香港長跑網  - 長跑長友

莫卡dd跑步日程

升級   10%

該用戶從未簽到

各位師姐們好。新人報到,請多多指教。

mochadd本來係大懶精一名,以前減肥從來靠節食算數。結果讀書果陣反彈再反彈,受細路影響就開始跑步。
跑步唔係跑左好耐呀,大約有半年啦,初初行廿分鐘都想死,跟住越來越好。減到磅之餘,仲覺得身體新陳
代謝好左,而且亦令我越來越愛上長跑啦。

所以今年唸住試下挑戰自己,報渣打既10k比賽。我之前從未試過參加比賽,所以希望呢年keep住練習,
唔好下巴輕輕啦。

升級   10%

該用戶從未簽到

2009月2月22日跑步記

今日朝早六點零起身,開始新挑戰,就是試下跑唔跑到10公里啦。
我睇左各位師姐師兄既提議,決定先練距離-->再練速度

由於要計算好距離,今日走左去樓下運動場跑。平時跑開18圈,
今次25圈真係有d辛苦,好在朝早落左微微雨又有d風,咁樣令
我跑得舒服d....最後跑完,睇睇時間-->

1小時25分03秒(平均應該是7.0左右速度)

好,我希望每星期都可以keep到一至兩日咁練。下星期再mark低自己既紀錄先

p.s.
在運動完後,我發覺自己係時候要買對跑步鞋。不知各位師姐有何suggestion﹖

升級   0%

該用戶從未簽到

mochadd c tse

恭喜恭喜!!

開blog大吉!!!!

c tse 跑完10k 好o野 !!!!

小弟對買跑鞋不太懂

見 c hing & c tse 都有著"美記"

"美記"會是一個不錯的選擇!!

長跑長友

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 mochadd 於 2009-2-22 09:54 發表
今日朝早六點零起身,開始新挑戰,就是試下跑唔跑到10公里啦。

今次25圈真係有d辛苦,好在朝早 ...

莫卡ctse真係很犀利, 咁早起身去跑步, 能夠跑18個圈已很好了, 25個應該沒有問題的, 因為一切已跑得順暢了, 我自己最辛苦是最初那10個圈, 唉過了便有好日子過了

小妹第一對跑鞋是美津濃的wave rider, 都是長跑網的ching介紹的, 鞋底較厚, 保護性強, 是練習鞋, 較耐用. 不過它較重身少少. ctse可以試穿, 睇吓o岩唔o岩自己, 因為每個人對腳型也不同!!!

升級   10%

該用戶從未簽到

原帖由 nc 於 2009-2-22 10:34 發表

莫卡ctse真係很犀利, 咁早起身去跑步, 能夠跑18個圈已很好了, 25個應該沒有問題的, 因為一切已跑得順暢了, 我自己最辛苦是最初那10個圈, 唉過了便有好日子過了 " />" />

小妹第一對跑鞋是美津濃的wave  ...

我都覺得初頭10個圈係好辛苦....不過跑順左就好好多

速度可以再慢慢練上去

升級   10%

該用戶從未簽到

多謝龜速行同NC CTSE的提議,等我又睇下美記D鞋先。因為家陣著果對唔算好正統既跑步鞋,我希望買返對正式既

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

恭喜Rene ctse開blog大吉, 長跑長有, 長寫長有.
    妳個網名點解呢? 唔通妳鐘意飲Mocha?
    妳能夠係運動場跑25圈, 毅力可嘉! 繼續努力  
    唔好心急, 慢慢加距離, 每1-2星期增加10%, 讓身體適應運動量.
    快去換對跑鞋, 保護雙腳先可以長跑長有.

升級   0%

該用戶從未簽到

mochadd ctse 開blog大吉~~
    由18個圈增跑至25個圈,真是一個很大的進步呢...
    我唔太鍾意跑運動場,覺得會跑到頭暈呀...哈...
    在我的印象中,成功跑夠25個圈只得1次... vv"

美記的價錢較new balance平...
    不過買鞋時唔好理咩牌子,最重要是著得舒服呀....

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 21 天

原帖由 mochadd 於 2009-2-22 09:48 發表
    各位師姐們好。新人報到,請多多指教。

mochadd本來係大懶精一名,以前減肥從來靠節食算數。結果讀書果陣反彈再反彈,受細路影響就開始跑步。
    跑步唔係跑左好耐呀,大約有半年啦,初初行廿分鐘都想死,跟住越來越 ...

Hi 莫卡dd, 歡迎加入長跑網wor , 仲寫埋blog, 好積極進取, 加油, 期待可以一齊跑, haha
    Tarry

升級   0%

該用戶從未簽到

CTSE  跑左無幾耐已可跑到25個圈,已好叻 !!
    KEEP RUNNING. 吾好比佢停...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 mochadd 於 2009-2-22 09:54 發表

今次25圈真係有d辛苦,好在朝早 ...

莫卡ctse, 咁早起身起, 好有毅力, 繼續加油呀
    p.s. 我都好鍾意飲咖啡

升級   10%

該用戶從未簽到

2009年2月28日拗柴記

買好了一對美記,原來打算在運動場跑25圈做record,結果在第10圈之後腳部嚴重疼痛(係腳側側),抖到宜家都仲未好返

點解會咁架﹖做晒熱身架啦......要快d休息好呀,希望我下星期可以跑得返。

升級   78.4%

該用戶從未簽到

可能喺對鞋唔喺好合適。有啲新鞋要跑一些日子才會好啲。請問你對鞋是咩型號?仲有熱身運動是包括慢跑一定距離(大約1-2km)。不可以站住做完熱身就快跑,一定要慢慢跑開始。

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 mochadd 於 2009-3-2 20:33 發表
    買好了一對美記,原來打算在運動場跑25圈做record,結果在第10圈之後腳部嚴重疼痛(係腳側側),抖到宜家都仲未好返

點解會咁架﹖做晒熱身架啦......要快d休息好呀,希望我下星期可以跑得返。

你果對係 mizuno 咩鞋來 ga? 俾大家研究下

大家都推介 mizuno.. 但切記人人腳型不同, 大部人0岩唔代表你都0岩著...
    下次買鞋要行幾步.. 試到自己舒服先至買丫~

升級   20.75%

該用戶從未簽到

原帖由 mochadd 於 2009-3-2 20:33 發表

你本身係咪有高弓足 / 扁平足?

定係對鞋細左d ,你跑跑下覺得夾腳?

對鞋唔arm的話,就唔好再著啦,腳板要緊!

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

有冇跑步呀? 點解冇曬聲氣??

升級   10%

該用戶從未簽到

真係好對唔住各位呀,我潛左水咁耐。莫卡DD先同大家道聲歉,因為之前整親隻腳,以為冇大件事,點知原來好嚴重,搞到又睇跌打又剩,足足休息左成粒月。

果粒月真係好灰,只有做GYM KEEP住,仲唸緊係咪就咁連跑都冇得跑,加上呢兩個月工作需要不斷出差,所以呢段時間失蹤左。

放心,莫卡DD係唔會咁易放棄。

好開心既係,宜家我已經可以重新跑返。等我講返前星期既訓練先:

4月5日—星期日

係我重新跑返既第一次。7:00開始係運動場跑,問過醫生,佢話我要慢慢上返手,所以跑左半小時,12個圈,4800米。

4月10日—星期五

公眾假第一日。都係7:00開始跑,今次跑多少少,15個圈,6000米,今次35分鐘就完成到,快左少少。

4月12日—星期日

今日都係7:00開始跑,今日想跑18圈,7200米。初時仲有D驚,因為上次真係搞左好耐,可能有心理影響,不過最後真係跑到呀,60分鐘。跑得唔算快,但至少完成左進程,好開心呀,所以同大家分享下。

下星期日再準備。各位師姐CTSE,我下星期應該KEEP住7200米定係再加好呢﹖

升級   10%

該用戶從未簽到

回復 17# 的帖子

莫卡DD要黎道歉,之前俾隻腳搞到好灰,所以走左潛左水。以後唔敢架啦,莫卡DD會定時定候上黎報告

升級   100%

該用戶從未簽到