香港長跑網  - 長跑長友

樓主: unlth2009

有意享受行山之樂嗎?

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   28.95%

該用戶從未簽到

原帖由 cc 於 2009-3-8 11:57 PM 發表

下次可以約行西貢花山丫~我都想去多次~~" />" />

花山,你想玩崖?

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 cc 於 2009-3-8 23:59 發表

我想影六角柱石~

上次行西貢試新路線想行花山, 去破邊洲睇六角柱石,
    時間唔許可, 鏟少少山落澗落山, 沿途有許多吊鐘花同黃槿花......
    時間啱可以一齊行山喎!

升級   28.95%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-3-9 04:07 PM 發表

時間唔許可, 鏟少少山落澗落山, 沿途有許多吊鐘花同黃槿花......
    時間啱可以一齊行山喎!

我想先上吊手岩、牛押山、馬鞍山、大金鐘,後玩西貢。

杜鵑花、百合是我的目標。

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   28.95%

該用戶從未簽到

原帖由 cc 於 2009-3-9 09:48 PM 發表

杜鵑花呢個時候可能已經過左花期喎...." />" />

未,現在未開。

升級   0%

難過

原帖由 cc 於 2009-3-9 21:48 發表
    杜鵑花呢個時候可能已經過左花期喎....

春天有許多合時花開滿山徑, 不過小U講的路線等我睇睇地圖先.

升級   0%

該用戶從未簽到

wowo~好多都唔識~要跟多d你地見識下

升級   100%

鬱悶

原帖由 叮叮噹 於 2009-3-9 16:07 發表

時間啱可以一齊行山喎!

叮叮噹,呢條線我有興趣行啊!

升級   100%

該用戶從未簽到

u ching:
    想問下你5/4個行山難度幾多星...???

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 unlth2009 於 2009-3-9 18:35 發表

這條路線應該有4星了,唔好睇小牛胛山,幾危險的,有好多懸崖,上個月有幾個後生仔(約18、19歲)黃昏行這路,晚上被困,最後要等第二日由直升救走。

升級   82%

該用戶從未簽到

我都好鐘意行山,因家住山旁,經常上山一遊。香港有好多好山好水,美不勝收。香港的行山,印象最深是前年跟人行大嶼山茶壺咀,還記得在茶壺咀岩石壁攀上鳯凰行的那一段,若果稍一不慎,直墮萬丈之下的茶壺底,做左壺茶葉rtr05rytr ,危險程度令我不敢再跟他們行山。
    舊年與朋友往尼泊爾行山,這次使我一生無憾,也令我愛上尼泊爾的山。

白頭佬

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 unlth2009 於 2009-3-9 18:35 發表

大金鐘唔難行,馬鞍山就危險得多...
    揀過冇咁大霧的日子才去行..
    否則咁辛苦行到上去,白濛濛一片就乜都睇唔到啦~

升級   0%

該用戶從未簽到

網友約跑 - 注意事項規則
    1.會員須過500分曾參與過長跑網"網友約跑",才可在長跑網內發起約跑。
    2.所有版主,均可自由在各區發起"約友間的約跑",人數控制20人以下。登出聲明便可。(不建議有海報)
    3.所有網友約跑,各發起人須要盡力確保道路是不會有高風險情況出現。

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=1644&extra=page%3D1

To: unlth2009

閣下可能不清楚長跑網的"網友發起活動"規則, 現轉載以上的資料給閣下.  小u下次參加我們的約跑活動吧!!!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-3-10 13:09 發表

這條路線應該有4星了,唔好睇小牛胛山,幾危險的,有好多懸崖,上個月有幾個後生仔(約18、19歲)黃昏行這路,晚上被困,最後要等第二日由直升救走。

嘩....................4星甘難架~~~~
    下次u ching搞d easy一點既行山我先join啦~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 peteruno 於 2009-3-10 13:20 發表
    我都好鐘意行山,因家住山旁,經常上山一遊。香港有好多好山好水,美不勝收。香港的行山,印象最深是前年跟人行大嶼山茶壺咀,還記得在茶壺咀岩石壁攀上鳯凰行的那一段,若果稍一不慎,直墮萬丈之下的茶壺底, ...

果度真係好危險架,試過有人變左茶葉(跌左落茶壺底),過左兩年先比人發現,找到的只是白骨一堆。

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-3-10 13:32 發表

果度真係好危險架,試過有人變左茶葉(跌左落茶壺底),過左兩年先比人發現,找到的只是白骨一堆。

甘驚~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-3-10 13:09 發表

x2, 這條路線是有一定難度, 絕對不建議給初行山人士.

很多人便是沒有山野安全意識, 黃昏上山已千萬個不應該, 出事又連慮埋其他人...