香港長跑網  - 長跑長友

請教可以做什麼動作有幫助....

升級   9.67%

該用戶從未簽到

各位ching/ctse..想請教做什麼動作可以強化小腿前面的肌肉(即係脛骨四周的肌肉).先謝謝致教...

升級   53.45%

該用戶從未簽到

anna ctse, 我同你既傷患一樣, 現在主要做gym 練腿力, 加油~

升級   0%

該用戶從未簽到

我會做 lunges

登錄/註冊後可看大圖

要點
1) weight 係 optional, 唔加 weight 都可以做得好辛苦.. 如無 dumbell... 可以只在一邊加 weight (如左腳為後腳, 左手拎 weight), 或者拎 bar.. 好似squat 咁將支 bar 放在 shoulder 落少少

2) 重心腳在後腳, 整個 body weight 坐向後腳
3) 如圖... 坐低果陣兩隻腳都要 90 度
4) 起身果陣... 後腳慢慢申直.. 前腳微曲
5) 再難一點.. 可以在前腳加 step 坐高... 但都係 optional

升級   9.67%

該用戶從未簽到

謝謝兩位,,,

升級   53.45%

該用戶從未簽到

ee ctse, 4) 起身果陣... 後腳慢慢申直.. 前腳微曲 -> 起身時係後腿發力?

升級   9.67%

該用戶從未簽到

知道SCHNIX CTSE...

升級   50%

該用戶從未簽到

係youtube搵到兩段幾好既片~
去片~
http://www.youtube.com/watch?v=dJ95qwNaD78

http://www.youtube.com/watch?v=S_hoiumFkgE

多謝師姐介紹~
我都試下先~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-2-24 13:06 發表
ee ctse, 4) 起身果陣... 後腳慢慢申直.. 前腳微曲 -> 起身時係後腿發力?

係... 前腳只係幫手  balance... 唔駛擺力落去...  靠後腳做...

升級   9.67%

該用戶從未簽到

升級   82%

該用戶從未簽到

原帖由 didianna 於 2009-2-24 09:30 發表
各位ching/ctse..想請教做什麼動作可以強化小腿前面的肌肉(即係脛骨四周的肌肉).先謝謝致教...
依個問題問得好。你可以請教我哋長跑網專業大隻跑手(T跑手-綜合型跑手玄武七段)。佢係專玩body building。

白頭佬

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cc 於 2009-2-24 22:50 發表

試左....點解膝蓋有d"yuen"?

前定後... 應該係..大腿外側同埋小腿酸

升級   0%

該用戶從未簽到

這個post好辛苦的

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 駿駿駿 於 2009-2-25 01:08 發表
這個post好辛苦的

咁 ching 有無 d 無咁辛苦既方法俾大家試下 ?

btw, 呢個動作唔一定 hold 死... 可以上落上落.. 亦可以慢上慢落...

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cc 於 2009-2-25 10:08 發表

唔係丫....係兩個膝蓋有d"yuen"丫~hgjD092" />" />hj

你 d 肌肉無酸 ?
似乎你將 d 力放0左去 knee 度 wow.... 小心點.. 做錯0左傷膝...
你試下後腳踏後少少再感覺下邊 d 肌肉 拉扯才做下去... weight train 好易傷..你要知自己做緊邊 d 肌肉...

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 1# 的帖子

各位zCtse Ching, 我對小腿都要練下至得,小弟不夠力呢。
謝謝各Ctse Ching  的賜教。

p 仔 pirkle

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 23 天

原帖由 peteruno 於 2009/2/24 06:21 PM 發表
    依個問題問得好。你可以請教我哋長跑網專業大隻跑手(T跑手-綜合型跑手玄武七段)。佢係專玩body building。

白頭佬

除左練跑, 仲玩埋腰腹, 呼吸肌肉及下身weight training, 不過唔係你所謂既 body building,

我練既係 ENDURANCE BOOSTING 至真...

升級   9.67%

該用戶從未簽到

各位ching..我試咗幾日,昨日突然左腳脛骨全日都keep住陣陣痛,,我本身係右腳有事,,左腳係冇事,,係咪動作姿勢吾啱呢????但右腳就冇同樣情況出現...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 didianna 於 2009-3-1 07:52 發表
    各位ching..我試咗幾日,昨日突然左腳脛骨全日都keep住陣陣痛,,我本身係右腳有事,,左腳係冇事,,係咪動作姿勢吾啱呢????但右腳就冇同樣情況出現...

你係 hold 死佢定係上下上落 ? 你既力點放...?
    呢 d weight lifting 係隔日做...你幾耐做一次?
    做完有無拉番筋 ?