香港長跑網  - 長跑長友

你們第一次'放手' , 讓孩子獨自完成數公里賽事的情況

關閉 [複製鏈接]

升級   29.33%

該用戶從未簽到

你們第一次'放手' , 沒有陪跑, 讓孩子獨自完成數公里賽事的情況 (開跑后, 就看不見, 再見, 就是衝終點那種)。

第一次 時, 孩子多大? 你們的心情如何呢?

Thanks for sharing !

升級   0%

該用戶從未簽到

小女98年11月出世,第一次同佢玩係舊年9月馬鞍山歡樂跑,佢有佢玩3K,我有我玩8K~~
嗰日真係好熱,卅幾度晒住跑,佢又第一次比賽,個心都有D擔心,驚佢跟人搏命跑唔識收出事,卅幾度跑步真係幾危險~~
仲有個問題係限時30MIN 至有紀念獎牌,佢好想攞,但未試過咁熱跑真係唔知佢跑成點~~
賽前千叮萬囑:"唔好跟人一開始狂跑呀,如果唔係好快無力...辛苦就要停,唔好跑啦,行番黎都無所謂...如果真係好辛苦就同附近既哥哥姐姐講呀,搵人幫手,完成唔到都好閒架咋..."
小弟當時至接觸速度訓練無耐,未試過咁熱跑咁短,成績都係麻麻,咁熱應該無人會覺得唔辛苦,我一過終點已經見到個衰女企左晌終點等我,仲show 個紀錄獎牌俾我睇,鬼咁開心,時間約24min,比冠軍當然差好遠,但第一次玩,練得兩三次同埋卅幾度,呢個成績已經滿意~~
其實不嬲都知小朋友既心臟承受力同散熱都比大人好,出事既機會比較微,但因為近年都有小朋友出事,同埋而家D 細路始終矜貴D,擔心都難免既,今年初七既2K 因為係跑圈我睇足全程同"教路",其實得閒得滯無野做o者,佢已經有兩次經驗,以後應該都係各有各跑架啦~~

升級   29.33%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-3-4 12:45 發表
小女98年11月出世,第一次同佢玩係舊年9月馬鞍山歡樂跑,佢有佢玩3K,我有我玩8K~~
嗰日真係好熱,卅幾度晒住跑,佢又第一次比賽,個心都有D擔心,驚佢跟人搏命跑唔識收出事,卅幾度跑步真係幾危險~~
仲有個 ...

真的, 孩子初次獨自比賽, 父母最擔心,就驚佢跟人搏命跑唔識收出事 又驚佢排前排起步時被撞跌,
哈..哈..哈, 大熱天時卅幾度跑步比賽, 更驚!

升級   5.79%

該用戶從未簽到

其實我唔係幾明啲家長做咩咁驚- -
有幾多人跑步跑死丫...仲要係啲細佬跑死喔...
最多咪跌一兩次同埋攰啲...
跟人開頭係咁狂衝...衝到冇力就識得停啦- -

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 piyrag提督 於 2010-8-28 18:42 發表 為人父母擔心、緊張自己子女係正常表現....父/母愛麻

agree X 42.195

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

我大仔 14歲
    昨天完成 機場10Km 比賽
    是他的第1次