香港長跑網  - 長跑長友

好傻, 好天真...

升級   27.67%

• 簽到天數: 4 天

一直以為樓上舖係會比街舖價做得更優惠, 原來只係我好傻同好天真...

今晚千里迢迢由新界出到灣仔某出名樓上舖買3, 第一個感覺係好pro, 尤其asics鞋款式多到不得了

買到心頭好之後落cbw食飯, 跟住走咗入sogo. 行行吓到咗東x個counter又手痕睇下我買咗件野响樹賣得有幾"貴", 點知原來係專門店嘅價錢仲要平過樓上舖, 心情插水有d失落...

敬告各ching下次買野記住格價, 咪學我咁傻, 咁天真...

升級   0%

該用戶從未簽到

仲以為關阿嬌妹事添.

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 Keroro_stephen 於 2009-3-5 00:18 發表 一直以為樓上舖係會比街舖價做得更優惠, 原來只係我好傻同好天真... 今晚千里迢迢由新界出到灣仔某出名樓上舖買3, 第一個感覺係好pro, 尤其asics鞋款式多到不得了買到心頭好之後落cbw食飯, 跟住 ...

係咪門口好多个人照片果間呢?

升級   27.67%

十x里...

我宜家唯有說服自己俾多咗嘅錢係買service la, 因為個sales真係幾nice, 我試幾件佢都叫慢慢試, 又識俾advice咁; 反觀東x個sales直情好似係arm arm瞓醒or take咗野high緊咁(夜晚七點幾都未醒??), 十下十下, 真係唔想做你生意咁...

升級   45.79%

該用戶從未簽到

點會傻點會天真,冇咁既事,天真嬌都復出啦。

其實樓上舖真係未必特別便宜架,尤其是水貨,佢地既mark-up都應該唔算低,據說如果自己(or集體)
    網上訂,就算加埋運費都應該比佢地便宜,就好似dvd咁,自己去外國訂分分鐘平過係HMV買,不過乜
    size岩就要自己諗辦法....,衰野無謂係度講,雖則我未試過咁做。

不過佢地應該最主要都係sell service既,好多老闆話晒跑了十幾廿年,都算係高手啦,唔多唔少都比到
    少少專業意見,究竟自己適宜買邊款鞋。

升級   28.6%

該用戶從未簽到

咁東x d服務態度又.......
    擺到明恃住自己係代理, 不想做你生意都無所謂, sogo 東x態度一樣!

升級   27.67%

咁呢樹會否選一些特別多人想買的products(好似鞋呀, 跑3呀咁)玩集體訂購(好似之前隻心跳錶咁?)

但在實際行政上會否好難做到...?

升級   0%

該用戶從未簽到

多謝師兄的分享/....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Alex 於 5-3-2009 00:21 發表
    仲以為關阿嬌妹事添.

...路過...買野要行街, 格吓價, (急用除外)....自從知道自己咁天真, 如果太平宜都會睇清楚件貨係咪對版先!

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 Keroro_stephen 於 2009-3-5 00:18 發表
    一直以為樓上舖係會比街舖價做得更優惠, 原來只係我好傻同好天真...

今晚千里迢迢由新界出到灣仔某出名樓上舖買3, 第一個感覺係好pro, 尤其asics鞋款式多到不得了

買到心頭好之後落cbw食飯, 跟住 ...

多謝師兄提醒。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Alex 於 2009-3-5 00:21 發表
    仲以為關阿嬌妹事添.

個頭像都好似有D 關係...

登錄/註冊後可看大圖

晌新界住,新界工作,平時都唔係咁多機會行街,要知道跑鞋資訊唯有靠長跑網...

升級   27.67%

ching, 我係吹長笛先用呢個頭象, 咪諗其他野...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Keroro_stephen 於 2009-3-5 14:36 發表
    ching, 我係吹長笛先用呢個頭象, 咪諗其他野...

開下玩笑...ching 唔好見怪...

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   22.63%

該用戶從未簽到

會唔會要係會員先有得平D呀???
    咁其它上樓店舖各位師兄點睇呀???
    運動x, 水陸x技, 步x ????

升級   0%

該用戶從未簽到

會員會有折,
    佢地係sell service, 俾到d比較專業的意見,...係度賣3d人都係跑手!

升級   22.63%

該用戶從未簽到

唔該晒ching....
    咁邊間D SERVICE最好呀? 我都想幫親下...

升級   0%

該用戶從未簽到

黄金戰士ching,
    樓上鋪主要sell service, 店主多數對跑步有咁上下認識, 可以分享佢對跑鞋或跑步用品嘅評價。泥點地面街鋪比唔上。如果你唔buy service 泥家野, 只求最平的話, 咁你就行錯地方拉。

升級   0%

該用戶從未簽到

想買平跑鞋或跑步用品應多d上嚟望吓,
    我地有班格價專家~~
    https://www.longrun.hk/forum/vie ... 4092&highlight=

升級   27.67%

原帖由 Alex 於 2009-3-5 22:45 發表
    黄金戰士ching,
    樓上鋪主要sell service, 店主多數對跑步有咁上下認識, 可以分享佢對跑鞋或跑步用品嘅評價。泥點地面街鋪比唔上。如果你唔buy service 泥家野, 只求最平的話, 咁你就行錯地方拉。

我都知佢哋係sell services, but 我只係想分享下有d樓上舖食水比較深, 因為可能會有ching和我一樣會有錯覺以為樓上舖係比較實惠(好似上樓書店咁...), 所以先會貼此文, 等一d好似我咁stupid的新手有所警惕/ 選擇, 知道樓上舖未必係好似我d窮人杯茶

講番我的實例: 樓上舖件3賣到$350, 東x代理正價賣$320, 仲要做埋特價$288...
    每個人的價值觀不同, 你可能覺得佢賣咁貴係值, 那便沒有問題, 多有得罪, 還望見諒