香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 華哥

買跑鞋地點

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   7%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2009-3-9 14:53 發表

謝謝華哥﹗小弟明天去運動家睇睇,如適合,入番對先﹗" />" />" />" />

我早個幾月前都買左呢對...感覺都唔錯...但我買細了半個size...一但跑多過10km以上左腳指公就會痛...唉.....
但我都覺得呢對係一對唔錯既鞋

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

• 簽到天數: 78 天

小弟昨天在銅鑼灣世貿運X家見到有,好似under500,重寫明每人只限買一對,不過我心思思又想試Rider,所以結果無買。

原帖由 kenneth 於 2009-3-10 22:23 發表 屯門冇小弟尺碼,入唔到貨。

升級   95.79%

該用戶從未簽到

原帖由 華哥 於 2009-3-8 10:04 發表
    Kenneth:
    我對 asics 跑鞋係運動家買,個款係 GEL-- INGINI,有藍色同紅色。
    現時係運動家賣500元。
    呢對係 MADE IN CHINA 所以平D抵著,同M 記鞋價錢差不多,我都有3對,平時練跑同比賽都用佢,我跑完全馬 ...

呢對鞋外型十分討好, 優點是設計給 "高弓足" 的跑步者, 若條件需要, 必成恩物。  

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 beginnerandrew 於 2009-3-12 09:43 發表

呢對鞋外型十分討好, 優點是設計給 "高弓足" 的跑步者, 若條件需要, 必成恩物。  

引死人... 在下都係高弓足... 似乎我要出擊啦...

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2009-3-12 11:23 發表

不過此鞋的碼數,太大冇,太細都冇,我大人都買唔到。hgjD088" />" />hj

ken 兄知唔知大約有咩 size.. 小妹係 JP 25CM 丫~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2009-3-12 09:53 發表

前天得到運動家店員題示,元朗店有貨,昨天致電到元朗店留鞋,收工後,到元朗店試,此鞋相當之輕身,很正。小弟昨天終買了第一對 asics 了。

恭喜ching又入貨, 幾時試鞋呀??? 星期六??? 試完記得話番比我地知對鞋正唔正!!!

升級   100%

Ching,
    真係幾吸引,不過我不是高弓 足,應該唔適合了。

原帖由 kenneth 於 2009-3-12 09:53 發表 前天得到運動家店員題示,元朗店有貨,昨天致電到元朗店留鞋,收工後,到元朗店試,此鞋相當之輕身,很正。小弟昨天終買了第一對 asics 了。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 angkso 於 2009-3-12 12:20 發表
    Ching,
    真係幾吸引,不過我不是高弓 足,應該唔適合了。

想請教什麼是"高弓足"?

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2009-3-12 12:40 發表

小弟同大人去運動家時,其實d店員主要話嗰對是男裝,叫大人揀第二款女裝(不過當時無款啱),同埋話冇我大人咁細的碼,至於有乜嘢碼,小弟都唔知。

kenneth 兄..其實小妹見到你果對係有女裝 ga~ 老虎標誌係紅黑色~~~

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

請問Ching 大人size是甚麼,好似在將軍澳坑口商場見過有紅黑色女裝版。

原帖由 kenneth 於 2009-3-12 15:57 發表 咁佢哋應該晒女裝了。

升級   100%

腳底內側的深位,(可能形容得唔好,請各位更正) 有人是扁平足的。

原帖由 nc 於 2009-3-12 12:23 發表 想請教什麼是"高弓足"?

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

尋晚o向花園街買o左對 asics  Gel-frantic 3 $525 呢對乜鬼野黎架? 今晚傳功大會試鞋

升級   95.79%

該用戶從未簽到

原帖由 nc 於 2009-3-12 12:23 發表

想請教什麼是"高弓足"?

轉貼: http://www.runnersworld.com

Underpronation

Again, the outside of the heel makes initial contact with the ground. But the inward movement of the foot occurs at less than fifteen percent (i.e., there is less rolling in than for those with normal or flat feet). Consequently, forces of impact are concentrated on a smaller area of the foot (the outside part), and are not distributed as efficiently. In the push-off phase, most of the work is done by the smaller toes on the outside of the foot.