香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: mochadd

莫卡dd跑步日程

升級   0%

該用戶從未簽到

莫卡DD.. 咁而家情況點丫?
加量唔好太急.. 等肌肉習慣0左再加.....
個人認為你加得太急... 跑得不多既情況下加 4.8k -> 6k -> 7.2k
下星期跑番少 d.. keep 番跑 30mins 但由一星期跑一至兩日至一星期跑兩至三日可能比較好...

呢度既跑友都知道小妹俾隻腳由一月中玩到而家... 之前未好番晒仲要學人跑比賽死衝...
加量都要小心... 傷過更加唔好跑得快....

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 mochadd 於 2009-4-12 14:25 發表
    莫卡DD要黎道歉,之前俾隻腳搞到好灰,所以走左潛左水。以後唔敢架啦,莫卡DD會定時定候上黎報告

唔好再 啦! 跑多跑少都上嚟報告吓啦!
    支持妳!  加油! 努力!

升級   0%

難過

原帖由 ee_tpk 於 2009-4-13 00:32 發表

莫卡DD.. 咁而家情況點丫?
    加量唔好太急.. 等肌肉習慣0左再加.....
    個人認為你加得太急... 跑得不多既情況下加 4.8k -> 6k -> 7.2k
    下星期跑番少 d.. keep 番跑 30mins 但由一星期跑一至兩日至一星期跑兩至三日 ...

x2, 腳傷初癒, 唔好心急, 慢慢跑, 慢慢加距離.
    每個星期加量10%,或者2-3星期加1.5-3km. (睇書知道)

升級   10%

該用戶從未簽到

家陣腳傷都好得七七八八,咁我聽各位師姐話,等我下星期keep返30-40mins左右,然後再慢慢加返距離。

升級   10%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-4-13 00:49 發表

唔好再hgjD103" />" />hj 啦! 跑多跑少都上嚟報告吓啦!
    支持妳!  加油! 努力!  

聽話

下星期我繼續準時報告

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 mochadd 於 2009-4-13 07:28 發表
    家陣腳傷都好得七七八八,咁我聽各位師姐話,等我下星期keep返30-40mins左右,然後再慢慢加返距離。

莫卡ctse,小心雙腳,長跑長有呀....
    唔好心急,等雙腳百份百好番哂才好加量呀..
    加油...

升級   10%

該用戶從未簽到

4月18日   星期六

今個星期只抽到呢日,原本打算今朝都跑,點知落大雨。
    講返情況先,尋日繼續係運動場跑,好在仲未落雨,今
    次跑左15圈,原本唸住18圈,不過真係驚復發,所以
    唔勉強自己,計數時間係45分鐘。而我著美記既跑步
    鞋好似越黎越順,冇左初初腳型唔習慣既感覺,希望
    繼續保持

p.s.希望唔好落雨,下星期公事冇咁忙,我plan定二、
    四、六跑30mins-40mins。各位師姐,今次我想試
    下唔係運動場跑,但我怕跑長廊(家住馬鞍山)會不自覺
    減慢速度,應該點樣好呢﹖

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 mochadd 於 2009-4-19 08:19 發表
    p.s.希望唔好落雨,下星期公事冇咁忙,我plan定二、
    四、六跑30mins-40mins。各位師姐,今次我想試
    下唔係運動場跑,但我怕跑長廊(家住馬鞍山)會不自覺
    減慢速度,應該點樣好呢﹖

拎番在運動場跑步的步速...
    心裡面數著節奏跑...

升級   10%

該用戶從未簽到

遲左少少上黎,先同各位師姐打聲招呼。

呢個星期跑左兩日,偏偏就係落大雨果兩日,好在我揀既時間都冇咩雨。

4月28日,星期六

選擇差唔多黃昏時間,因為見佢冇咩雨。今日試下唔跑運動場,反而走去跑海濱長廊,總共跑左一小時,我準備學師姐講既拎運動場跑步的步速。難得跑左長廊,真係覺得咁樣跑感覺冇咁辛苦,不過就係路好崎嶇不平,希望正式長廊早日完工。

4月29日,星期日

今日朝早跑步,因為跟住約左人出街。選擇返係運動場跑,照舊18個圈,試下隻腳承唔承受得到。結果順利完成,而且天氣涼涼地冇咁辛苦,總共時間係58分23秒,比我之前既速度快左,好開心,要keep住先得。

下星期繼續報告。

升級   0%

難過

冇上嚟成個月囉!
    跑完步番嚟記得update個blog.