他勁朋友跑, 因為我慢, 第一次一個人去跑, 跑得完果刻好感動!
之後因為報左2009渣打10k, polyu alumni可以上training, 因為有中學同學都係初學長跑, 有人陪之下去左上training, 於是對跑長跑愈黎愈有興趣.
我果個中學同學成功由跑10k, 佢今年第一次完成渣打半馬, 之後搵我一齊去參加西貢長跑, 第一次參加少人的比賽, 感覺到個個都好pro (因為無渣打nike果d咁多人行同影相), 就更加想出年可以完成半馬 (雖然我依家個progress好慢)
我一向3分鐘熱度, 樣樣運動都3分鐘. 其實我好想堅持下去, 但總是因為沒有一個有恆心的伴陪我去玩. 以前學跆拳道放棄了, 因為我怕死. 玩球類又需要一個伴, 游水又因為落水易病, 玩水上活動又係因為天氣冷而要暫停, 跑步應該是所有運動中最沒有藉口去停的運動
睇左村上春樹本書, 我好想養成這個習慣.
幸運地遇見你地, 我要堅持下去!

升級   20.75%

該用戶從未簽到

好多謝ee 和emma 的分享,小妹看了實在十分感動~~
希望多d ctse 可以分享她們的長跑故事~~~

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 34 天

原帖由 hoshanbei 於 1-3-2009 00:49 發表
    哈哈哈,我第一次跑時,身上除了衫褲鞋襪 / 小八 / 零錢外,就乜都無拎。跑到半路都係得文兄一枝「救命水」,佢真係新手的苦海明燈!經一事長一智,以後逍遙我點都會帶水ka la。

唔駛嫌自己慢,盡左力完成全程已經 ...
    山比,可能係我跑得慢累左你jar.

升級   20.75%

該用戶從未簽到

原帖由 CatCat 於 2009-3-3 13:32 發表
    山比,可能係我跑得慢累左你jar.

哎哋!當然唔關事啦!

升級   20.75%

該用戶從未簽到

打就企定

今個星期放假...昨日放肆的去東薈outlet 行街...唱k...
    今日又去睇展覽,回家時腳板已酸酸的...但這不是抵打的原因

剛到九龍灣運動場特訓,三個字形容:不•理•想。

原先跑三set 800/400,不料第二set 首400已經爆了,肚子痛到不得了,較上星期完成到三set 遜色:

第一set:
    2'21"09 /
    1'56"05 / 2'01"97 / 2'53"60 /
    2'28"65 / 3'44"75 / 4'13"65 /
    2'42"97 / 7'43"16(應該係見到大家停左,按了d掣就走埋去...結果照計時)

第二set:
    時間亂晒,按停錶後又無重新計時:
    2'36"53 / 3'38"48 / ........2'54"70 / 2'46"70 /

連之前熱身...大約9.2K,約一小時

連batbat 都話:乜你有跟住我哋跑咩....(有ka,仲慢你地一圈tim)

請教過batbat和小華:跑前兩小時「最好都係食過飽和多飲水」...

我...四點零時...食左西多士炒蛋珍寶腸+奶茶...仲要無乜飲水...

打•就•企•定!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 emma 於 2009-3-3 11:31 發表

見你同 ee 都分享左咁多, 我要加把勁跑好d! 從小我最憎跑長跑, 因為我唔捱得, 總是跑到肚痛心口痛 (依家知道係因為運動不足), 讀書時代跑城門河(只得2K)我就行番終點, 跑800米都要行, 1500米跑兩個圈就停. 之前都係 ...

ctse 有去到polyU 個training? 覺得點呢? 我之前都有報到, 不過初時報以為係番poly 上, 原來要走到去BU個度先無去....

原帖由 hoshanbei 於 2009-3-4 23:57 發表
    今個星期放假...昨日放肆的去東薈outlet 行街...唱k...

原先跑三set 800/400,不料第二set 首400 ...

山比ctse, 今次跑得唔好唔緊要, 最緊要知道自己因咩原因跑得唔好, 下次再努力過就得啦

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

山比,

小妹之前成日都唔留意跑步前的飲食, 衰過就有知死,
    試過跑到嘔.....頂住個胃.....作嘔有胃氣.....肚餓冇力跑....飲唔夠水好口乾......腸痛....
    從錯誤中學習, 現在多留意跑步前的飲食.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hoshanbei 於 2009-3-4 23:57 發表

原先跑三set 800/400,不料第二set 首400 ...

下次跑返好d~
    比心機呀~

升級   0%

該用戶從未簽到

山比ctse有很多進步空間, 繼續努力呀

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 kcchu 於 2009-3-5 00:06 發表

ctse 有去到polyU 個training? 覺得點呢? 我之前都有報到, 不過初時報以為係番poly 上, 原來要走到去BU個度先無去....

山比ctse, 今次跑得唔好唔緊要, 最緊要知道自己因咩原因跑得唔好, 下次再努力過就得 ...

個 training 教基本野, 係我從來都無留意過的, 多得佢我對跑步越來越有興趣 !
    山比師姐, 我地一齊努力 !

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 火仔11 於 2009-3-5 00:09 發表

下次跑返好d~
    比心機呀~

x2 繼續努力呀~~~

升級   61.1%

該用戶從未簽到

盡力就得, 唔使打!

努力!

升級   20.75%

該用戶從未簽到

多謝大家的鼓勵,我從來都不知道 / 留意跑步前的飲食,經過今次,真的受了一點打擊。

但過了一會兒,才想到長跑跟修行倒有點相似,無論是事前準備,心理生理各方面都不能掉以輕心,需要時間和經驗琢磨,才可持之以恆。共勉之。