香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: WAY_LEUNG
打印 上一主題 下一主題

訓練時, 唔夠體力會唔會食gel

升級   0%

該用戶從未簽到

想問下邊度還有朱古力味power bar 賣呀! 我在荃灣, 旺角都揾唔到, 問d sale話唔再出喎!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Keroro_stephen 於 2009-3-5 13:45 發表
我估平時食足d sleep 夠好過臨急先至黎食d咩去提升體力勉強自己去跑?

ching, 我之前沒有做開運動, 跑了唔夠幾個月, 工作關係, 飲食睡覺不定時, 但又好想做運動喎! 所以.. ....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 WAY_LEUNG 於 2009-3-18 11:22 發表

ching, 我之前沒有做開運動, 跑了唔夠幾個月, 工作關係, 飲食睡覺不定時, 但又好想做運動喎! 所以.. ....

如果你無跑太耐.. or 初心者..... 咁就唔好一次過跑咁長.. 唔係因為你無 energy or 肚餓.. 而係你既肌肉無 power 去做野...肌肉一累.. 就好容易受傷....

無精神既話...體能上已經打0左個折... 到時你食0左 gel / bar 都未必有用...
心急係受傷最大原因...

p.s. 非比賽的話..呢 d power bar / power gel 盡量少食... 始終係精煉食物...平時練習.. 跑之前一小時食條蕉... 食朱古力都已經夠

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

跑35k+比賽先食~~~十幾蚊包好貴~~練習都係跑快d返終點去食飯好過

升級   48%

該用戶從未簽到

比賽先食,我食多過兩包會有反胃感覺,可能食得少未習慣。長課揀有補给的,或帶超市有賣的energy bar (Natural valley),比Power bar 平和易入口。

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 23# 的帖子

Thank you

升級   76.8%

該用戶從未簽到

只在正式比賽用GEL。一般練習即使跑上30K以上也沒有服用過。