香港長跑網  - 長跑長友

長中短?

升級   27.67%

• 簽到天數: 4 天

想問下各位ching d tight pant主要功能係唔係保暖用?

咁係咪應該買長, 但為何又會出3/4及短的tight呢

因為行過東x見佢哋show咗條長tight好似幾型, 但又驚只係for professional only所以唔敢買...

升級   29.67%

該用戶從未簽到

Tight 褲主要功能的確係保暖,冬天真係著住唔捨得除~ 

短Tight 其實都有保暖作用既,不過長Tight 會阻礙跑姿、伸展,所以短跑選手大多選用短Tight。 

p.s. 長Tight 其實正常唔會用黎比賽既,係賽前賽後熱身 CoolDown 保暖用。當然,我地長跑練跑著住影響唔太大既。

升級   27.67%

咁即係三個骨同mid pant都不是for長跑用?

p.s. 有冇其他ching除了training外, 會著tight嚟比賽呢?

升級   81%

該用戶從未簽到

有!o個個就係我喇,我個頭像咪係比賽o個陣影架咯

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Keroro_stephen 於 4/3/2009 00:45 發表
    咁即係三個骨同mid pant都不是for長跑用?

p.s. 有冇其他ching除了training外, 會著tight嚟比賽呢?

渣打當日咁熱都大把人着長中短tight 跑。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 4-3-2009 14:42 發表
    有!o個個就係我喇,我個頭像咪係比賽o個陣影架咯

我都會著住嚟比賽!!

升級   27.67%

入手了, 聽晚開封...

升級   29.67%

該用戶從未簽到

著咩比賽都好,最緊要自己舒服~

冬天真係由朝到晚都長Tight 架~
    訓覺都著,唔好話比賽啦~

升級   24.21%

該用戶從未簽到

Tight is not just for keeping warm.
    - it can reduce chaffing.  Some people will have the left & right thigh rubbing against each other causing chaffing.  or a fully wet running short may causing friction with body and cause chaffing.  Tight is to reduce/eliminate it.
    - compression tight also control the muscle movement and therefore reduce waste of energy to improve running economy.  Plus the compression will be better in driving the blood to go back to your heart and will reduce tiring for a very long run (e.g. full marathon or longer).

升級   27.67%

原帖由 superimac 於 2009-3-5 03:26 發表
    著咩比賽都好,最緊要自己舒服~ hgj091" />" />hj

冬天真係由朝到晚都長Tight 架~
    訓覺都著,唔好話比賽啦~hgjD115" />" />hj