香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: kenneth
打印 上一主題 下一主題

屯門龍鼓灘線 長7.5km (難度 3/5)

升級   35.4%

該用戶從未簽到

即係入去bbq 個條路 ?
如果夜晚都好靜架喎

升級   5.26%

該用戶從未簽到

係呀,平時燒野食撘車入去都驚驚地
唔好意思,我係屯門長跑新手!!!

升級   50%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2008-12-8 09:33 發表

其實此段路段車會幾多,巴士站會有很多等車的人,而有部份路段是靜的,尤其是入到龍鼓灘後,但如果夜晚一個人要練"長"斜路,屯門最甘,有燈的,暫時只找到這一段。

是呢~! 我住屯門的, 都只找到呢段是最甘的, 且這段路很靜, 幾個一齊跑就安全D~!
呢段上斜會經過一個供電站, 會跑過架空電覽, 會聽到D 電"池池聲"~ 所以一個人跑幾霎人架~
仲有有留意新聞呢, 呢段路又有飛車, 又died 過人, 又發現過float die men....
D, 大型車又出出入入, 飛沙走石, 夏天仲有機會遇蜜蜂或下雨路邊積水等....
所以係一段幾辛苦既路,
唔係要打擊士氣~ 在此只是溫馨提醒一下大家啦~~

升級   0%

該用戶從未簽到

小弟正是於龍鼓灘返工的.

我有時做野夜左走, 條路真係好靜, 個人認為唔太適合一個人自己練跑, 而日頭又有太多大車行走, 空氣好差,亦都係唔適合練跑!!

升級   0%

該用戶從未簽到

我就晌度衝斜路~~
小弟由蝴蝶起步,去到發電站斜路3k 幾當熱身,之後去衝呢邊斜路,大約600m,衝完上去即刻jog 番落黎當休息,CCM 之前玩過一次,效果幾好,畢拉山之前會去2-3次~~

https://www.longrun.hk/forum/attachments/month_0802/20080201_e0122cb9f4932d2f8e27JGtHTegYWc9n.jpg

升級   18.42%

該用戶從未簽到

入到龍鼓灘後,跑去堆田區,空氣好差,亦都係唔適合練跑!!