香港長跑網  - 長跑長友

樓主: runrun
打印 上一主題 下一主題

runrun – 隨心去「跑」

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 1 天

升級   100%

鬱悶

原帖由 亞平 於 2009-3-6 23:36 發表

咁你都有D小聰明...老實講..有好多字我都唔識打架..又係學你咁,週圍COPY,同埋我用速成,有聯想字可以選...都唔蠢得晒架..

最蠢是我!我唔識用倉頡、又唔識打速成,只懂得用手寫版。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 runrun 於 2009-3-7 00:14 發表

最蠢是我!我唔識用倉頡、又唔識打速成,只懂得用手寫版。

RUNRUN師姐,針冇二頭利,呢7-8年來,習慣左用電腦打字,用速成,只記每個字既前後碼,有時有人問我個字點寫,都寫不出,要係電腦前打比佢睇,有時直頭講速成碼比佢知..死未!

升級   100%

鬱悶

今天早上去了數碼港參加綠色健康跑, 這是我最後一個已報了名的比賽;
    完成後,在未完全徹底康復前,一定不容許自己再參加比賽; 今天未開
    跑前,本來同自己說,今次只是慢慢地去行完去吧!但開跑後,始終都
    沒有行,只是慢jog,好在一路都比較多上斜,自己又久缺練習,想快
    也快不來;但回程差不多全是落斜,雖收慢了脚步,但都感覺到落在
    兩個膝蓋的壓力;跑完後,膝蓋間唔中有些痛,膝後近外側位置有些緊,
    現在嘗試熱敷,希望明天會好些。

因早前曾對一些朋友說起我從未去過唱卡拉OK,他們都有点驚奇我咁好動,
    無理由都未去過,但事實如此,以前一直都是日間返工,晚上不是自已
    教夜校,便是去讀夜校,放假時,不是做功課,便是行山攀石,其他活動
    一慨沒有。他們都很有心,見我好奇有興趣,今天便特地跑完後,一行
    十數人帶我去了銅鑼灣CEO唱K,今次真的是我第一次走入卡拉OK,很好玩,
    又唱又跳了幾小時,現在有点兒聲沙,仲辛苦過跑10K;不過,又真係好開心。
    呀邊個邊個,如果你地咁啱路過睇到呢道,真係要說聲多謝你地帶我呢個大鄉里出城去見識啦!今晚可能瞓覺都會繼續唱歌呢!

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 runrun 於 2009-3-9 00:41 發表
    今天早上去了數碼港參加綠色健康跑, 這是我最後一個已報了名的比賽;
    完成後,在未完全徹底康復前,一定不容許自己再參加比賽; 今天未開
    跑前,本來同自己說,今次只是慢慢地去行完去吧!但開跑後,始終都
    沒有 ...

runrun ctse weekend既節目咁豐富既  

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 runrun 於 2009-3-9 00:41 發表
    沒有 ...

runrun ctse, 記住不要報比賽了, 給對腳休息吓.  就用這段時間去唱唱歌, 玩其他未試過的活動, 享受其他樂趣

升級   0%

該用戶從未簽到

runrun ctse 星期五參與了邪神兄的訓練後..
    星期六 & 日都玩了2個比賽,之後仲去了sing K...
    這個weekend的活動真是多姿多彩呀...

升級   0%

難過

原帖由 nc 於 2009-3-9 01:03 發表

runrun ctse, 記住不要報比賽了, 給對腳休息吓.  就用這段時間去唱唱歌, 玩其他未試過的活動, 享受其他樂趣

x2, 聽吓醫師話休息半年啦! 長跑長有.
    多謝妳分享受傷的體會, 總結幾個受傷跑友的經驗,
    小妹會引以為鑑, 好好保護對腳仔.

升級   56%

該用戶從未簽到

Hi run run, 我就係呀邊個邊個喇! 真係咁啱lunch時間路過咋! 既然你要多謝我地, 咁我就代表大家答謝番你, 全靠你…我地至有藉口出來玩, 不過啲老骨頭依依散散地! 真係唱K攰過跑5.5K! 我多數留意本土賽事區, 經你介紹就入來看看女子討論區, 原來你有文章…! 好!...我是你的讀者了!

升級   100%

鬱悶

原帖由 nc 於 2009-3-9 01:03 發表

runrun ctse, 記住不要報比賽了, 給對腳休息吓.  就用這段時間去唱唱歌, 玩其他未試過的活動, 享受其他樂趣 " />" />

我一直都唔識打麻雀,唔通趁呢半年去學?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 runrun 於 2009-3-9 22:36 發表

我一直都唔識打麻雀,唔通趁呢半年去學?

我入0左大學才識得打麻雀...
    我唔打錢丫~

麻雀係住宿舍既社交活動之一

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

鬱悶

原帖由 DDduck 於 2009-3-9 14:10 發表
    Hi run run, 我就係呀邊個邊個喇! 真係咁啱lunch時間路過咋! 既然你要多謝我地, 咁我就代表大家答謝番你, 全靠你…我地至有藉口出來玩, 不過啲老骨頭依依散散地! 真係唱K攰過跑5.5K! 我多數留意本 ...

Hi ! DDduck,你估唔到我顛顛得得,咁又去學人話寫文章喎!
    唔怪得知D出版商成日話好書難求喇!
    要柴台就靜靜雞得我地兩個嗰陣時先好呀!

升級   100%

鬱悶

今日雙腳似乎差了點,兩邊膝頭連行都有点痛,
    昨晚己經再努力鬆筋,大腿後面的肌肉仍然有些緊,
    本來今晚打算去做gym都取消了,留下在office
    繼續工作,老細要我們每個人都對自己做SWOT analysis,
    今日就是deadline。
    唔通我寫我的 S(strength)是很熱愛跑步;
                         W(weakness)是跑得唔夠好,要花多点時間去練習;
                         O(opportunity)是很多跑步比賽等我去參加;
                         T(threat)是現在受傷了唔跑得,連由3樓office
                                          到10樓班房之來回都一定要花時間搭電梯,
                                          唔可以好似以前咁飛奔於樓梯間上落;
    唔知咁寫會點樣處置我呢?
    我又唔想做全職跑手住喎!

升級   13.2%

該用戶從未簽到

原帖由 runrun 於 2009-3-9 18:57 發表
    「假是真時真亦假,無為有處有還無!」

喂!呀拿拿兄,你話過我如果開帖以詩詞談跑步的話,
    你會呼應左右的喎,
    幾時可以欣賞師兄你的詩興雅意呢?
    期待中!!

承runrun吩咐亂寫狗屁跑步詩(一)之觀察跑友有感

日奔夜跑似練仙  還有踩車兼做尖
    難得幾回揸流攤  冀成快馬要加鞭
    傷患困擾苦無奈  幸有跑友常勵勉
    沉得住氣方為上  重點出擊待來年

升級   9.47%

該用戶從未簽到

回復 94# 的帖子

Hi Run Run,

忍耐四至六個月吧 ! 等傷全好才再慢慢復操吧 !!

2005 年受傷后我都要休了足足七八個月才能復跑, 但今年已可在半馬及全馬 PB !!

忍住及做其他足部非striking運動, 例如游泳等等 !!

Sapigeon

升級   100%

鬱悶

原帖由 sapigeon 於 2009-3-11 23:11 發表
    Hi Run Run,

忍耐四至六個月吧 ! 等傷全好才再慢慢復操吧 !!

2005 年受傷后我都要休了足足七八個月才能復跑, 但今年已可在半馬及全馬 PB !!

忍住及做其他足部非striking運動, 例如游泳等等 !!

Sapigeon

多謝Sapigeon師兄,定當緊記你的忠告及教勉!

升級   53.45%

該用戶從未簽到

runrun ctse, 星期五會黎邪神班練下體能嗎?
    到時應該有d 適合既動作可以做的

升級   100%

鬱悶

原帖由 slowrunner 於 2009-3-10 18:06 發表

承runrun吩咐亂寫狗屁跑步詩(一)之觀察跑友有感

日奔夜跑似練仙  還有踩車兼做尖
    難得幾回揸流攤  冀成快馬要加鞭
    傷患困擾苦無奈  幸有跑友常勵勉
    沉得住氣方為上  重點出擊待來年

拿拿兄,真的文采非凡!
    "尖" =gym 都比你諗得出,中、英文都能融滙貫通,勁!
    說真的,小女子又點敢「吩咐」你做嘢呀?想死咩!

雖傷患困擾,但幸得各跑友時常勉勵,定當儘力爭取痊癒。

上星期六的Beer Dash 及星期日的綠色健康跑,我都已經揸流灘的了,
    但這幾天膝痛又似乎多了,今晚放工追架89D只追了三、四+米,便馬上感覺有点痛,
    傷患經常反反覆覆、時好時壞,最是令人沮喪。

拿拿兄,現回你一詞,詞借李清照〝聲聲慢〞,詞中意思正好寫我現時的心情。

跑跑停停,痛痛悲悲,淒淒慘慘戚戚。
    乍暖還寒時候,無奈休息。
    縱已醫護連連,怎敵膝痛入心痱?
    無力跑,正傷心,卻是舊時相識。
    滿地跑鞋堆積,憔悴損,如今有誰知悉?
    守著窗兒獨自,怎生得黑?
    梅子林內細雨,到黄昏、點點滴滴。
    到如今,怎一個愁字了得!

升級   100%

鬱悶

原帖由 schnix 於 2009-3-11 23:54 發表
    runrun ctse, 星期五會黎邪神班練下體能嗎?
    到時應該有d 適合既動作可以做的

應該會去,但趕不及7:00pm,你們練住先。