香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

長期食素的人長跑

升級   7.2%

該用戶從未簽到

小弟平時有練長跑和參加長跑賽事. 練長跑的目的是想強身健體. 參加長跑賽事只是給自已一點做運動的動力.

小弟食素, 但身邊食素的人本來已經好少, 再加上他人不喜歡運動.

小弟覺得一般人認為食素的人身體會弱d, 體能會輸蝕d. 相信大部份香港人腦中食素/食齋的人的形象都是這樣. 這點大家會否認同?

同時想問問呢到有無跑友食素的?
+1 0
上一篇︰同唔係跑友講比賽...無癮...下一篇︰食素跑友入嚟揮揮手

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 67 天

推薦
    太好了,原來有好多ching,師姐都是素食者,我都係!食咗太约5年,但跑就係,最初食嘅時候都有擔心體力(因我也熱愛踢足球),好在有人話比我知拳王亞里都係素食者,咁我先放心,後來發覺真係冇物影響,個人重冇咗水腫,皮膚都緊緻咗!·

升級   100%

該用戶從未簽到

推薦
    原帖由 BHa 於 2009-2-20 16:14 發表
    齋係可以食埋蛋 (未受精), 奶之類唔殺生都拎到0既食物.
    而素就所有同動物拉上關係0既都唔食得!!

聽講外國有 d 更誇張0既素食者, 係只食自然地掉落地下0既植物!! 即係連爬上樹摘蘋果食都係唔得0既!!
    但掉中牛頓0 ...

補充少少,素與齋應該是中國式的劃分,且與佛教有關係:
    我覺得齋來說,宗教修行味道更濃...
    轉貼以下資料:

佛家素與齋的區分
    何謂素:唔食肉之外,一切植物性食物除去了蔥、蒜、洋蔥、韭及興渠(興渠又叫阿魏,產於印度)等五辛,稱為真正的素食。

何謂齋:過午不食謂之齋。午時是上午十一點至下午一點。午時過後,牛奶及豆漿也不喝才名為過午不食。當然,葯物及解渴用的去了渣滓的果汁除外。佛陀要他的弟子過午不食,一直以來被所謂有識之仕譏為不必要的苦行。但是中國古代養生之仕強調「早飯要飽,午飯要好,晚飯要少。」還有「夜飯少一口,活到九十九。」坐禪人若過午不食,不但少妄想,而且不會昏沈,容易入定。

但當然,我覺得上面只是好龍統既區分,西方素食者好多都係吃五辛既,咪又係叫食素~~~
    至於蛋方面,有人話可食有人話不可,視乎吃素人本身的選擇,如在台灣,又有分蛋奶素及全素....

我呢....就一切肉(包括海上動物,魚,蠔.......)等唔會食.....五辛就唔中意食,但mix左落黎都ok既~~
    以前我曾經在外國生活過一段時間,當時曾經是嚴格的全素者(即vegan),一切取之於動物身上既野都唔食之外,亦唔會用/食佢地既副產品,如蜜糖,雞蛋,奶,芝士........皮帶皮衣皮鞋....vegan是比vegetarian更嚴格既.....但回到hk後,基於社會環境,我已經貶值番做vegetarian,而家盡量唔食蛋奶...一切對動物abuse既野都唔會用~~

表達多少少,我覺得無論vegetarian或是vegan都好,唔只是係唔食東唔食西甘簡單,相反,這是一種生活態度及取向:你為了一些認為是正確的人生價值而願意放棄某些慾望(口慾).

升級   100%

該用戶從未簽到

推薦
    唔認同~~~

panpan ching:
    我係素人呀~~~~
    好開心長跑網有多一個素人~~~
    ching有無join過我地d跑步活動呀~~~???

以我所知,lee度都係素人有龜速行ching~~~~

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

pan-pan ching,

真不知你食素
    怪不知你去澳門食茄豆做送

雞蛋,牛奶食不食?

你時時中午去九龍灣跑
    你中午那餐如何安排?

我就10餐有5餐都幾素的.

Kin in Running

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

再寫多少少~~

好開心,係度又認識到素食跑友,當初我知道龜速行ching都是素人時都係好開心既~~搵到同類~~
    始終,vegetarian在hk是minority.....
    當人地知你吃素後,反應通常如下:
    > 下!點解甘後生食素呀?
    > 無營養架喎....
    > 你信佛...?
    > 咩都唔食甘執輸...?!
    ..................

仲成日俾人誤會 ><

我是2001年開始吃素的,是一刀切式全部同過往食肉既生活模cut off....
    ching你幾時開始食素?有無上周兆祥博士個素食環保組織"club o"????
    希望多d同ching你分享一下~~~
    仲有好希望下次一齊跑步,快d同素食ching相認~~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-2-20 13:45 發表

長跑長友中都有好幾位係食素, 有D仲高大威猛添.
    食素對小弟來講太難, 最多都係唔食紅肉, 轉食白肉既即.

瘋瘋ching:
    除左行行ching外,長跑網仲有邊位是食素???
    講黎知呀~~

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-2-20 13:58 發表

咁咪可以在跑友重相聚區尋人?

e.....................仲有邊個素人唧...?
    瘋瘋你唔明白我地d素人既心態架啦.....
    我地好難搵到同類,仲要係中意長跑既同類架~~

升級   0%

該用戶從未簽到

小弟好相信有朝一日會食素,原因有好多~~

但今日仲未能做到,原因亦有好多,其中一個原因係食素要平衡營養真係要有呢方面既認識,未有太多時間同心機去研究~~

近月已經初一十五食素,平日都好齋下,有得揀都唔食紅肉~~

食素一d 都唔會無力,相反食得碳水化合物多仲加有力,小弟每逢大賽前夕都食勁少肉,勁多碳水化合物同疏果,呢d 都係比賽所需~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-2-20 14:16 發表
    小弟好相信有朝一日會食素,原因有好多~~

但今日仲未能做到,原因亦有好多,其中一個原因係食素要平衡營養真係要有呢方面既認識,未有太多時間同心機去研究~~
    近月已經初一十五食素,平日都好齋下,有得揀都 ...

好呀~~~
    十分期待能見證到ching這一天的到來~~~

升級   0%

該用戶從未簽到

小弟之前對食素呢樣習慣有d誤解,以為素食人身材一定瘦猛猛,直至遇到速行兄之後......原本素食者都可以好大隻~

升級   0%

該用戶從未簽到

pan pan c hing

welcome welcome

ha ha

小弟都食素

不過比較寬鬆,肉邊菜都食!!

(97年到現在)

長跑長友

升級   0%

該用戶從未簽到

小弟在跑友重聚區

開左"食素跑友入嚟揮揮手"

入去揮下手la

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 龜速行 於 2009-2-20 14:46 發表
    小弟在跑友重聚區

開左"食素跑友入嚟揮揮手"

入去揮下手la

係呀~~~
    你唔講我都唔知.......
    而家就去報到~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 龜速行 於 2009-2-20 14:31 發表
    pan pan c hing

welcome welcome

ha ha

小弟都食素

不過比較寬鬆,肉邊菜都食!!" />" />hjgh

(97年到現在)

長跑長友

有部份素食者比較嚴格,隻鑊炒過肉都唔得,所以只可以晌齋鋪同屋企食,咁對一個要工作既人黎講就真係比較踢腳...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 witchycatcat 於 2009-2-20 14:24 發表

好呀~~~
    十分期待能見證到ching這一天的到來~~~

不過未知幾時喎...可能好多年後...

升級   0%

該用戶從未簽到

我唔係素食者,不過prefer 食素。如果自己點菜都會主要係齋(所以好多朋友同我食飯時唔會叫我點飯 )。

升級   67.95%

無聊
  • 簽到天數: 3 天

原帖由 kenleung 於 2009-2-20 15:26 發表
    我唔係素食者,不過prefer 食素。如果自己點菜都會主要係(所以好多朋友同我食飯時唔會叫我點飯" />" />hjfghft )。
    想請問,食素同食齋係咪一樣架?
    B

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenleung 於 2009-2-20 15:26 發表
    我唔係素食者,不過prefer 食素。如果自己點菜都會主要係齋(所以好多朋友同我食飯時唔會叫我點飯" />" />hjfghft )。

我同你差唔多呀~ 有得揀時我都會食齋0架~

不過同親人食飯, 我都唔敢全食齋, 因為要人就晒真係勁唔好意思~

升級   56.85%

該用戶從未簽到

嘩!乜咁大班人係到講"素"架!
    等我話俾警察督督知先.