香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

疑似受傷?!

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

該用戶從未簽到

唔知點解,我的左腳大脾前面個肌肉特別易感酸軟...
尤其是warm up時扭動髋關節後,左腳會感到很tired...@@
跑埋interval後就感更酸軟...

而且每當做此伸展動作時,肌肉會感到扯住...

登錄/註冊後可看大圖

其實係因為我平時的跑姿不正確所致?
定係是我一早已經受傷了?...
+1 0
上一篇︰有無跑步臂套(要大過手機臂套, 不要腰包/MP3套)下一篇︰你們第一次'放手' , 讓孩子獨自完成數公里賽事的情況

升級   0%

該用戶從未簽到

曲奇師姐,小弟唔係專家,加上自己跑姿都好核突,唔敢俾咩意見,不過大家"後生仔"唔怕講,師姐係咪有D 內八字呢? 果次"終極"我睇到師姐好似係,因為小女都好似有呢個問題,想幫佢解決~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-3-4 11:57 發表
曲奇師姐,小弟唔係專家,加上自己跑姿都好核突,唔敢俾咩意見,不過大家"後生仔"唔怕講,師姐係咪有D 內八字呢? 果次"終極"我睇到師姐好似係,因為小女都好似有呢個問題,想幫佢解決~~

我係有內八字... 改唔改到... 要問一問物理治療師...
呢個問題極大可能係天生既問題...

但內八字令我習慣用外側肌肉 (其實 physio 提過..呢個係有雞先定係有蛋先既問題.. 可能因為外側肌肉而導致有內八字)
做成內外側肌肉唔 balance 既情況... 有可能令我膝蓋歪0左一邊..

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-3-4 11:30 發表
唔知點解,我的左腳大脾前面個肌肉特別易感酸軟...
尤其是warm up時扭動髋關節後,左腳會感到很tired...@@
跑埋interval後就感更酸軟...

而且每當做此伸展動作時,肌肉會感到扯住...
http://www1.nttu ...

我覺得應該係你慣性著重用0左右邊肌肉..左邊肌肉不夠強所致...

扯住應該係正常.. 我想知左右既感覺一樣定係左邊會痛?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-3-4 11:57 發表

之前上跑步班的時候,有同學仔都話我跑步係內八字喎...
不過我自己又冇乜留意...@@
Dee兄你係第2個發現我跑步有此問題的人...
我都唔知可以點解決...唉...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-3-4 14:57 發表

我覺得應該係你慣性著重用0左右邊肌肉..左邊肌肉不夠強所致...

扯住應該係正常.. 我想知左右既感覺一樣定係左邊會痛?

我覺得我係中間舊肌肉感到唔舒服喎...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-3-4 15:48 發表

之前上跑步班的時候,有同學仔都話我跑步係內八字喎...
不過我自己又冇乜留意...@@
Dee兄你係第2個發現我跑步有此問題的人...
我都唔知可以點解決...唉...

其實平時行路會唔會呢?
我係見曲奇後腳少少向兩邊外踢,如果純粹跑姿問題應該可以自己調整掛,上網搵唔到相關問題既資料喎,只係講果D 對腳內八字到行路都會"kick" 親既小朋友可能要矯正,妳應該唔係掛,如果係邊有跑得咁快~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-3-4 16:07 發表

其實平時行路會唔會呢?" />" />
我係見曲奇後腳少少向兩邊外踢,如果純粹跑姿問題應該可以自己調整掛,上網搵唔到相關問題既資料喎,只係講果D 對腳內八字到行路都會"kick" 親既小朋友可能要矯正,妳應該唔係掛 ...

平時行路又冇內八喎,我自己跑到內八都唔覺...
等我試下做跨步練習時調整一下啦..