香港長跑網  - 長跑長友

查看: 4365|回復: 4

Polar vs Garmin vs Other Brand

升級   50.53%

該用戶從未簽到

想買隻高性能的跑步/行山手錶,希望各師兄師姐比意見。

希望有的FUNCTION:

1. 心跳可在全程訓練中RECORD (EG 5秒/10秒INTERVAL),然後過落電腦睇番。
2. 可以度即時的速度,跑左的距離。
3. 可以過番GPS DATA落電腦度,PLOT番落地圖。
4. 可以用得長時間,EG 20小時,可以即時換電都可以接受,好讓長途行山比賽都可使用。

上網見POLAR RS800G3 同GARMIN FORERUNNER 405都好吸引。但係只睇SPEC唔係好知可以做到D乜。
我估POLAR RS800G3可以做到1,2... 至於3,我唔知得唔得。4,我諗可以換電。
GARMIN FORERUNNER 405我估2,3 都得,....1我唔肯定,4就未必得.....
唔知有無其他品牌/MODEL可以滿足到我的要求呢?

我見兩隻錶的錢價都差不多,不過POLAR條BELT好似舒服D,GARMIN就唔駛拎多隻G3 SENSOR好似方便D...

其實我都係估估下,希望各師兄師姐可以比下意見。謝。

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 161 天

升級   50.53%

該用戶從未簽到

非常感謝CHING/CTSE的回應。

咁即係話其實GARMIN/POLAR兩只錶都可以做到RECORD 心跳/GPS位置。
    但係GARMIN就方便D:
    1. 唔駛帶多舊野
    2. 可即時用在GOOGLE MAP

不過一講到長途賽,GARMIN的電池就是一大缺點。而呢個亦都係一個好致命的缺點。

順帶多問一句,如果我唔怕煩,自己揾軟件搞,可唔可以都將行過的路線PLOT返係地圖度呢?
    如果可以的話,我諗我會PREFER POLAR RS800G3

唔知咁多位師兄師姐,知唔知邊度買POLAR RS800G3會平D呢?謝。

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 161 天

升級   100%

該用戶從未簽到

兩位師兄,

其實小弟都係到搵緊D可以度GPS的工具, 唔知大家對 Nokia /Others 啲 GPS 電話 又點睇呢 ?
    佢可以:
    1. 心跳可在全程訓練中RECORD (EG 5秒/10秒INTERVAL),然後過落電腦睇番-->我唸手提電話未必得
    2. 可以知道速度,跑左的距離--> 不過唔知係咪即時/準確度
    3. 可以過番GPS DATA落電腦度,PLOT番落地圖。 --> 我睇啲報導話手機果啲可以在旅行時記錄, 然後番來出一份行程回顧, 想問一下手錶可不可以做到 !? (我唸理論上應該ok, 但佢地又冇用這個做 selling point)
    4. 可以用得長時間,EG 20小時,可以即時換電都可以接受,好讓長途行山比賽都可使用。 --> 手機換電好方便

而且佢仲可以...
    1. 一路跑一路聽音樂
    2. 同外界保持聯絡

More info in
    http://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=2332&extra=page%3D1

唔知大家又點睇呢 ?