香港長跑網  - 長跑長友

樓主: pan-pan

長期食素的人長跑

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 67 天

太好了,原來有好多ching,師姐都是素食者,我都係!食咗太约5年,但跑就係,最初食嘅時候都有擔心體力(因我也熱愛踢足球),好在有人話比我知拳王亞里都係素食者,咁我先放心,後來發覺真係冇物影響,個人重冇咗水腫,皮膚都緊緻咗!·

升級   55.79%

該用戶從未簽到

各位師兄師姐:

小弟38歲, 身高184cm, 接觸長跑已接近四年. 今年八月開始食素(戒肉類海鮮, 食少量鷄蛋牛奶), 至今已有三個月. 體重由最高峰180磅, 下降至現時160-163磅(試過跑完長課之後去到155磅, 但食完飯即時上番161磅~

小弟現時每週練三課: 週三週五運動場衝圈, 週日長課, 每星期里數大約在45-50km左右. 在前天的Asics天水圍十公里賽事跑51', 不算快, 但比去年快左8分鐘, 是PB...

未來目標: 美津濃半馬(未報)穿兩個鐘(今年一月做2H01'49"), 明年渣打半馬(已報)穿1H50' (今年二月做1H52'), 盡快10K穿50'.

請問這裏有素食跑手約跑嗎? 能否分享食譜和訓練方法? 因身邊跑手朋友都不是素食者, 請教無門. 如有不公開群組, 可否接受小弟加入? 謝謝~

歡迎留言分享. 如有需要, 請以PM聯絡. 謝謝~

Newman

升級   0%

開心

Nc813 ching ,您好啊!  您跑開邊區呢?? 一

升級   55.79%

該用戶從未簽到

樓上師兄:請查PM.

升級   2.63%

該用戶從未簽到

唔認同,我大部份時間食素
    食雞蛋,奶,但係少食五辛。
    我唔見我表現比身邊人差。

升級   100%

該用戶從未簽到

HAHHA~~~~沆底POST又升留上黎
    好開心係LEE櫥識到更多素人,分享更多素食既心得!!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 龜兔競跑 於 2012-11-1 01:39 發表
    太好了,原來有好多ching,師姐都是素食者,我都係!食咗太约5年,但跑就係,最初食嘅時候都有擔心體力(因我也熱愛踢足球),好在有人話比我知拳王亞里都係素食者,咁我先放心,後來發覺真係冇物影響 ...

龜兄:

你反開邊頭呀??
    我地一班跑友成日跑荃西架,我自己就一星期去一次TKO跟D CHING/CTSE跑
    下次一齊跑下啦

升級   0%

開心

catcat 師姐,您好! 小弟跑開港島東區,即係鰂魚涌公園至亞愛秩序那段,雖然同大家跑開地區有點距離;但話哂大家都係素食人,緊有機會join大家跑嘅。不過相信要等我傷勢好番石及操番吓先得,話說同排練習時,忘記自己係新手;加上吳係18,22,心急之下加程大急進,結果整傷哇咗腳踭,現在已停了三星期,但傷勢不算好重,相信好快可操番。

升級   100%

該用戶從未簽到

龜兄

祝快d好番!!
    因為工作地點比較近TKO,所以我逢星期三晚放工後會入去跑步
    個度D CHING好利害,差唔多日日跑
    WEEKEND就多數去荃灣西練長課
    你近唔近TKO?有機會入下去同我相認下~~~

升級   52%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

跑友食素
    Lam Shing Yip (eat eggs)

著名素食和素食主義者運動員
    http://forum.vegsochk.org/viewtopic.php?t=8025

升級   16.45%

開心
  • 簽到天數: 5 天

我都係食素架!食咗3年。
    好開心揾到同類跑友!

升級   100%

該用戶從未簽到

mimi ctse.....我都係食素架,你d yoga 好勁呀~~~~

升級   16.45%

開心
  • 簽到天數: 5 天

Hi Hi, WitchyCat C-tse!!
    Very happy to find the "same species", hehe!
    No la... like running, I am a beginner in yoga!

升級   30.33%

開心
  • 簽到天數: 1 天

報到。

升級   100%

該用戶從未簽到

樓上2位有無fb?
    交換下交流跑步及素食資訊呀

升級   100%

無聊
  • 簽到天數: 287 天

幸會, 大家都是素食中人   我已經有 十幾年食素了.  不過大家記得要食番 B12 及 鐡質, 這兩個在一般素食食材是比較少的。

Like: 5.0 Unlike: 0.0
    Like: 5 Unlike: 0
    Like: 5

升級   17.4%

奮鬥
  • 簽到天數: 8 天

学生时期曾经尝试过素食1个多月,感觉身体变得轻松了很多
    现在又食肉,贪方便,加上家人不理解操作起来太麻烦~~当然,这些都可以说是借口~~
    楼上所讲的对于素食者的所有误解曾经我也是这么想,缘起周围有朋友信佛才开始了解这方面的资讯
    亲身经历后我最深切的体会是素食对身体很有益
    但如果简单的认为食肉即为不道德,我不是很认同(我也知道素食能减少碳排放) 每人的价值判断不一,部分肉食者也会以植物也是有知觉的反驳。细想的话世间万物确实均为恩赐之物,无论是素食或肉食者,对食物怀有感恩之心足矣。
    正如跑者与不运动者一样,各自都有理由说自己的选择是对的。作为一名跑步初哥,很庆幸我能体会到跑步的乐趣此角度看来,素食亦是种幸运,因它亦是一种健康的快乐所在。

升級   0%

開心

生活飲食之喜惡,各有因緣, 隨心自在,去除執念, 即可....

yes!  詳情 回覆 發表於 2013-5-29 14:06

升級   17.4%

奮鬥
  • 簽到天數: 8 天

龜兔競跑 發表於 2013-5-29 13:26
    生活飲食之喜惡,各有因緣, 隨心自在,去除執念, 即可....

yes!

升級   0%

開心

有機會真係要整番次"素食友約跑"