香港長跑網  - 長跑長友

樓主: slowrunner

也看看電影

關閉 [複製鏈接]
B

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 貓仔欣 於 2009-3-19 21:56 發表
The Shawshank Redemption (月黑高飛) ---->非常好看, 不過我更加鐘意同期的Forrest Gump~
Fabuleux destin d'Amélie Poulain, Le (天使愛美麗) ----> 很好看
Eternal Sunshine of the Spotless Mind (無痛失戀) ---> 沒看過
Being John Malkovich (玩謝麥哥維治) ---> 沒看過

我睇得最多遍的電影是Forrest Gump & The Sixth Sense, 各有不下5次了,
電視一重播我又睇, 睇極都唔厭,~

Sixth Sense 導演阿 night 0個 d 戲我都睇唔少0架~ 不過最正都係呢套成名作 sixth sense!!!
成套戲鋪排得好好, 到知道個結局後勁震撼呀~
呢套戲之後好多類似0既戲出0左, 好似 nicole kidman 套 the others (不速之嚇) 都係好好睇0架~

http://www.imdb.com/title/tt0230600/
imdb 評分 7.8

登錄/註冊後可看大圖

升級   83%

該用戶從未簽到

原帖由 BHa 於 2009-3-21 10:28 發表

禮儀師之奏鳴曲我睇0左喇~ 成套戲無乜起伏位~ 但尾0個幾幕戲慢慢浮 d 感人位出黎, 我都睇到有少少眼濕濕~ 值得一看0架~

(少少題外話, 我0係電影中心睇0既, 但都勁多人講0野~ 好影響睇戲情緒呀~)

算啦~間間戲院都有機會遇到, 冇乜人咪自己走位law~
我試個一開場"聞"到咸魚味, 原來隔離位食緊咸魚炒飯......................
完場我好記得佢仲同隔離位男士講 "um~我真係覺得好套戲beautiful"  真係好想xzy!@#$#$#

我真係好想回佢一句,我都覺得你盒飯好香呀~成間院都"聞"到!!!
B

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kandis 於 2009-3-21 09:35 發表
The Shawshank Redemption (月黑高飛) ---->沒看過
Fabuleux destin d'Amélie Poulain, Le (天使愛美麗) ----> 十分非常喜歡
Eternal Sunshine of the Spotless Mind (無痛失戀) ---> ok
Being John Malkovich (玩謝麥哥維治) ---> 有趣

呢幾套電影類型有d似喎~
唔知有冇睇《戀愛夢遊中》( The Science of Sleep )

shawshank redemption 如果你未睇過一定要睇呀~ 我極力訓身推介0架~ 成套戲勁有張力, 帶動到觀眾0既思潮起伏~ 睇完後你會覺得人生滿希望, 呢點同天使愛美麗有 d 似~

無痛失戀 and 玩謝麥哥維治係同一個編劇 (kaufman) 0架~ 所以有 d 似~ 佢真係超級鬼材黎0架~ 寫親0既戲都好突破傳統~ 亦對人腦記憶有好創新0既睇法~
戀愛夢遊中我未睇過呀~ 有機會我一定會搵黎睇, 因為我勁鍾意睇呢類戲0架~
其實有 d 類似0既戲仲有:
Memento (凶心人)
http://www.imdb.com/title/tt0209144/
IMDB 第 27 位

登錄/註冊後可看大圖

The Butterfly Effect (連鎖蝶變)
http://www.imdb.com/title/tt0289879/
imdb 評分 7.8

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

送行者:禮儀師的樂章

http://www.youtube.com/watch?v=hmKE4GBi2Vw

升級   61.1%

該用戶從未簽到

登錄/註冊後可看大圖

呢D題材(以巴衝突), ching/ctse有無知音人

http://www.movietalk.com.hk/waltz-with-bashir

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

善良,開朗又自在,將來一定更帥.

電影《藍色大門》官方網站網址:
    http://bluegatecrossing.kingnet.com.tw/

Kin in Running

升級   0%

該用戶從未簽到

請問各位ching/ctse,有無錄到上個禮拜既韓戲我的馬拉松?原來d高清錄映靠唔住,錄到主角去春川比賽,甩開佢媽媽隻手之後停左,激氣!
    B

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 貓仔欣 於 2009-3-21 17:02 發表

多謝BHa C 兄的推介, C 兄睇來是電影愛好者呢~
    咁你一定睇左Slumdog Millionaire, 我覺得是近期難得的好電影, 配樂又好~.
    睇0左喇睇0左喇~ 呢套確實唔錯0架~ 不過我覺得條愛情線好弱~ 唔明對男女主角點會愛得咁不顧一切?

我確實係勁鐘意睇戲0架~ 不過新戲都少睇0左好了~ 始終工作太忙, 又要跑步喎~ 只好將呢個興趣放埋一邊了~
    B

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-3-21 22:14 發表
    請問各位ching/ctse,有無錄到上個禮拜既韓戲我的馬拉松?原來d高清錄映靠唔住,錄到主角去春川比賽,甩開佢媽媽隻手之後停左,激氣!

我估唔關師兄部高清錄影機事呀~ 係 tvb 改0左播影時間, 令你同我一樣, 錄唔到尾呀~
    不過我已家有 vcd 版呀~ 如果師兄有興趣...
    B

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 blurmax 於 2009-3-19 22:57 發表
    Some of my beloved local movies :

Infernal Affairs

登錄/註冊後可看大圖

http://en.wikipedia.org/w ...
    港產片黎計, 我都勁鐘意杜琪峰 d 戲0架~ 特別係鎗火呀!!

登錄/註冊後可看大圖

當然 ptu 我都好鍾意~

另仲有套暗戰都好好好睇0架~

登錄/註冊後可看大圖

劉偉強0既無間道 1 更加唔使講, 比荷里活版更正呀!!

升級   0%

奮鬥

我都鐘意睇戲及睇電視的,己家淨係睇Prison Break & Bones.

I like Bones too.  I also enjoy watching Supernatural, Without a trace, Fringe Files and other documentary programmes.  Seldom watch Chinese dramma though.

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax

升級   40.15%

該用戶從未簽到

原帖由 貓仔欣 於 2009-3-21 17:15 發表

我老豆話PTU第1集幾好睇, 第3集(絕路)好垃圾....唔知真定假~
    我無睇過PTU, 無間道I, II, III就都睇過哂~

哈哈,冇錯,第一集既 PTU 係最好睇,加上任達榮既細老十分好戲,而且身材又正.....成為一時佳話.

甄子丹 系列,小弟比較喜愛 殺破狼 及 葉問.

我記得有一次咁岩打開 icable ,播緊 SPL ,睇完去跑步,嘩......好像唔使力咁既  
    感覺好像完全熱哂身 + 食左興奮濟 似的

而葉問呢,完完全全sell 到 一代宗師 的風範及當時既無奈.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 BHa 於 2009-3-21 23:56 發表

我估唔關師兄部高清錄影機事呀~ 係 tvb 改0左播影時間, 令你同我一樣, 錄唔到尾呀~
    不過我已家有 vcd 版呀~ 如果師兄有興趣...

實在太好啦! 想借來一看,或者轉做MP4等形式,cut剩尾部份email send 給我,唔使好高質素的。唔該晒!

升級   0%

奮鬥

Running out of time is my favourite movie too

登錄/註冊後可看大圖
    B

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 貓仔欣 於 2009-3-22 12:48 發表

我都鐘意睇戲及睇電視的,己家淨係睇Prison Break & Bones.
    返工之練餘都要運動及娛樂消遣的嘛~ multitasking~  

你的laughing 哥頭像好正~~

睇電視我就仲少了~ 始終 tvb d 劇實在太
    連學警追擊我都無乜點睇0架~ 我係追 laughing 哥熱潮0者~
    而我仲追緊0既電視劇, 咁0岩都係得 pb 咋~
    不過我通常等播晒先一次過睇~ 好唔鍾意等等等等等睇下一集0既感覺呀~
    B

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 貓仔欣 於 2009-3-22 22:22 發表

我有些電視劇是錄低, 有畤間先睇的
    請問甚麼是pb呢?
    PB = prison break 囉~
    season 4 我仲未開始睇呀~
    season2, 3 都無 season 1 咁好睇, 希望呢個 s4 好睇 d 啦~

升級   0%

奮鬥

Planet earth, Galapagos, Wild China, 超正呀~

Agree - Lonely Planet and other science documentaries are my favourite too

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 BeeFing 哥 於 2009-3-22 00:02 發表
    港產片黎計, 我都勁鐘意杜琪峰 d 戲0架~ 特別係鎗火呀!!

登錄/註冊後可看大圖

當然 ptu 我都好鍾意~

另仲有套暗戰都好好好睇0架~
    http://img1.mtime.com/pi/d/2004/5 ...

尋嘅拎番[熗火]來番睇, 仲係覺得好正, 特別係商場裡个幕熗戰!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 貓仔欣 於 2009-3-30 01:20 發表

我今日都睇了禮儀師之奏鳴曲, 好感人又好有意思的片, 配樂又好正~
    睇完令我諗起之前睇過類似的電視劇Six Feet Under, 也很好看的~

真係o岩, 我都係星期日看了.

正如b哥哥話齋, 前面比較平淡, 但到大嬸及最後主角爸爸死便有很多人生哲理帶出, 令人思考.  特別欣賞這兩幕女主角的眼神, 終於明白自己的丈夫內心感受及對她丈夫工作的認同.

升級   27.6%

該用戶從未簽到

原帖由 貓仔欣 於 2009-3-31 00:03 發表

我好鐘意個配樂, 打算買佢的original soundtrack~  

我都好鐘意個配樂(久石讓操刀)!

其實久石讓的作品水準十分高, 名作多不勝數,
    如 天空之城, 龍貓, 崖上的波兒, 等等.

而我最喜歡就係菊次郎之夏!
    除左配樂好聽之外, 呢套電影仲係由北野武自編自導自演的.

http://www.youtube.com/watch?v=rgRdBOotk7o