香港長跑網  - 長跑長友

樓主: pan-pan
打印 上一主題 下一主題

長期食素的人長跑

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 BHa 於 2009-2-20 15:53 發表

我同你差唔多呀~ 有得揀時我都會食齋0架~

不過同親人食飯, 我都唔敢全食齋, 因為要人就晒真係勁唔好意思~

係喇,有次有親戚嚟香港玩,我提議食齋,唔夠2秒即刻俾屋企人否決咗。結成班人去流浮山食海鮮,叫咗六、七個餸,結果都係碗白飯最啱我
B

升級   0%

該用戶從未簽到

齋係可以食埋蛋 (未受精), 奶之類唔殺生都拎到0既食物.
而素就所有同動物拉上關係0既都唔食得!!

聽講外國有 d 更誇張0既素食者, 係只食自然地掉落地下0既植物!! 即係連爬上樹摘蘋果食都係唔得0既!!
但掉中牛頓0個個蘋果就食得喇~
B

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenleung 於 2009-2-20 16:06 發表

係喇,有次有親戚嚟香港玩,我提議食齋,唔夠2秒即刻俾屋企人否決咗。結成班人去流浮山食海鮮,叫咗六、七個餸,結果都係碗白飯最啱我" />" />
呢類 case 我會照食海鮮0架~ 唔想掃大家興嘛~

始終我都唔係一個嚴格0既素食者, 只係為健康而減少食肉 (特別係紅肉!!) 0者~

升級   52.4%

該用戶從未簽到

原帖由 stanwong 於 2009-2-20 15:46 發表 想請問,食素同食齋係咪一樣架?

食齋喺唔食蒜㗎,話會增強性慾咁話喎... 所以和尚食齋,普通人食素。

升級   0%

該用戶從未簽到

小弟對

"食齋 ""食素"

都不是太清晰的分別到

所以小弟是叫"不食肉"ar

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 BHa 於 2009-2-20 16:14 發表
齋係可以食埋蛋 (未受精), 奶之類唔殺生都拎到0既食物.
而素就所有同動物拉上關係0既都唔食得!!

聽講外國有 d 更誇張0既素食者, 係只食自然地掉落地下0既植物!! 即係連爬上樹摘蘋果食都係唔得0既!!
但掉中牛頓0 ...

補充少少,素與齋應該是中國式的劃分,且與佛教有關係:
我覺得齋來說,宗教修行味道更濃...
轉貼以下資料:

佛家素與齋的區分
何謂素:唔食肉之外,一切植物性食物除去了蔥、蒜、洋蔥、韭及興渠(興渠又叫阿魏,產於印度)等五辛,稱為真正的素食。

何謂齋:過午不食謂之齋。午時是上午十一點至下午一點。午時過後,牛奶及豆漿也不喝才名為過午不食。當然,葯物及解渴用的去了渣滓的果汁除外。佛陀要他的弟子過午不食,一直以來被所謂有識之仕譏為不必要的苦行。但是中國古代養生之仕強調「早飯要飽,午飯要好,晚飯要少。」還有「夜飯少一口,活到九十九。」坐禪人若過午不食,不但少妄想,而且不會昏沈,容易入定。

但當然,我覺得上面只是好龍統既區分,西方素食者好多都係吃五辛既,咪又係叫食素~~~
至於蛋方面,有人話可食有人話不可,視乎吃素人本身的選擇,如在台灣,又有分蛋奶素及全素....

我呢....就一切肉(包括海上動物,魚,蠔.......)等唔會食.....五辛就唔中意食,但mix左落黎都ok既~~
以前我曾經在外國生活過一段時間,當時曾經是嚴格的全素者(即vegan),一切取之於動物身上既野都唔食之外,亦唔會用/食佢地既副產品,如蜜糖,雞蛋,奶,芝士........皮帶皮衣皮鞋....vegan是比vegetarian更嚴格既.....但回到hk後,基於社會環境,我已經貶值番做vegetarian,而家盡量唔食蛋奶...一切對動物abuse既野都唔會用~~

表達多少少,我覺得無論vegetarian或是vegan都好,唔只是係唔食東唔食西甘簡單,相反,這是一種生活態度及取向:你為了一些認為是正確的人生價值而願意放棄某些慾望(口慾).

升級   0%

該用戶從未簽到

catcat師姐,可唔可以講下你平時早午晚會食d乜野架?比賽前的飲食又係點樣呢?

升級   0%

該用戶從未簽到

cat cat c tse

thank for sharing

升級   7.2%

該用戶從未簽到

原帖由 shogikin 於 2009-2-20 01:42 PM 發表
pan-pan ching,

真不知你食素
怪不知你去澳門食茄豆做送

雞蛋,牛奶食不食?

你時時中午去九龍灣跑
你中午那餐如何安排?

我就10餐有5餐都幾素的.

Kin in Running

Hi Kin , 我食雞蛋,牛奶的.  但不食魚, 肉, 貝殼類.

通常中午去九龍灣跑, 我都中午唔食飯.  如要食的話乎近些餐廳都order到一個淨菜銼飯的.

你點解間中會吃素啊?

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 pan-pan 於 2009-2-23 00:22 發表

Hi Kin , 我食雞蛋,牛奶的.  但不食魚, 肉, 貝殼類.

通常中午去九龍灣跑, 我都中午唔食飯.  如要食的話乎近些餐廳都order到一個淨菜銼飯的.

你點解間中會吃素啊?

唔食飯去跑步, 唔會冇力跑咩?
    一小時跑完沖涼返工唔趕咩?

升級   7.2%

該用戶從未簽到

原帖由 witchycatcat 於 2009-2-20 01:51 PM 發表
    再寫多少少~~

好開心,係度又認識到素食跑友,當初我知道龜速行ching都是素人時都係好開心既~~搵到同類~~
    始終,vegetarian在hk是minority.....
    當人地知你吃素後,反應通常如下:
    > 下!點解甘後生食素呀?
    > 無營養 ...

Hi witchycatcat,

我係club o member. 我食全素4,5年度.

人地知我食素就覺得我是怪人.  我常常解釋點解食素, 解釋得多都幾煩....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 witchycatcat 於 2009-2-20 16:46 發表

補充少少,素與齋應該是中國式的劃分,且與佛教有關係:
    我覺得齋來說,宗教修行味道更濃...
    轉貼以下資料:

佛家素與齋的區分
    何謂素:唔食肉之外,一切植物性食物除去了蔥、蒜、洋蔥、韭及興渠(興渠又叫阿魏 ...

唔覺意行左入來,睇到貓貓咁正經既文章,聽你地解釋後,對齋及素有了多少認識,原來係有分別.
    其實有時真係想食少D肉,但入到餐廳,快餐店,卻冇乜選擇.之前試過為了比賽,3日肉3日飯,唯有叫碟頭飯,最後3日自己飛起D肉..

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 pan-pan 於 2009-2-23 00:28 發表

Hi witchycatcat,

我係club o member. 我食全素4,5年度.

人地知我食素就覺得我是怪人.  我常常解釋點解食素, 解釋得多都幾煩....

x 2

你有無去club o逢星期六既禪食午餐?

升級   7.2%

該用戶從未簽到

原帖由 witchycatcat 於 2009-2-23 10:22 AM 發表

x 2

你有無去club o逢星期六既禪食午餐?

I went there by my own previously.   I have not been there for 1~2 years.

Do you see "Club O 講場"?  I often see the discussion area.

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 pan-pan 於 2009-2-23 12:28 發表

I went there by my own previously.   I have not been there for 1~2 years.

Do you see "Club O 講場"?  I often see the discussion area.

有呀~~哈哈...
    我唔係club o會員,我只是在那個discussion forum傾下計唧.....
    及透過一些聚餐及活動識左一部份素友~~~
    不過club o個邊個forum比起長跑網就無甘熱鬧.....
    ching你有無在那邊fourm傾過計....?
    如有的話,你係個邊叫咩名...?

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

原帖由 pan-pan 於 2009-2-23 00:22 發表

你點解間中會吃素啊?

HAHA
    我其實早餐多數是麵包
    10餐 (早午晚) 計4餐
    再加時不時都食下素

升級   100%

該用戶從未簽到

panpan ching:
    我知你在club o叫咩名啦~~~哈哈.....
    其實,我有一個素食大學同學"w"小姐(唔知你識唔識),之前都通知過我,叫我在club o既forum內與你相認一下,建議我可以join你一齊跑馬拉松喎....
    不過我無時間搞唧.....

你快d去番club o個forum睇睇....我有reply~~
    哈哈~~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 shogikin 於 2009-2-23 12:53 發表

HAHA
    我其實早餐多數是麵包
    10餐 (早午晚) 計4餐
    再加時不時都食下素

kinkin:
    你都鍾意哲學,你都知食肉是不道德啦~~(其他肉人ching/ctse請不要介意)
    come on,快d加入我地既素食行到啦!!!

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

如果條件許可ge 話
    我都想改吃齋....
    不過太多問題要解決喇....