香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

跑全馬有什麼絛件?

關閉 [複製鏈接]

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 1 天

小弟很佩服亦很羨慕一班師兄師姐跑全馬,小弟亦想試下。但我跑齡只有一年,今年跑半馬,2:07,尚算應付得來。不知真是想練全馬,有什麼方法呢?每星期要練多少k?是否平時練長課要練全馬距離?請分享各位的心得。
    +1 0
    上一篇︰Polar vs Garmin vs Other Brand下一篇︰發現新運動雜誌 - Sportsoho

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

半馬上全馬唔係咁簡單~夏天要打好底子
    上量期1週80K-100K(包強度)~1-2星期要有1課長課30-35K~(比賽前2個月開始)
    底子唔好咁練法一定會傷
    師兄半馬係2"07~跑齡只有一年~如果全馬跑5h又沒什麼意義
    小弟意見~師兄都係跑多1年半馬~做多d基本練習~再決定

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2009-3-3 01:06 發表
    其實跑齡係其次,假如你跟會操,有教練,有系統訓練,又同唔同跑手交流,呢啲可以彌補好多不足!
    但要考慮其他方面︰如家庭、工作等等!因為練全馬真的要放不少時間下去的!

你完全講緊stanley兄o既成功例子喎…

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原來Oscar 師兄既全馬路都咁崎嶇~~

好同意梁兄所講夏天要打好底子,夏天唔操入秋至開始操至比賽根本加唔切量,好易傷,尤其跑齡短既人根本就唔可能應該到幾個月內提升到80k/week~~

不過如果Anthony 兄只係想完成一個全馬我覺得一年時間準備應該都足夠既,我上兩年都無咩特別準備,過年前仲幾乎停晒操都完成到,不過你預比賽時玩得都幾辛苦囉...

升級   100%

開心

多謝梁兄、dee兄、oscar兄等的寶貴意見,句句金石,對我很有參考價值。有時間其實我都想跟下你哋操,不過時間確是一個很大的負擔。

升級   0%

開心

原帖由 sleung2002hk 於 2009-3-3 00:01 發表
    半馬上全馬唔係咁簡單~夏天要打好底子
    上量期1週80K-100K(包強度)~1-2星期要有1課長課30-35K~(比賽前2個月開始)
    底子唔好咁練法一定會傷
    師兄半馬係2"07~跑齡只有一年~如果全馬跑5h又沒什麼意義
    小弟意見~師兄都 ...

好難同梁兄比既............

講下小弟今年第一次全馬經驗先啦.....
    從前我每年玩兩次比賽, nike 10k 同埋渣打半馬, 平時又無咩練習, 成績就當然..............

今年好想玩全馬, 由10月開始就練習, 每星期跑三次, total 每星期 練 ~25-30k
    到聖誕開始就改練習既方式, 每個week 跑一次20k, 最多試過30k, 跟住就去渣打全馬喇 , 正如ching o甘講, 分配練習時間真係會同屋企人, 工作有好大衝突, 真係好難兼顧

頭35k 都可以keep 個個pacing 係~6:1x min / km 到, 係去到香港島就撞牆, 最後4:23 完成
    成績叫做完成, 但真係能享受到個比賽先係最緊要

跑得唔好 / 慢 都係一個經歷, 無第一次, 邊有第二次呢...同埋o甘先有機會贏最佳進步獎架嘛

下年見啦

升級   100%

開心

原帖由 lazyrunner 於 2009-3-3 12:43 發表

好難同梁兄比既............

講下小弟今年第一次全馬經驗先啦.....
    從前我每年玩兩次比賽, nike 10k 同埋渣打半馬, 平時又無咩練習, 成績就當然.............." />" />

今年好想玩全馬, 由10月開始就練 ...

謝謝師兄分享經驗和鼓勵,我會努力練習,希望明年有機會全馬見。

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2009-3-3 10:19 發表

你完全講緊stanley兄o既成功例子喎…

miller兄:
    無啦啦俾人拉落水tim...

Anthony兄:
    其實跑全馬要既條件好簡單,只要你有健全既身體就可以了
    至於完成時間係幾多唔係問題,能在大會時間之內完成就有意思了,這些是後話
    只要有合理既練習後,就算未跑過10k、半馬也可以跑全馬

不過師兄就要諗
    1. 能唔能夠全馬比賽前約10星期平均每星期跑到80-100K (即大約每日14至15k)?.....平均里數少過60k的話,不建議參加
    2. 會否有家人反對?.......跑到家變就唔好啦
    3. 工作會否影響?.......返工返到無晒時間,食飯都無,都幾難練習

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 stanleyhpm 於 2009-3-3 14:23 發表

miller兄:

Anthony兄:
    至於完成時間係幾多唔係問題,能在大會時間之內完成就有意思了,這些是後話
    只要有合理既練習後, ...

拉你落水真係唔好意思,不過突然要我講一個第一年跑就走全馬o既成功例子就真係諗起你…

哈哈

升級   100%

開心

原帖由 stanleyhpm 於 2009-3-3 14:23 發表

miller兄:

Anthony兄:
    只要有合理既練習後, ...

Miller 兄,多謝你的好介紹。

Stanley 兄,你簡直是我的偶像!

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 Anthony 於 2009-3-3 15:52 發表

Miller 兄,多謝你的好介紹。

Stanley 兄,你簡直是我的偶像!

anthony兄...唔好玩我啦....我都係初哥一名

同我一齊練既人大把第一次跑步比賽就去全馬啦.....10k、半馬都未跑過架
    當然佢地有跟教練意見練習........跑圈既速度可能係大家認為既龜速(但對佢黎講係高速)
    最後佢地都可以完成到

其實個問題係「想唔想」.....唔係「得唔得」
    當師兄「想」既時候,有d野就會自然「得」

當然打好個10k、半馬底
    你對全馬成績既要求自然會高d

升級   20%

該用戶從未簽到

回復 1# 的帖子

Anthony 兄, 各位師兄說的意見,本人極之同意。回想'03第一次跑全馬,是因為大意填錯"全馬“。在事前練習和心理均沒有準備下,取號碼布一刻的晴天霹靂感覺依然記憶猶新。當時只剩下一個禮拜時間,跑還是不跑?最後當然大胆決定盡力而為,而結果以四小時半完成。不管時間成績如何,亦不論其中過程有多辛苦。衝線完成的那一刻,至今仍是最難忘。完成人生的第一個馬拉松,喜悅筆墨難以形容。

升級   0%

該用戶從未簽到

小弟就跑過幾次10k,2次半馬,就上全馬,08年全年完全放棄速度訓練,只專心練耐力.結果順行完成,時間係差d,4:23.師兄如上全馬,可搵次試下跑30-35K,就可以評估到自己有幾成把握完成全馬.

升級   18.2%

該用戶從未簽到

Anthony ching, 我諗要睇你全馬目標係咩, 如果你志在完成, 應該唔難, 但如果你要時間好, e.g. sub 4的話, 就真係要比好多時間練.

我的例子: 05年等一次唔覺意報左10K先開始跑步, 跑左兩年10K, 兩年半馬, 到今年報名的時候都仲係心大心細, 最後死就死啦咁報左全馬先開始正式加量練(之前一星期最多跑兩次).  

我資質有限而且懶, 10K同半馬都跑唔得快 (52:XX 同1:59:XX, 仲要係平路).   我亦無各位ching講咁一星期有80-100K, 我最多個星期都係練到70K.  我的第一次全馬跑得比我預期好, 4:18:XX.  而且過程好enjoy, 唔係太辛苦.

我的經驗係:

1.  我跟呢個網教的schedule練(最初級果個), 我覺得量唔多但好work.  但要跟足, 儘量唔好skip. http://www.halhigdon.com/marathon/Mar00novice.htm
    2.  要好好保護雙腳, 唔好比佢受傷, 一傷左就練幾多都無用.  做足warm up同cool down.  得閒做下按摩.
    3.  比賽時一定要控制速度, 千奇唔好快.  均速跑完最舒服.

有心一定得嘅!!

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 23 天

1. 食量要大!!!
    2. 耐力都唔少得....
    3. 操多D 4頭肌

升級   100%

開心

原帖由 大隻添跑手 於 2009-3-3 18:22 發表
    1. 食量要大!!!
    2. 耐力都唔少得....
    3. 操多D 4頭肌

點操4頭冗呀?要操到好似大隻師兄咁大隻真是好難......

升級   100%

開心

原帖由 wongc 於 2009-3-3 17:39 發表
    Anthony ching, 我諗要睇你全馬目標係咩, 如果你志在完成, 應該唔難, 但如果你要時間好, e.g. sub 4的話, 就真係要比好多時間練.

我的例子: 05年等一次唔覺意報左10K先開始跑步, 跑左兩年10K, 兩年半馬, 到今年報 ...

wongc師兄,多謝你的意見,所提供的資料很有用!我會嘗試一下。

升級   100%

開心

原帖由 leeahmow 於 2009-3-3 16:16 發表
    Anthony 兄, 各位師兄說的意見,本人極之同意。回想'03第一次跑全馬,是因為大意填錯"全馬“。在事前練習和心理均沒有準備下,取號碼布一刻的晴天霹靂感覺依然記憶猶新。當時只剩下一個禮拜時間,跑還是不跑 ...

我都感受到師兄的那份喜悅,能夠跑到一次全馬已是人生無憾了。