香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

美津濃spacer vs adizero 邊對好d?

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 1 天

我經朋友介紹買左對spacer 跑全馬, 我覺得落場發揮都幾好,但如果呢對退役後我想試下adi zero .有無ching可以提供下意見,兩者比對有咩分別?好唔好轉鞋呢?
    +1 0
    上一篇︰09東亞 - 達B或以上的運動員名單下一篇︰新人報到

升級   100%

鬱悶

原帖由 前進 於 2009-3-1 22:00 發表
    我經朋友介紹買左對spacer 跑全馬, 我覺得落場發揮都幾好,但如果呢對退役後我想試下adi zero .有無ching可以提供下意見,兩者比對有咩分別?好唔好轉鞋呢?

前進師兄:
    我買過對adi zero MANA 著,不過跑過覺得個鞋底硬不習慣,改咗買對spacer著去跑全馬,覺得唔錯。
    大圍兄都有買同我一款的adi zero, 問過他都是覺得個底較硬,但詳細情況,可以進一步問他。

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 前進 於 2009-3-1 22:00 發表

adizero其實有好多款....pro、LT、RC、Mana
    個人著過pro,個底比spacer薄.......
    我通常用佢跑track做練習
    adizero系其實好蝦人著....唔係個個著到....好多人著到腳痛......

個人覺得adizero系較適合半馬路程內
    全馬我自己會選spacer.....保護性較強.....反應較佳
    不過adizero既好處就係好快跌價....同好快有新款

升級   0%

該用戶從未簽到

前進兄,
    你可參考米拿大夫嘅報告。基比沙拉斯都著泥對。

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=3419&extra=page%3D3

升級   100%

鬱悶

原帖由 stanleyhpm 於 2009-3-1 23:10 發表

adizero其實有好多款....pro、LT、RC、Mana
    adizero系其實好蝦人著....唔係個個著到....好多人著到腳痛......

個人覺得adizero系較適合半馬 ...

不過adizero既好處就係好快跌價....同好快有新款

係呀!我買對Mana時只是$2XX

升級   100%

開心

原帖由 stanleyhpm 於 2009-3-1 23:10 發表

其實我都係見佢平過spacer,呀重有一點..就係東京d (消士)態度好差,所以唔想幫佢地買!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 前進 於 2009-3-2 00:01 發表

其實我都係見佢平過spacer,呀重有一點..就係東京d (消士)態度好差,所以唔想幫佢地買!!

東京嘅服務態度出晒名

升級   100%

開心

原帖由 runrun 於 2009-3-1 22:32 發表

前進師兄:
    我買過對adi zero MANA 著,不過跑過覺得個鞋底硬不習慣,改咗買對spacer著去跑全馬,覺得唔錯。
    大圍兄都有買同我一款的adi zero, 問過他都是覺得個底較硬,但詳細情況,可以進一步問他。

應該走10k賽好d

升級   100%

開心

原帖由 Alex 於 2009-3-1 23:33 發表
    前進兄,

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=3419&extra=page%3D3

更有信心轉鞋呀!thanks ,Alex

升級   0%

開心

錦請教係咪adi zero MANA 唔適合落場跑"全馬"?...
    小弟如果入對平日慢跑,約15km 內,可以嗎?
    係咪軾身過spacer 呢?

升級   27.67%

• 簽到天數: 4 天

我著adizero都腳痛, 不過可能係關細左半個碼的事

升級   0%

該用戶從未簽到

Stanley兄,請問spacer & rider 邊款保護性較強呢?我見spacer個底好薄下喎...

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-3-2 12:32 發表

Stanley兄,請問spacer & rider 邊款保護性較強呢?我見spacer個底好薄下喎...

這個當然是rider保護性較強.....
    但反應又會是spacer較好.......

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2009-3-2 13:17 發表
    練習長課用rider
    tempo、比賽用spacer" />" />hkjhk

I had both Rider & Spacer. I don't like Rider coz it is too heavy. For tempo & LSD, I prepare Spacer. But for trail run, I will use Rider.

升級   41.05%

該用戶從未簽到

原帖由 Alex 於 2009-3-2 13:38 發表

I had both Rider & Spacer. I don't like Rider coz it is too heavy. For tempo & LSD, I prepare Spacer. But for trail run, I will use Rider.

Agree much with Alex ching ... Rider is really heavy. So it is my training shoe for LSD and tempo. Spacer is really light and feeling w/ road is really good, it is good for race but i found life of spacer is really short if you kept wearing for training... i guess could be only last for 3-5 months....

升級   100%

開心

我著spacer跑全馬,到尾段大約轉入港灣道對腳好似直接接觸倒地面咁,可能係體力耗盡啦!好在我加左對鞋墊,所以返終點都無起水泡!

升級   25.8%

該用戶從未簽到

原帖由 Alex 於 2009-3-1 23:33 發表
    前進兄,

我本身著開spaser,只跑過兩場半馬
    睇左米拿ching介紹入左le對試下,著過黎跑渣打半馬,覺得中掌至腳爭保護都比spacer好,而鞋底腳指位因為做得薄,所以腳尖彈出時d力水幾到,le方面唔會比spacer差
    自己覺得如果跑全馬的話adizero zdios會比spacer舒服