香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 叮叮噹

3.21網友約跑 - 日落南生圍(20.2k) 歡迎齊齊食晚飯.

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

各位管理員,

出post才24小時就滿額, 反應好熱烈啊!
    可以再加位嗎? 咁多人跑怕唔怕俾差人.....

升級   0%

該用戶從未簽到

唔駛tbc 了...
    just confirmed available,到時見

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-2-22 19:38 發表

咁cfchan同Kenneth商討路線安排, 佢識得post路線圖, 你地睇吓點跑好,
    安全第一, 風景優美, 唔好太長, 比較大眾化一點. Thanks

我會等埋ken兄post圖出黎再商討,基本上全段路無斜路,即使稍長,各位CHING/CTSE都會應付得來

原帖由 叮叮噹 於 2009-2-22 19:42 發表

可以考慮如你建議走入少少, 再坐橫水渡($5), 跑番運動場.
    等領隊cfchan同公關Kenneth傾傾啦!

呢個建議路程較短,但要跑工業區,而且不走回頭路,對不熟悉路線的跑友可能有點困難
    原帖由 叮叮噹 於 2009-2-22 19:50 發表

睇景係南生圍團的賣點, 領隊可否盡量安排大家欣賞優美的大自然?

好期待啊!

此段泥路乃南生圍精華所在,未走過這段路,就不算到過南生圍
    其實那段泥路亦不算長,走多一段再走回路頭亦不會太麻煩及費力

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-2-22 19:54 發表
    各位管理員,

出post才24小時就滿額, 反應好熱烈啊!
    可以再加位嗎? 咁多人跑怕唔怕俾差人.....

分2 team?

升級   0%

難過

原帖由 亞平 於 2009-2-21 19:44 發表

NC好快手,唉,點解次次我都係亞二既..

平兄係阿六唔係阿二, 好過小妹做阿四啦!

升級   25.8%

開心
  • 簽到天數: 10 天

原帖由 叮叮噹 於 2009-2-22 19:42 發表

可以考慮如你建議走入少少, 再坐橫水渡($5), 跑番運動場.
    等領隊cfchan同公關Kenneth傾傾啦!

搭橫水渡都幾吸引,可能要好多轉先得喎。
    不過我讚成!

升級   0%

難過

原帖由 cfchan 於 2009-2-22 20:30 發表

我會等埋ken兄post圖出黎再商討,基本上全段路無斜路,即使稍長,各位CHING/CTSE都會應付得來

呢個建議路程較短,但要跑工業區,而且不走回頭路,對不熟悉路線的跑友可能有點困難

此段泥路乃南生圍精華所在 ...

領隊你係地膽, 跑得又踩得車, 小妹十萬個放心.
    按你意思安排, 同Ken溝通吓, 佢可以幫手出路線圖.

升級   0%

難過

原帖由 cfchan 於 2009-2-22 20:30 發表
    此段泥路乃南生圍精華所在,未走過這段路,就不算到過南生圍
    其實那段泥路亦不算長,走多一段再走回路頭亦不會太麻煩及費力

好呀! 好呀!

升級   25.8%

開心

過到山貝村之後只要沿馬路邊的行人路跑就可以出番西鐵站都好難跑錯。
    我建議係橫水渡附近集合影張大合照,跟住一齊慢jog返出鈞樂新村先再照自己的Pacing跑(大隻師兄唔好一支箭咁走左去就得啦)。

升級   0%

該用戶從未簽到

CFCHAN 師兄盡量安排啦.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-2-22 20:33 發表

平兄係阿六唔係阿二, 好過小妹做阿四啦!

嘻嘻,做亞幾都冇所謂啦,最緊要有得跑...而且今次唔駛做野,有你地去傷腦筋,辛苦晒啦!

升級   76.8%

各位長跑網師兄師姐,由天水圍運動場有幾條路去南生圍. 可以經元朗工業村(約30k),朗屏村入(約20k)或沿河路(約23k). 以治河路最好走,因為不用過太多馬路,人多最適宜選擇這條路走. 路線是由運動場經天慈村沿朗天路出元朗,過御豪山莊經元朗公園路轉入元築(忘記路名)後入公廟路, 穿過元朗公路橋底後沿左邊小路(沿河路)跑至博愛醫院, 過行人天橋後在醫院側面小路跑至看見公路盡頭圍牆便可以在左邊見有小路穿越隧道, 跟著沿路向前跑不用兩分鐘, 便到南生圍入口. 各位記著要戴帽子, 南生圍是很少樹蔭的, 入口附近有一士多可以補水, 在約3k位和4.5k位(折回點)分別有流動廁所.  回程可以走回頭路, 也可以經元朗西鐵,朗屏西鐵, 朗屏村跑回運動場. (此路程會短約2k, 但超多路口燈位, 行人也很多. 部份路要走入單車徑, 要小心單車, 不熟此路不建議走), 我聯絡緊天水圍吹水會的跑友, 他們很熟識各條路線, 我會問他們可不可以在當天一起跑.

升級   0%

難過

原帖由 亞平 於 2009-2-22 21:18 發表
    嘻嘻,做亞幾都冇所謂啦,最緊要有得跑...而且今次唔駛做野,有你地去傷腦筋,辛苦晒啦!

咁又係, 有得跑就開心, 一班人跑就更開心!

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 jsmleung02 於 2009-2-22 21:20 發表
    過御豪山莊經元朗公園路轉入元築(忘記路名)後入公廟路, 穿過元朗公路橋底後沿左邊小路(沿河路)跑至博愛醫院

十八鄉路,再轉入僑興路、深涌路、朗河路至博愛醫院,此段路較少車,空氣較佳

升級   0%

難過

原帖由 jsmleung02 於 2009-2-22 21:20 發表
    各位長跑網師兄師姐,由天水圍運動場有幾條路去南生圍. 可以經元朗工業村(約30k),朗屏村入(約20k)或沿河路(約23k). 以治河路最好走,因為不用過太多馬路,人多最適宜選擇這條路走. 路線是由運動場經天慈村沿朗天路出元朗 ...我聯絡緊天水圍吹水會的跑友, 他們很熟識各條路線, 我會問他們可不可以在當天一起跑.

師兄詳細的路線提示, 可作路線安排上的參考.
    你是水吹會會員嗎? 我地已經有公關跟吹水會聯絡, 取意見, 商討合作可能性.
    不必勞煩師兄, 先謝謝你的好意.

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 晴朗 於 2009-2-22 21:07 發表

過到山貝村之後只要沿馬路邊的行人路跑就可以出番西鐵站都好難跑錯。
    我建議係橫水渡附近集合影張大合照,跟住一齊慢jog返出鈞樂新村先再照自己的Pacing跑(大隻師兄唔好一支箭咁走左去就得啦)。

橫水渡附近有空地可供拍照,無問題" />" />" />" />
    鈞樂新村出朗屏路況較複雜,路口同燈位頗多,連小弟都曾經迷路,所以我驚有機會走失!

升級   100%

開心

原帖由 cfchan 於 2009-2-22 21:38 發表

十八鄉路,再轉入僑興路、深涌路、朗河路至博愛醫院,此段路較少車,空氣較佳" />" />

這段較好跑,我贊成這條路線出博愛。

升級   100%

開心

原帖由 cfchan 於 2009-2-22 21:44 發表

橫水渡附近有空地可供拍照,無問題" />" />" />" />" />" />
    鈞樂新村出朗屏路況較複雜,路口同燈位頗多,連小弟都曾經迷路" />" />,所以我驚有機會走失!

去到朗屏路才各自跑好d,因為沿住朗屏路便直入朗天路→天慈路→過天橋,便望到運動場,一定不會走失。不過要提提大隻師兄返運動場d輕鐵線。

升級   76.8%

我是吹水會的成員, 上列路線是我們常跑的路線, 會長已知道約跑情況, 待稍後確認人數後會通知屈兄.

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 Anthony 於 2009-2-22 21:55 發表

去到朗屏路才各自跑好d,因為沿住朗屏路便直入朗天路→天慈路→過天橋,便望到運動場,一定不會走失。不過要提提大隻師兄返運動場d輕鐵線。

贊成!果段路返運動場要搭西鐵,無輕鐵!