香港長跑網  - 長跑長友

樓主: didianna

didianna 開心跑步日記

升級   9.67%

該用戶從未簽到

3 月19日  早上6:00-8:00
今日練跑..做完熱身就開始跑...頭二十分鐘左腳脛骨四周的肌肉明顯相當緊張,跑時提腳很重很重的感覺 ,還估今日只可以跑三十分鐘甚至再少一點.幸虧二十分鐘打後就開始輕鬆.而且還越跑越暢順. 但很可惜跑至最後十分鐘左腳咬柴 ..好彩不算嚴重..回家FULL冰後好好多了..希望冇事啦...
6:02-6:30∼∼∼慢跑+熱身
6:30-7:30∼∼∼練跑
7:30-7:45∼∼∼舒緩

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   9.67%

該用戶從未簽到

3月20日..休息
昨晚咬柴嘅腳仲係腫同痛..已經full咗次趺打..今晚要再full....希望休多幾日冇啦,,如果吾係就吾可星期一吾可以上堂啦.. ..

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 didianna 於 2009-3-20 07:57 發表
3月20日..休息
昨晚咬柴嘅腳仲係腫同痛..已經full咗次趺打..今晚要再full....希望休多幾日冇啦,,如果吾係就吾可星期一吾可以上堂啦.. ..

不如試下敷冰消腫啦...
希望anna ctse 快些好番啦..

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 didianna 於 2009-3-20 07:57 發表
3月20日..休息

anna ctse, Full 冰哩, full 冰可消腫架

升級   0%

該用戶從未簽到

3月20日..休息

anna ctse 保重, 多多休息, 咬柴應該三幾日就好的

升級   9.67%

該用戶從未簽到

多謝cookie cste ,schnix ctse和 kcchu ching..已經好了點點啦,,,我有full 冰啊!!多謝關心..

升級   53.45%

該用戶從未簽到

anna ctse, 腳點樣哩, 沒事嗎?

升級   0%

該用戶從未簽到

anna c-tse, 今日好少人上堂!!
你做乜唔上堂呀??

升級   0%

該用戶從未簽到

anna ctse, 隻腳好番D未呢?

升級   9.67%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009/3/24 00:07 發表
anna ctse, 腳點樣哩, 沒事嗎?

schnix ctse  好d啦,,但仲係有腫同痛,,所以吾敢上堂,,,怕會加長個復痊期

升級   9.67%

該用戶從未簽到

原帖由 cu83 於 2009/3/24 00:16 發表
anna c-tse, 今日好少人上堂!!
你做乜唔上堂呀??

cu83 ching  ..因為我上星期四練跑時咬柴..由於未消腫同有痛,所以冇上堂,,希望下星期一可以上堂啦...

升級   9.67%

該用戶從未簽到

原帖由 kcchu 於 2009/3/24 11:48 發表
anna ctse, 隻腳好番D未呢?

KCCHU CHING..謝謝你關心啊,,,已經好點啦,,,但就仲有腫同痛..其實其情況係比我預期中差咗啲,,,冇諗過甘多日都仲痛..

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 didianna 於 2009-3-24 22:49 發表

schnix ctse  好d啦,,但仲係有腫同痛,,所以吾敢上堂,,,怕會加長個復痊期

喜療妥得唔得哩?
如果未有好轉, 最好睇下醫生啦

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 didianna 於 24-3-2009 22:53 發表
cu83 ching  ..因為我上星期四練跑時咬柴..由於未消腫同有痛,所以冇上堂,,希望下星期一可以上堂啦...

乜甘大件事!!
試吓 "Fu" 冰 + 喜療妥
或者可以試吓擦 服他靈 Voltaren, 一般藥房有售

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 didianna 於 2009-3-24 22:58 發表

KCCHU CHING..謝謝你關心啊,,,已經好點啦,,,但就仲有腫同痛..其實其情況係比我預期中差咗啲,,,冇諗過甘多日都仲痛..

而家行路會唔會痛? 如果痛睇下跌打會好D, 通常連睇3-4日應該可以正常行番

升級   9.67%

該用戶從未簽到

多謝schnix ctse,cc ctse,cu83 ching,和 kcchu ching 各位的關心...
其實除了開頭一兩日行路要就下就下,,之後我同平時行係冇分別,,,只係落斜路和梯級就明顯會痛,,而且消腫方面一直欠理想..我已經停了所有運動,好讓隻腳休息,早晚都有搽跌打酒..(係家傳的,一直都好有效)...多謝位關心..希望呢幾日再好一點,,星期五可以出席邪神個特訓啦,我已經調咗假啦...

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

Dianna,

成個月冇寫blog. 對腳點呀? 有冇跑步/行山呀?
    5/5 我地約左幾個跑友行山, 有興趣嗎?

升級   9.67%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009/4/25 12:21 發表
    Dianna,

成個月冇寫blog. 對腳點呀? 有冇跑步/行山呀?
    5/5 我地約左幾個跑友行山, 有興趣嗎?

叮噹ctse..多謝你關心,,腳未好,但呢個星期開始行返山啦.5/5果日如果可以都想跟你行下,,,近來工作量同工作壓力好大..假都放少咗.好辛苦..