香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 山比
打印 上一主題 下一主題

不止十公里•山比遊樂blog

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hoshanbei 於 2009-3-19 00:28 發表
七時四十分到達斧山,即被指令跑三個圈熱身,跟住做邪神上周教落的蝴蝶腿 / 彈弓腳 / sit up / 鴨仔行 / 掌上壓...讀書時上pe 都無咁落力...跟住慢跑兩個圈...左小腿立時作抽筋...跟住而家作感冒...大鑊。跟住去參加 ...

山比琴日見到你JOIN 個3個圈真是快。 比初初我見你果時跑快左好多。
今日對脾痛嗎?

升級   20.75%

該用戶從未簽到

原帖由 快活人 於 2009-3-19 21:38 發表

山比琴日見到你JOIN 個3個圈真是快。 比初初我見你果時跑快左好多。" />" />
今日對脾痛嗎?

報告活活:

昨晚我有理無理,唔想side 左時間,一於跑左先算,其實去到第三個圈已經有d 氣喘。跟住jog 兩個圈都已經跟唔到你地啦...

今朝起身只感覺到個身有d 緊,但坐左一日office後,起身 / 落樓梯同咳,大腿同腹都抽住痛。行下都到,嬲得滯索性大步跑,反而行得無咁辛苦。

聽日一於jog 一陣,鬆鬆先

我聽日都係去唔到邪神分享會,希望下星期上到啦。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hoshanbei 於 2009-3-19 23:52 發表

報告活活:

昨晚我有理無理,唔想side 左時間,一於跑左先算,其實去到第三個圈已經有d 氣喘。跟住jog 兩個圈都已經跟唔到你地啦...

今朝起身只感覺到個身有d 緊,但坐左一日office後,起身 / 落樓梯同咳, ...

哈 ~~我地係到睇你跑見到你果團火好勁呀~~~~
套用邪神說話 : 因平時小用果組肌肉 .會係痛D . 操得多強左就吾會痛.

升級   20.75%

該用戶從未簽到

原帖由 快活人 於 2009-3-20 17:56 發表

哈 ~~我地係到睇你跑見到你果團火好勁呀~~~~
套用邪神說話 : 因平時小用果組肌肉 .會係痛D . 操得多強左就吾會痛." />" />

活活:

我都想呢一日快d到...

升級   20.75%

該用戶從未簽到

21/3 將軍澳逍遙團

今次再跑大圈+將軍澳醫院後山。大約一小時十分完成。

隔了兩星期,就渣左流灘,跑左幾k就覺得小腿有d緊,下意識就叫自己跑慢d...上斜時行左少少,但估唔到過一陣就到頂,早知就頂埋佢啦...落斜後,就跑得慢左,就一直「冷」返終點。

batbat同活活都留意到我的跑姿有問題,大概是女生常見的「飛小腿」。這個我一直都知道的,以前對住鏡跳tap 時就留意到。

左邊膝蓋有點酸,看來要好好鍛鍊了。

報了名參加4月26日的沙田越野道路賽,set 了目標時間是一小時...實在有點不安...但盡左力先算啦。

升級   0%

該用戶從未簽到

山比。 離比賽忡有成個月。忡有時間練。睇下你平時幾時得閒大家約出來一齊 練呀
至於你對『小飛腿』 慢慢去改。
而今日我覺得你跑得已好好。 如天氣乾爽D你會跑得快D的

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 快活人 於 2009-3-21 22:02 發表
山比。 離比賽忡有成個月。忡有時間練。睇下你平時幾時得閒大家約出來一齊 練呀

什麼是『小飛腿』?

升級   20.75%

該用戶從未簽到

原帖由 emma 於 2009-3-23 10:25 發表

什麼是『小飛腿』? hgjD088" />" />hj

即係夾住個膝頭哥,兩隻小腿外八字咁踢出去...

升級   20.75%

該用戶從未簽到

原帖由 快活人 於 2009-3-21 22:02 發表

活活:
壞姿勢我會慢慢改ka la。

每次比賽我都感到有壓力,尤其係自己跑左一排,但仲未係好掌握到自己可以再去到邊一個境界,信心又不足,真係令人十分迷茫。鍾意有比賽來推動自己努力d,但去到比賽都感到有壓力...非常矛盾。我估我要好好調整心態,唔好攪到自己「為比賽而跑步」。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hoshanbei 於 2009-3-21 14:03 發表
今次再跑大圈+將軍澳醫院後山。大約一小時十分完成。

隔了兩星期,就渣左流灘,跑左幾k就覺得小腿有d緊,下意識就叫自己跑慢d...上斜時行左少少,但估唔到過一陣就到頂,早知就頂埋佢啦...落斜後,就跑得慢左,就 ...

山比 ctse:
我琴日行過4.26條賽道來呀,條路本身都唔易跑,加上如果比賽當日天氣潮濕既話仲會好滑,到時最緊要注意安全,先有機會享受跑山既樂趣架。

升級   20.75%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-3-23 14:29 發表

山比 ctse:
我琴日行過4.26條賽道來呀,條路本身都唔易跑,加上如果比賽當日天氣潮濕既話仲會好滑,到時最緊要注意安全,先有機會享受跑山既樂趣架。

謝謝圍圍的資料。你真係好勤力呀~~

12/4一於試跑一轉,調整一下先~~~

升級   93.33%

該用戶從未簽到

原帖由 hoshanbei 於 2009-3-23 12:54 發表

活活:
壞姿勢我會慢慢改ka la。

每次比賽我都感到有壓力,尤其係自己跑左一排,但仲未係好掌握到自己可以再去到邊一個境界,信心又不足,真係令人十分迷茫。鍾意有比賽來推動自己努力d,但去到比賽都感到有 ...

今次的越野賽真的唔好比壓力自己,我定1小時做目標只係為左填表時齊頭數,好寫d咋...
我都未必得,現在只諗住做好準備,到時將動作做好,好好享受比賽.
我地組隊都係想聯誼,發揮團結精神等...這樣比賽我覺得特別有意思,好玩.
其實我每次的比賽都好擔心同緊張,但又好想從中正明一d野.
因為跑極都無進步過咁,加上我唔夠勤力,跑左咁耐都未能1小時內完成10K,越急跑得越差~
本來今次的揸打係我最怯的,因為經過美津濃半馬跑得極差,令信心大減,~
好彩比賽前幾日,有個朋友send左個sms比我,想我做到享受比賽...活活也有講過跑步是種享受,
加上這裡唔少朋友為我打氣,我才真正享受比賽,成績雖然唔算好,但都滿意呀!
所以你都唔好咁緊張,一齊享受比賽,唔好太介意成績,只要表現出自己的水準,算交到功課啦!!!

升級   20.75%

該用戶從未簽到

原帖由 Qoo 於 2009-3-24 00:55 發表

今次的越野賽真的唔好比壓力自己,我定1小時做目標只係為左填表時齊頭數,好寫d咋...
我都未必得,現在只諗住做好準備,到時將動作做好,好好享受比賽.
我地組隊都係想聯誼,發揮團結精神等...這樣比賽我覺得特別有意 ...

有壓力對我來講,點都係一件好事。因為做任何事,都要有目標,先至有進步。達標與否只是其次。

長跑於我而言,仍然是新鮮的事物。我不喜歡兩腿發酸,但更喜歡活在學習線上。尤其是在這兒認識到tko 同ssp 的跑友,真係俾到我好大鼓勵ka!

戰友!加油呀~~

你周六會來逍遙嗎?

升級   93.33%

該用戶從未簽到

原帖由 hoshanbei 於 2009-3-24 01:19 發表

有壓力對我來講,點都係一件好事。因為做任何事,都要有目標,先至有進步。達標與否只是其次。

長跑於我而言,仍然是新鮮的事物。我不喜歡兩腿發酸,但更喜歡活在學習線上。尤其是在這兒認識到tko 同ssp 的跑 ...

就真係有適當的壓力,才有推動力.
我今星期六可以join逍遙跑啦!不過其實好想跟邪神學下野,但無奈要返工,好可惜...

升級   20.75%

該用戶從未簽到

原帖由 Qoo 於 2009-3-25 09:43 發表

就真係有適當的壓力,才有推動力.
我今星期六可以join逍遙跑啦!不過其實好想跟邪神學下野,但無奈要返工,好可惜...

我今個星期五都會去邪神度,翌日逍遙下~~~

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   20.75%

該用戶從未簽到

25/3 斧山特訓

熱身兩個圈
跨步行3set / 定係兩set
鴨仔行4set
老虎跳2set
掌上壓 五下..

跟batbat 衝2set,目標係800 4分鐘。
頭400無計:
2'01"70 / 2'08"88
3'07"75 / 4'36"95 / 2'56"16

3.6公里

batbat 提醒我跑時要保持腰挺直,膞頭保持固定,嘗試用多d大腿力...希望可以改善跑姿。

上星期上臂 / 肚 / 大腿痛到周一,且看今次會痛成點。

升級   20.75%

該用戶從未簽到

笨事糗事,一直揮之不去。

周五跟cookie 做了幾式邪神腿功,可能熱身不足,右邊大腿外現在十分酸痛。今日睡過鐘,來不到tko 逍遙跑。服了感冒茶,好了好多。

總結三月,雖跑少了,但做多了體能訓練,翌日感覺比以前hea 跑更累,老是覺得睡眠不足。

希望快點適應。

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 34 天

原帖由 囧山比 於 29-3-2009 02:34 發表
    笨事糗事,一直揮之不去。

周五跟cookie 做了幾式邪神腿功,可能熱身不足,右邊大腿外現在十分酸痛。今日睡過鐘,來不到tko 逍遙跑。服了感冒茶,好了好多。

總結三月,雖跑少了,但做多了體能訓練,翌日感覺比 ...
    山比小心身體最近感冒高風期阿!練習要慢慢來喎。
    你個新網名第一個字我唔識喎!係乜野字黎架?
    我都想改名喎,不過唔識,點改架?

升級   20.75%

該用戶從未簽到

CatCat:
    你可以去
    https://www.longrun.hk/forum/vie ... mp;extra=#pid153724 申請改名,瘋ching 幫你update左之後,就用新名login,但password 就無改ka

我個「囧」樣...即係胡杏兒的「囧囧」,跟烱烱有神的烱同音

話時話,小妹換埋頭像,由「我要努力向上」換成奧蘇利文....
    介紹下先,佢係世界snooker 冠軍,綽號「rocket」
    換左頭像後,被人誤會係ching...幸好小妹在女子長跑討論區開blog,才保住小女子的真正身份...

我都想在跑友重聚區開個桌球友揮手post,無奈球技太屎,唔夠quali 吹水...只好透過郵票般大小的頭像,暗示小妹對snooker 的熱情 ...囧....