香港長跑網  - 長跑長友

新仔講幾句

升級   14.67%

該用戶從未簽到

終於在長跑網註冊,登錄了﹗
我在這個長跑網也看了好幾個月了
但就是得個看字,每次看師兄師姐們
都覺得大家真係好厲害,不論是跑得好不好
就是有毅力,有決心,已叫人敬佩
正正是因為大家很厲害,自己是新丁
又無大家對跑步咁有熱誠
所以只是在這裏看看大家的分享
從而激勵自己﹗並且學習學習

我的處女(男)戰08年渣打馬拉松十公里
當時是跟自己的教會團友仔一齊去體驗當中的氣氛
沒有練過跑,著條長褲就去跑,結果也是行行跑跑
時間是1:20左右~~

第二次跑是08年聯合國兒童基金
目的是跟帶另一班教會團友仔去體驗
亦幫助下四川的重建。
這次有練跑,亦是第一次認真跑
時間是55:38
自此開始發現自己喜歡跑步了
當時已經報了渣打09
目標是sub50

為免自己懶惰
我又報了一月一日元旦跑
沒有很大的目標
又諗過縮沙~~
結果還是跑了
這次是第三次
時間是51:38

第四次是09渣打
在沒有信心之下跑
跑第三組 (原因是最初報的時候想遲點起身)
結果是相當後悔
因為第三組好擠迫
好多行(閒)人,令自己想返第一次跑,
都應該阻住左真正想跑的人
因為朋友仔遲左出門
無咩時間熱身,都真係無咩信心sub50
頭兩公里,好大風~~完全做唔到五分鐘一公里
好似跑左成十一分鐘幾~~~
跑既時候突然諗自己都有練下跑
同埋放哂風比好多朋友仔團友仔我要跑到sub50
好想自己達標
當時覺得憑意志都應該有機會
結果由第四公里左右就開始挑戰自己
跑得比平時練的快,去到尾段
真係死頂得好嚴重
結果過終點49:38
好開心~~~

出年會跑半馬,
暫時目標是兩小時內
不過會諗下第一次跑半馬係跑聯合國還是渣打
又或者係美津龍~~~

長遠目標當然是跑全馬
還有,看完馮兩努寫的一半講馬拉松的書後
超級想去東京跑呀~~~
不過我會等埋團友仔先
佢地讀緊中六中七 (有些也一起跑的)
我們約定,五六年後,要出國跑,最好是東京

呀~~~
我通常在鄧記跑的
也試過一兩次在天水圍
如果有朋友一齊跑
就會由兆康跑去碼頭來回
都試過兆康跑去元朗來回
都試過兆康跑去天水圍來回
不過其實跑渣打前才叫練得多一些
一星期兩次左右
渣打之後平均兩個星期三次左右啦
所以見到其他師兄師姐練既量
真係覺得超勁超勁

其實也有想過跟隊練
有咩條件或者資格架?

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   14.67%

該用戶從未簽到

師兄真懂得說笑,我成日都見到覆post的﹗
肯定不是新人,小弟才是新仔﹗
幸會呀~~

升級   0%

該用戶從未簽到

好詳細的簡介喎...
你第4次跑10k就能sub 50~
相信明年半馬定能在2小時內或更好的時間完成呢~

升級   0%

該用戶從未簽到

小參孫你好呀~~~歡迎你
參孫力大無窮, 你係咪同佢一樣流晒長頭髮架
我下年都諗住跑渣打半馬, 一齊努力

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 小參孫 於 2009-3-4 12:16 發表
出年會跑半馬
暫時目標是兩小時內
不過會諗下第一次跑半馬係跑聯合國還是渣打
又或者係美津龍~~~...

小弟覺得三個半馬都可以報,因為都唔撞期,聯合國在十一月,美津龍在一月,渣打可能在二月,最重要係你諗住一定會報名及會跑,你就會有推動力去練習,有動力去完成,長跑無僥倖,跟會學正宗跑法,可以跑快d同埋避免跑傷。

升級   14.67%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-3-4 12:59 發表
好詳細的簡介喎...
你第4次跑10k就能sub 50~
相信明年半馬定能在2小時內或更好的時間完成呢~

但願如此,一起努力﹗
你的目標又如何?

升級   14.67%

該用戶從未簽到

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-3-4 13:05 發表
我下年都諗住跑渣打半馬, 一齊努力

大概是媽媽想我大隻d,強壯d
佢就改我的英文名係samson
相當可惜,我而家係矮矮瘦瘦的﹗
至於頭髮,流過長的,當時在外國,一年無剪﹗
返到香港,我的朋友仔係咁話:好樣衰,快d剪﹗

升級   14.67%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-3-4 13:08 發表

小弟覺得三個半馬都可以報,因為都唔撞期,聯合國在十一月,美津龍在一月,渣打可能在二月,最重要係你諗住一定會報名及會跑,你就會有推動力去練習,有動力去完成,長跑無僥倖,跟會學正宗跑法,可以跑快d同埋避免 ...

多謝師兄的提點,我的考慮其實好無聊
因為有少少想將我的第一次半馬留比渣打﹗
不過我也有想過要在聯合國試一試自己的情況
再adjust渣打的目標~~

我想問,如果跟會學正宗跑法,要在哪裏報?有無咩條件?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 小參孫 於 2009-3-4 13:22 發表

但願如此,一起努力﹗
你的目標又如何?

舊年就跑了半馬
還未定下年繼續跑半馬 or 全馬...

升級   14.67%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-3-4 13:44 發表

舊年就跑了半馬
還未定下年繼續跑半馬 or 全馬...

跑全馬啦~~我覺得跑全馬的人都好型﹗
今年跑完渣打,企o係條街睇全馬的人睇左個幾兩個鐘
好佩服他們

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 小參孫 於 2009-3-4 13:27 發表

多謝師兄的提點,我的考慮其實好無聊
因為有少少想將我的第一次半馬留比渣打﹗
不過我也有想過要在聯合國試一試自己的情況
再adjust渣打的目標~~

我想問,如果跟會學正宗跑法,要在哪裏報?有無咩條件?

驚第一次就係渣打,如果爆左,跑唔晒,咁咪永遠留個陰映?
如果咁諗,千祈唔好揀美津濃,好多斜路。
點都好,練下試下跑長d先決定啦。
至於跟邊個會,你自己問下朋友,最重要練習地點近自己上學/下班或近屋企。

升級   14.67%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-3-4 14:06 發表

驚第一次就係渣打,如果爆左,跑唔晒,咁咪永遠留個陰映?
如果咁諗,千祈唔好揀美津濃,好多斜路。
點都好,練下試下跑長d先決定啦。
至於跟邊個會,你自己問下朋友,最重要練習地點近自己上學/下班或近屋企。

其實我又唔太驚跑唔哂,不過第一次跑十公里是渣打
小小情意結都想第一次跑半馬是渣打
不過諗真一點都無咩所謂~~
跟會,等我再研究研究,謝謝提醒及意見

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   14.67%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2009-3-4 15:11 發表

閣下的十公里時間相當不錯。
而小弟上年三個比賽都有報,每個比賽目標如下︰
聯合國 - 渣打前試試目標及時間,為渣打定一個實際目標
美津濃 - 呢個比賽好甘,作渣打前,賽前練習,跑得晒全程,渣打半馬是無難 ...

Kenneth師兄,你的提議也不錯
聽過不少師兄說美津濃的好難跑,是因為多上斜?﹗
看來還是在跑渣打之前有一兩個試試實力好~

等我試下上工聯會睇睇先~再看看有無其他選擇

升級   27.67%

• 簽到天數: 4 天

ching, 我都係屯門新仔...

m記半馬我都好有興趣玩, 但聽講一有得報名好快就full, 好驚報唔到呀

升級   14.67%

該用戶從未簽到

原帖由 Keroro_stephen 於 2009-3-9 16:27 發表
    ching, 我都係屯門新仔...

m記半馬我都好有興趣玩, 但聽講一有得報名好快就full, 好驚報唔到呀

你多d上黎呢度,呢度d比賽資料咁update,一出即時報,唔會報唔到掛﹗

升級   13.2%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-3-4 12:29 發表
    師兄, 幸會幸會, 小弟都係新仔!

小參孫, 我都係新, 但唔係新仔,而係新佬!

升級   13.2%

該用戶從未簽到

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-3-4 13:05 發表

...

何只力大無窮,還艷福無邊

升級   56%

該用戶從未簽到

多謝ching同我地分享自己跑步經驗
    小弟好欣賞ching對跑步越來越有熱誠
    由純粹完成比賽到有目標時間再到跑更長距離
    的確係好難得

今年渣打全馬都無信心
    第一次跑 瞓得唔好 唔夠熱身 無power gel
    最後都算跑得哂 成績仲意想不到添

每場比賽都總會有一d因素影響你:天氣,準備,心情...
    只要放鬆心情, 跑返自己步速, 盡情享受比賽, 
    相信成績一定唔會差  

至於想跟隊練 其實只要你肯去跑
    基本上入長跑會練 唔需要咩特別資格