香港長跑網  - 長跑長友

樓主: lewischan

老婆與我

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 1 天

講開又講,有個問題一直都想問你地啲師兄:

如果你太太跑得快過你,你會點呢?

以前生完兒子時,我先生都有陪我跑過幾次步,
    但當然是他比我跑得快。他一直耐唔耐都有跑吓!

但在上一年渣打前的馬鞍山8K賽事,我和他同另外兩個朋友
    都一齊報名參加,結果是我快過他2分鍾回終点;
    自此,就一直各有各去跑了,就算大家都差不多時間去城門河
    練跑,他都總是安排前後腳去,都一定是他比我早回家。
    我同他講跑步嘅野,他冇乜興趣聽。
    我跑渣打全馬跑得咁辛苦,他又無去終点接我,等我死吓死吓
    咁自己搭巴士返家,好羨慕聽到啲師兄師姐嘅另一半帶埋呀仔
    呀女去終点迎接自己,見証吓辛苦得來嘅成果!

而家我腳傷了,他只說:破腳就唔好學人去跑啦!

我想知道男人係唔係唔可以比自己妻子跑得快過自己呢?

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

原帖由 runrun 於 2009-3-9 12:06 發表

但在上一年渣 ...

不知幾想~~到時一定唔硬偷懶~同佢死過

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 cc 於 2009-3-9 12:02 發表

形象得好貼切丫~" />" />

X2
    我都好喜歡慢JOG

升級   0%

開心

原帖由 runrun 於 2009-3-9 12:06 發表

但在上一年渣 ...

對我來說邊個快個邊個不是問題
    只要她跟我一起跑就好了。。
    不過不排除有大男人出現, 碰到這個情況你低調點就是了。男人比較含蓄,你受傷他叫你少跑一些,相信是絕對發自內心的關心你。不是怕你跑得比他快。
    其實大家都知,我地愉快跑步,成績是給自己看不是和別人比較....

升級   0%

開心

原帖由 sleung2002hk 於 2009-3-9 12:11 發表

不知幾想~~到時一定唔硬偷懶~同佢死過

梁 ching, 都幾難有個女人快得過你....

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

原帖由 lewischan 於 2009-3-9 12:40 發表

只要她跟我一起跑就好了。。
    不過不排除有大男人出現, 碰到這個情況你低調點就是了。男人比較含蓄,你受傷他叫你少跑一些,相信是絕對發自內心的關心你。不是怕你跑得比他快。
    其實 ...

ching, 你依個態度非常正確, 我唸每位女士聽都你咁講, 點都會同你跑一/兩次

升級   27.67%

• 簽到天數: 4 天

原帖由 lewischan 於 2009-3-9 12:40 發表

只要她跟我一起跑就好了
    。。
    其實 ...

對我來說跟唔跟我跑不是問題
    只要有她跟我一起就好了

升級   0%

該用戶從未簽到

但在上一年渣 ...

CTSE... 可能你先生心想 : 結婚前要追你....結婚後仲要追.....!! ??

升級   13.2%

該用戶從未簽到

原帖由 runrun 於 2009-3-9 11:01 發表

嘩! 拿拿師兄,
    咁多要...同咁多唔准,
    好大男人喎!

你又有冇調翻轉頭可以咁乖呀?

runrun師姐,很難說調唔調得翻轉頭,只是分工合作,各盡其職, 彼此搭配,她做她的(支援工作),我做我的,我的就是每週那幾十K !

升級   13.2%

該用戶從未簽到

原帖由 runrun 於 2009-3-9 11:25 發表

拿拿師兄,
    算你都知道自己身在福中喇!要好好珍惜眼前人呀!
    同埋多謝你為我哋呢啲香港妻子說一句公道話。

在長跑網成日見班師兄稱呼妻子做「大人」,
    但其實你地又知唔知太太鍾唔鍾意咁樣稱 ...

runrun師姐,所以我從不用「大人」這稱謂,我對人家總是稱她為內子、妻子、拙荊、老婆、煮飯婆...

升級   13.2%

該用戶從未簽到

但在上一年渣 ...

如果她跑得比我快,可能我已經跑到五勞七傷,或者已經七老八十了,她還「跑」得的話,我都會很安慰。

升級   0%

難過

原帖由 slowrunner 於 2009-3-9 14:08 發表
    runrun師姐,所以我從不用「大人」這稱謂,我對人家總是稱她為內子、妻子、拙荊、老婆、煮飯婆...

「大人」稱呼幾中性, 睇你點演繹姐!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

鬱悶

原帖由 slowrunner 於 2009-3-9 14:05 發表

runrun師姐,很難說調唔調得翻轉頭,只是分工合作,各盡其職, 彼此搭配,她做她的(支援工作),我做我的,我的就是每週那幾十K !

好一個「各盡其職, 彼此搭配」!唔係咁容易做到架!

拿拿Ching, 真的恭喜您和您太太。

升級   100%

鬱悶

原帖由 slowrunner 於 2009-3-9 14:08 發表

嘻嘻!我心水清,我一直都有留意到的。

升級   100%

該用戶從未簽到

RUNRUN 師姐
    夫妻有共同健康又正常的嗜好,羡殺幾許旁人,
    只要一起跑,已盡在不言中,何必介懷誰快誰慢,RUN RUN 師姐先生,請放開懷抱.
    你已是一個幸福的人

升級   100%

鬱悶

原帖由 slowrunner 於 2009-3-9 14:10 發表

如果她跑得比我快,可能我已經跑到五勞七傷,或者已經七老八十了,她還「跑」得的話,我都會很安慰。

記住「分工合作,各盡其職, 彼此搭配」,到時你做支援工作,
    讓太太跑得安心 、你又放心。

不過,字裏行間,你似乎很有信心----你一定「跑得比佢快」!

升級   100%

鬱悶

原帖由 cc 於 2009-3-9 15:09 發表

CTSE... 可能你先生心想 : 結婚前要追你....結婚後仲要追.....!! ??
    runrun ctse......好似都有d道理喎~" />" />

cc, 你地搞錯喇!我冇諗過要「結婚後仲要追」,
    我認為大家都可以有自己的興趣和空間,不需要一定做同一樣的,
    所以我和我先生各有各自己很大的空間,
    就算跑步,我喜歡跑長、他喜歡跑短,都冇問題;
    正如他食素、我不食素,亦冇所謂。
    總之,大家覺得OK便可以了。

升級   100%

鬱悶

原帖由 Keroro_stephen 於 2009-3-9 13:43 發表

對我來說跟唔跟我跑不是問題
    只要有她「他」跟我一起就好了  

非常同意!