香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: didianna

請教可以做什麼動作有幫助....

升級   9.67%

該用戶從未簽到

回復 20# 的帖子

ching..我係上落上落咁,,冇hold.力就放係後腳..我做咗三日,,就一日係六下..第三日就十下...就只係做一組啫...做完冇拉筋呀..

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 didianna 於 2009-3-2 06:45 發表
ching..我係上落上落咁,,冇hold.力就放係後腳..我做咗三日,,就一日係六下..第三日就十下...就只係做一組啫...做完冇拉筋呀..

你分番你係肌肉酸痛定係其他痛
其實睇唔到你既動作係點..好難 comment
試下將隻後腳踏後少少睇下點...

做果陣你要感覺下邊 d 位拉扯...
其實應該係大腿外側拉住, 小腿因為 contract 而出乳酸
如果你無拎 weight.. 用手叉住條腰令你個人 balance 0左先至開始
btw... 做完 weight lifting 要拉筋..等 d 乳酸散0左佢...

升級   9.67%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009/3/2 09:46 發表

你分番你係肌肉酸痛定係其他痛
其實睇唔到你既動作係點..好難 comment
試下將隻後腳踏後少少睇下點...

做果陣你要感覺下邊 d 位拉扯...
其實應該係大腿外側拉住, 小腿因為 contract 而出乳酸
如果好你無拎 ...

好的ching,,我會再聽你講再做下睇下點...吾該晒...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 didianna 於 2009-3-2 10:11 發表

好的ching,,我會再聽你講再做下睇下點...吾該晒...

如果痛或者累就停一停先啦... 唔好搞傷埋隻好腳