香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 龜速行

食素跑友入嚟揮揮手

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   55.79%

該用戶從未簽到

各位師兄師姐:

小弟38歲, 身高184cm, 接觸長跑已接近四年. 今年八月開始食素(戒肉類海鮮, 食少量鷄蛋牛奶), 至今已有三個月. 體重由最高峰180磅, 下降至現時160-163磅(試過跑完長課之後去到155磅, 但食完飯即時上番161磅~

小弟現時每週練三課: 週三週五運動場衝圈, 週日長課, 每星期里數大約在45-50km左右. 在前天的Asics天水圍十公里賽事跑51', 不算快, 但比去年快左8分鐘, 是PB...

未來目標: 美津濃半馬(未報)穿兩個鐘(今年一月做2H01'49"), 明年渣打半馬(已報)穿1H50' (今年二月做1H52'), 盡快10K穿50'.

請問這裏有素食跑手約跑嗎? 能否分享食譜和訓練方法? 因身邊跑手朋友都不是素食者, 請教無門. 如有不公開群組, 可否接受小弟加入? 謝謝~

歡迎留言分享. 如有需要, 請以PM聯絡. 謝謝~

Newman

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 nc813 於 2012-11-6 15:30 發表
各位師兄師姐:

小弟38歲, 身高184cm, 接觸長跑已接近四年. 今年八月開始食素(戒肉類海鮮, 食少量鷄蛋牛奶), 至今已有三個月. 體重由最高峰180磅, 下降至現時160-163磅(試過跑完長課之後去到155磅, 但食完飯 ...

ching~~~hello~
我都好耐無入lee樹吹水啦
弓喜你加入素食人行列呀,我同跑友都經常約跑既,今晚及星期六 (10/11)下午around 4pm都有跑,你join唔join?

升級   79.47%

奮鬥
  • 簽到天數: 14 天

大家好!我現時星期一三五吃素的。其實教練都說,多吃素對身體好。

升級   76.25%

該用戶從未簽到

我都係食素,出街食真係幾麻煩,最多比人問食素有冇力跑架

呢d問題答到好煩~~~~~  詳情 回覆 發表於 2013-6-15 08:59

升級   6.84%

該用戶從未簽到

我是素食,蛋,奶,蔥,算,都食!

升級   100%

該用戶從未簽到

Rhys 發表於 2013-2-2 20:03
    我都係食素,出街食真係幾麻煩,最多比人問食素有冇力跑架

呢d問題答到好煩~~~~~

升級   16.45%

開心
  • 簽到天數: 5 天

Hihi,         各位師兄師姐
    小妹食素3年, 不過蛋, 奶, 蔥, 蒜都食
    因為懶, 食野都幾差, 好在仲夠力跑!
    希望可以約到素食跑跑團 la

升級   100%

無聊
  • 簽到天數: 287 天

大家好, 我係茹素的, 中學畢業無奈開始已差不多20年 今年都40, 初初都係由'肉邊菜'開始慢慢減, 返工多數自備飯盒, 出街食, 火煱,BBQ 都無咩5方便, 朋友知道我食素就會分清一點.  開始長跑接近 2年, 主要跑10KM, PB 52mins. 無特別去追求時間。剛剛 1/10 國慶10KM 都有參加.
    不過食素都要識補充 B12 及鐡質。
    食素當然夠力跑步啦! 我仲有踢波TIM。
    茹素, 運動都係以健康出發。

你踢波好fit 呀!我都追你唔到  詳情 回覆 發表於 2013-10-19 01:17

升級   100%

該用戶從未簽到

dickyyim 發表於 2013-10-8 11:21
    大家好, 我係茹素的, 中學畢業無奈開始已差不多20年 今年都40, 初初都係由'肉邊菜'開始慢慢減, 返工多數自 ...

你踢波好fit 呀!我都追你唔到

升級   100%

無聊

成記,
    你留力.. 多數時間都係我追你多D.
    不過我幾享受慢慢地跑步的感覺

師兄,同場踢波就多,同場跑比賽好似未試過  詳情 回覆 發表於 2013-10-23 00:53

升級   100%

該用戶從未簽到

dickyyim 發表於 2013-10-21 10:42
    成記,
    你留力.. 多數時間都係我追你多D.
    不過我幾享受慢慢地跑步的感覺

師兄,同場踢波就多,同場跑比賽好似未試過

我報了出年2月渣打半馬RUN 1, 有無機會同場? 你報全馬?  詳情 回覆 發表於 2013-10-23 11:13

升級   22%

無聊
  • 簽到天數: 45 天

素食!!!好难的(⊙o⊙)哦!而且人是不能缺少动物蛋白的,只吃素就会缺少动物蛋白!

升級   100%

無聊

成記士多 發表於 2013-10-23 00:53
    師兄,同場踢波就多,同場跑比賽好似未試過

我報了出年2月渣打半馬RUN 1, 有無機會同場?  你報全馬?