香港長跑網  - 長跑長友

樓主: runrun

runrun – 隨心去「跑」

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 亞平 於 2009-4-13 01:36 發表

見你提起做GYM,小弟至醒起好耐冇上去見吓D大隻佬了,有成2個星期啦..
    runrun師姐,你應該做D腳部方面既負重,可以減少第日受傷機會...

多謝平兄建議,
    但可能要遲些才可以,因物理治療師叫我暫時避免
    脚部需屈摺或負重的訓練,故待康復才敢去做。

升級   0%

難過

Runrun,

忙完記得寫吓blog, 唔跑步, 可以寫吓行山攀石......
    安排緊短線飲茶行山團, 期待妳出山一齊行.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-6-26 00:06 發表
    Runrun,

忙完記得寫吓blog, 唔跑步, 可以寫吓行山攀石......
    安排緊短線飲茶行山團, 期待妳出山一齊行.  

x 2, 期待閱讀runrun ctse的文章. 遲一點清閒些寫吓近況吧

升級   100%

鬱悶

叮叮噹及nc,

你地真係有心啦!多謝你們!
    替我把已沉了下去的blog再提升番上來,真係非常感激!
    我都覺得自己都很久沒有寫blog,是時候要寫点東西了,

過多些少時間吧,要辦的事情應該會塵埃落定,我會回復
    去做gym。
    昨晚見完老朱做物理治療,他說我現在膝頭的傷患康復進度良好,
    痛的位置已經收窄至幾点,好好保護,可望很快痊癒。
    但有兩個星期要暫停做物理治療,因老朱今天出發去外蒙古攀山,
    要七月十二日才回港,在此祝他一切順利,好好享受攀山的樂趣。

我亦希望自己在+月時,可以初步恢復練習,但最初
    都只打算在運動場慢慢jog吓圈,等對脚逐漸適應及強化。

當然期望大家組織些輕鬆行山短線,等我呢段時間可以過住癮先!
    現時天熱,可以考慮行澗,行澗應該很少大落,我應該可以應付。

今天下午限亞偉通過電話,為他明天的兩項鐵人賽打氣,他對明天的比賽
    有点兒緊張,尤其是游泳這部份,他最長那次都只是不停地游了200米,
    這是因為場地問題,泳池不能間出一部份供他獨自游,但有其他人一起游時,
    他又會容易碰撞到別人,所以他的操練是不足,明天要游400米,他說未試過
    一次過游咁長,不過,我提議他慢慢游吧,第一次參賽,能夠全部順利完成,
    他已是成功的了。

升級   53.45%

該用戶從未簽到

亞偉同runrun 都要加油 (runrun 明天有比賽嗎?!)
    真係好佩服你既耐性, 到秋天完全復原就可以自由地跑啦!

升級   100%

鬱悶

原帖由 schnix 於 2009-6-27 21:26 發表
    亞偉同runrun 都要加油 (runrun 明天有比賽嗎?!)
    真係好佩服你既耐性, 到秋天完全復原就可以自由地跑啦!

多謝Schnix。但就算康復都不可以太操勞,2010年渣打全馬冇得報仇。

明天會同兩個仔去奧運樂跑,但我應該只是倍8歲的兒子行。

你的脚傷好了嗎?有否去看那位骨科錢醫生?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 runrun 於 2009-6-27 21:38 發表

多謝Schnix。但就算康復都不可以太操勞,2010年渣打全馬冇得報仇。

Runrun姐,見你報左名做毅行十扑,到時又可以一齊玩下啦~~

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 runrun 於 2009-6-27 21:38 發表

2010全馬, 到你好番先決定去唔去馬啦, 慢慢build up 番, 可能都可以趕得倒呀

我最後睇左desmong ching 個醫生, 之後做左4次物理治療, 再加日日拉筋, 好左好多啦, 不過要完全復原都仲要等下, 秋天要同你一齊跑, 好耐無見啦

明天enjoy the race 啦, 輕輕地慢跑一下都可以嗎?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 runrun 於 2009-6-27 20:28 發表
    叮叮噹及nc,

你地真係有心啦!多謝你們!
    替我把已沉了下去的blog再提升番上來,真係非常感激!
    我都覺得自己都很久沒有寫blog,是時候要寫点東西了,

過多些少時間吧,要辦的事情應該會塵埃落定,我 ...

runrun ctse, 除了短線行山及gym外, 游泳都應該有所幫助的, 今天奧運跑一定玩得很開心了

升級   100%

鬱悶

7.1假期跟nc及叮叮噹的朋友去行山,很久沒有行山了,據物理治療師老朱所講,如果山路大上大落及
    行程太長的話,對我脚傷的康復不是太好,雖然他放假去了外蒙古爬山,但臨行前都叮囑我要好自為之,
    所以我都不敢放肆。

行程是從西貢海下起程,沿海綑邊到棺材石再回到海下。
    印象中很久前應該曾到過棺材石,但應該不是綑海邊去的;
    沿途經過海邊大大小小的岩石,奇形怪狀,鋒利非常,
    我都很小心翼翼、慢慢地去行過每個石頭,怕會再傷舊患,
    雖然行得很不過癮,因以往行這些沿海邊岩石是我的強項,
    通常都很快便可以行過去,但現在都要放慢脚步了。

那天天氣很熱,太陽非常刺烈,可幸沿途間中都有些微海風,
    我未試過行山帶2Lt.水咁多,但那天似乎都有此需要。

真要多謝nc姐朋友,帶了個冰凍西瓜去跟大家分享,
    天時暑熱行山,冰凍西瓜是最佳消暑佳品。

期待很快又可以再去行山吧!
    我不太怕炎熱,以往七、八月都依然會去行,頂多選擇大休在山澗,
    可以浸浸水、消消暑,人生一樂也!

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 340 天

run run ctse, 你雙腳好番啲未呀!
    好耐未同你跑過了, 跑完再去十下十下, 你話幾好呢~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 runrun 於 2009-7-5 13:15 發表
    7.1假期跟nc及叮叮噹的朋友去行山,很久沒有行山了,據物理治療師老朱所講,如果山路大上大落及
    行程太長的話,對我脚傷的康復不是太好,雖然他放假去了外蒙古爬山,但臨行前都叮囑我要好自為之,
    所以我都不敢放肆。

行程是從西貢海下起程,沿海綑邊到棺材石再回到海下。
    印象中很久前應該曾到過棺材石,但應該不是綑海邊去的;
    沿途經過海邊大大小小的岩石,奇形怪狀,鋒利非常,
    我都很小心翼翼、慢慢地去行過每個石頭,怕會再傷舊患,
    雖然行得很不過癮,因以往行這些沿海邊岩石是我的強項,
    通常都很快便可以行過去,但現在都要放慢脚步了。

那天天氣很熱,太陽非常刺烈,可幸沿途間中都有些微海風,
    我未試過行山帶2Lt.水咁多,但那天似乎都有此需要。

真要多謝nc姐朋友,帶了個冰凍西瓜去跟大家分享,
    天時暑熱行山,冰凍西瓜是最佳消暑佳品。

期待很快又可以再去行山吧!
    我不太怕炎熱,以往七、八月都依然會去行,頂多選擇大休在山澗,
    可以浸浸水、消消暑,人生一樂也!

剛剛才發覺runrun ctse的文章 那天天氣很清朗, 但就要忍受炎熱的天氣, 我帶了2.5lit水, 都要問人"度"水, 都是第一次!!! 那天再一次發覺自己的畏高嚴重, 站在那巨大的棺材石上一會 (看番啲相其實不算很高), 我也感覺腳軟及有點頭暈!!  唉!!! 冇得醫架喇!!

係啦, 聽聞又話7.18有行山, 點解冇咗見事??? 13兄

升級   0%

難過

原帖由 nc 於 2009-7-11 20:23 發表
    剛剛才發覺runrun ctse的文章 那天天氣很清朗, 但就要忍受炎熱的天氣, 我帶了2.5lit水, 都要問人"度"水, 都是第一次!!! 那天再一次發覺自己的畏高嚴重, 站在那巨大的棺材石上一會 (看番啲相其 ...

NC畏高都可以行畢全程, 真係叻!
    平日我都係好吸水, 唔知點解果日2.2lit水都有600ml剩,
    多得Daisy負重, 冰凍西瓜幫大家消暑.
    曬完都幾攰, 一上巴士就訓覺. 期待18/7之行.

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

難過

原帖由 cc 於 2009-7-11 22:54 發表
    我............又想去丫

冇問題, 時間啱咪一齊行.
    等領隊出post.

升級   100%

鬱悶

原帖由 mill 於 2009-7-11 18:40 發表
    run run ctse, 你雙腳好番啲未呀!
    好耐未同你跑過了, 跑完再去十下十下, 你話幾好呢~~

我期待緊呢一日,今個秋天一定得!

升級   100%

鬱悶

原帖由 叮叮噹 於 2009-7-12 01:02 發表

冇問題, 時間啱咪一齊行.
    等領隊出post.

係喎,18/7優悠行山團点情況呢?

13兄領隊幾時出post呀?

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 340 天

[quote]原帖由 runrun 於 2009-7-12 15:02 發表

其實唔洗等秋天, 我地最近就已經去稻香打左兩次,
    食得好開心呀! 上個星期五一行15個人去打tim呀!
    下次你得閒都離啦~

升級   100%

鬱悶

原帖由 mill 於 2009-7-12 17:27 發表
    [quote]原帖由 runrun 於 2009-7-12 15:02 發表

登錄/註冊後可看大圖

其實唔洗等秋天, 我地最近就已經去稻香打左兩次,
    食得 ...

有得打,記得通知我呀!my dear !