香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: Keroro_stephen
打印 上一主題 下一主題

好傻, 好天真...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Keroro_stephen 於 2009-3-6 00:35 發表

我都知佢哋係sell services, but 我只係想分享下有d樓上舖食水比較深, 因為可能會有ching和我一樣會有錯覺以為樓上舖係比較實惠(好似上樓書店咁...), 所以先會貼此文, 等一d好似我咁stupid的新手有所警惕/ 選擇, 知道樓上舖未必係好似我d窮人杯茶

講番我的實例: 樓上舖件3賣到$350, 東x代理正價賣$320, 仲要做埋特價$288...
每個人的價值觀不同, 你可能覺得佢賣咁貴係值, 那便沒有問題, 多有得罪, 還望見諒

Don't said that! Some people would like to offer more for better service,some people would like to looking for cheaper price, both OK, no problem ar.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Alex 於 6-3-2009 10:26 發表
Don't said that! Some people would like to offer more for better service,some people would like to looking for cheaper price, both OK, no problem ar." />" />

x 2
唔同人有唔同嘅要求!!

升級   0%

該用戶從未簽到

呢個例子又好似相差大左D...俾左錢果個難免dum 到嘭嘭聲~~
不過我自己都幾衰架,雖然無錢,但如果果間鋪頭俾到我好既感覺明知貴都會幫襯,如果感覺唔好,service 差,送俾我都唔中意行入去攞~~

升級   27.67%

• 簽到天數: 4 天

[quote]原帖由 花子阿DEE 於 2009-3-6 11:09 發表
    呢個例子又好似相差大左D...俾左錢果個難免dum 到

最慘我係俾錢的那個dum心客, 不過都說服左自己當買service...

升級   26.84%

開心
  • 簽到天數: 3 天

原帖由 Keroro_stephen 於 2009-3-6 00:35 發表

我都知佢哋係sell services, but 我只係想分享下有d樓上舖食水比較深, 因為可能會有ching和我一樣會有錯覺以為樓上舖係比較實惠(好似上樓書店咁...), 所以先會貼此文, 等一d好似我咁stupid的新手有所警惕/講番我的實例: 樓上舖件3賣到$350, 東x代理正價賣$320, 仲要做埋特價$288...  ...

CHing 你這個例子,之所以兩個價錢有這麼大的差額,是因為這樓上鋪會‘習慣’地把正價上調5%至10%不等(如你日後多去‘參觀’就會發現),然後又‘習慣’地向跑會會員提供20%至15%的折扣優惠,但你又沒有向他們討折頭……

話說回頭,在這個開放的市場上,賣者願賣、買者願買,每個人‘機會成本’不同,應該不存在所謂‘傻’或‘不傻’的情況

升級   100%

• 簽到天數: 78 天

CHing, 
    我都覺得10×的人的確很好服務和有專業的知識,而且很少狂sell你買貨品。

他們農曆年左右被人爆格,都損失唔少。

升級   45.79%

該用戶從未簽到

原帖由 新類型跑人 於 2009-3-6 17:22 發表

CHing 你這個例子,之所以兩個價錢有這麼大的差額,是因為這樓上鋪會‘習慣’地把正價上調5%至10%不等(如你日後多去‘參觀’就會發現),然後又‘習慣’地向跑會會員提供20%至15%的折扣優惠,但你又沒有向他們討 ...

Ching,生意難做呀,尤其是樓上舖多數都係做熟客生意,如佢地跑會會員,幫襯得都預左比佢地賺,唔會斤斤計較掛。

我係窮人一族,買野只睇價錢,service呢樣野只要唔係惡言相向,冇乜問題。至於話佢地好service,舖頭係自己開,自己既錢來呀,想唔好都唔得。

最怕同老闆傾熟左,第二次吾幫襯佢又唔係幾好意思,出面買野買完算數,乾手淨腳冇手尾,況都現在通街都係8折,所以絕少光顧樓上舖。

升級   27.67%

原帖由 新類型跑人 於 2009-3-6 17:22 發表

CHing 你這個例子,之所以兩個價錢有這麼大的差額,是因為這樓上鋪會‘習慣’地把正價上調5%至10%不等(如你日後多去‘參觀’就會發現),然後又‘習慣’地向跑會會員提供20%至15%的折扣優惠,但你又沒有向他們討 ...

咁我咪又傻多樣?

升級   27.67%

原帖由 kwong_lc 於 2009-3-6 19:32 發表

Ching,生意難做呀,尤其是樓上舖多數都係做熟客生意,如佢地跑會會員,幫襯得都預左比佢地賺,唔會斤斤計較掛。

我係窮人一族,買野只睇價錢,service呢樣野只要唔係惡言相向,冇乜問題。至於話佢地好servic ...

我諗以後若非買asics鞋, 我都唔會再返上去...

但我驚再"上樓"的日子會不遠...不過要財政司肯批budget先

升級   41.58%

該用戶從未簽到

原帖由 Bmtc 於 2009-3-5 04:26 發表
    咁東x d服務態度又.......
    擺到明恃住自己係代理, 不想做你生意都無所謂, sogo 東x態度一樣!

唔知點解d人話東京服務好差
    可能只針對太子吧?
    其實荃灣果間d服務幾好架
    特別一個高高瘦瘦同肥肥地既兩個男人..
    買親野都幾好笑容幫你..

下次樓主記得計好兩邊價先買呀@@"

升級   27.67%

其實佐敦o個間d sales都ok

升級   45.79%

該用戶從未簽到

Sales態度好睇個人,睇你好唔好彩,佢都係出份糧,最多東家唔打打西家。
    有部份X男X女,見你個樣唔多順眼,直頭唔想做你生意,莫講話想試多對鞋要
    佢辛苦行多轉。

升級   22.63%

該用戶從未簽到

咁大獲.....唔通真係樣衰都有罪???

升級   45.79%

該用戶從未簽到

原帖由 evechan5354 於 2009-3-9 14:12 發表
    咁大獲.....唔通真係樣衰都有罪???

樣衰同格衰都好似冇罪的,香港似乎冇一條法例可以因為人樣衰和格衰而被檢控,
    所以當你行入一間商店,見到個銷售員咀"秒秒""奶奶行"當你冇到,你最多都係冇
    鞋挽"劇"走,相信報警警方亦未必受理。

升級   27.67%

無計la, 鬼叫代理得一間? 人地係皇帝女唔憂嫁, 真係你咪上黎買鞋俾野佢做tim呀...

你試下其他牌子d sales夠膽咁做麼? 都唔明點解話晒係日本人公司, 反而學唔到日本人的認真?

升級   28.6%

該用戶從未簽到

因為佢地都係老公處請人....$7000一個月

升級   45.79%

該用戶從未簽到

好多零售店員工都係咁上下員工,態度差唔差都係好個人,正所謂一樣米養百樣人,
    敬業樂業既人也多的是。

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 161 天

原帖由 run_money22 於 2009-3-9 09:11 發表

唔知點解d人話東京服務好差
    可能只針對太子吧?
    其實荃灣果間d服務幾好架
    特別一個高高瘦瘦同肥肥地既兩個男人..
    買親野都幾好笑容幫你..

下次樓主記得計好兩邊價先買呀@@"

我都同意所講, 太子果間東京既sales態度係好差
    講真, 除了睇下有無最新款既鞋, 我除了間唔中買下跑衫, 同埋每年跑完美津濃半馬之後用佢果張優惠(紙)之外, 都唔會幫襯佢!