香港長跑網  - 長跑長友

樓主: lewischan
打印 上一主題 下一主題

老婆與我

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 1 天

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 runrun 於 2009-3-9 16:50 發表

cc, 你地搞錯喇!我冇諗過要「結婚後仲要追」,
    我認為大家都可以有自己的興趣和空間,不需要一定做同一樣的,
    所以我和我先生各有各自己很大的空間,
    就算跑步,我喜歡跑長、他喜歡跑短,都冇問題;
    正如他 ...

Runrun,這就是叫做各自各精彩啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 runrun 於 2009-3-9 17:06 發表

梁兄,你唔係咁樣對老婆呀?
    你講緊嘅好似係對手,唔係老婆喎!
    j" />" />jk

梁兄係呢度梗係講到咁響口啦...事實上...可能梁兄係死死下跟住佢背後跑...

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

原帖由 亞平 於 2009-3-9 17:14 發表

梁兄係呢度梗係講到咁響口啦...事實上...可能梁兄係死死下跟住佢背後跑...

X2
    仲要加埋ee所講的jogging (行街) + weight lifting (拎住d戰利品)   

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 runrun 於 2009-3-9 12:06 發表
    講開又講,有個問題一直都想問你地啲師兄:

如果你太太跑得快過你,你會點呢?

以前生完兒子時,我先生都有陪我跑過幾次步,
    但當然是他比我跑得快。他一直耐唔耐都有跑吓!

但在上一年渣 ...

RunRun師姐個問題,就好似有二公婆,太太既工資及職位高過佢先生一樣,
    有些男人基於自尊心的問題,會較難接受.跑步快慢亦是相同的道理.

小弟就沒有這個問題,所以好難講自己會有什麼感受.但在N年前,我追太太時,無論是職位(同一間公司做野),工資,學歷或經濟狀況都比佢差,
    結了婚後,都有段時期比她差,但完全沒有什麼問題出現.

升級   13.2%

該用戶從未簽到

原帖由 runrun 於 2009-3-9 15:58 發表

......
    不過,字裏行間,你似乎很有信心----你一定「跑得比佢快」!

runrun師姐的確觀察入微,而你用「不過」、「一定」,是否不太認同我這份信心?
    在長跑網我是slowrunner,在家裡卻不是啊!

升級   100%

鬱悶

原帖由 slowrunner 於 2009-3-9 17:51 發表

runrun師姐的確觀察入微,而你用「不過」、「一定」,是否不太認同我這份信心?
    在長跑網我是slowrunner,在家裡卻不是啊!

拿拿兄,我的確是觀察入微,這是我的長處,亦是我的職業病。
    不需介意我是否認同你這份信心,應該是你怎樣去看自己的信心及實行。
    由第一次同你跑梅子林時,你雖然跟慢的一組跑,但一切跡象,我都肯定
    你是不slow的runner啦!我都有在post說過的。
    圍圍那次跑後報告說你是名乎其實,因為你是最後一個回運動場,但
    我估實情是你嫌跑得不夠喉,自己再加碼去跑,才會是最後一個回去,
    我有冇估錯呀?

你話教練話你渣流灘,其實係比你「扼」咗啦!或者係你「扼」我地,
    你會在可以的時候撰擇渣流灘,不想的時侯你會拼盡所能喎!
    我又有冇話錯呢?

你咁大男人,在家裡又怎會容許自己是slowrunner呢!
    最緊要在你太太心目中,你是她的fastrunner便充夠了!

「假是真時真亦假,無為有處有還無!」
    真真假假,並不重要!

升級   100%

鬱悶

「假是真時真亦假,無為有處有還無!」

喂!呀拿拿兄,你話過我如果開帖以詩詞談跑步的話,
    你會呼應左右的喎,
    幾時可以欣賞師兄你的詩興雅意呢?
    期待中!!

升級   13.2%

該用戶從未簽到

教練叫我跑5:00/k, 我了跑5:30/k, 還不是揸流攤?

呵, 你開了帖談跑步詩詞嗎?  是否就是隨心去「跑」那個帖?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 runrun 於 2009-3-9 12:06 發表

但在上一年渣 ...

如果呢個情況發生係我身上......

我一定唔會再為自已的成績去練跑,會陪佢去練習,做佢的陪跑員.......

練習後會幫佢按摩放鬆,會幫佢整有營養的野食......

用盡自已所有的辦法,去達到佢的理想.....

正如王菲首歌( 佢快樂,所以我快樂 ).......

兩個人結左婚,就係一體.......

互相扶持,互相體諒......

如果將來她的收入比我高,前景俾我好.......

我絕對樂意回家做湊仔公,打理家頭細務......

經我手湊大的小孩,都有三個,包括表弟,堂細佬,和表妹.......

屋企當時仲要用尿布添.....

所以我結婚時,而經同內子講得好清楚........

愛一個人,就要愛哂佢的全部......

今日,她以我為榮.......

將來,我亦可以她為傲.......

女人,絕對係男人身後的強大支柱.....

但絕對唔等於,永遠要係男人後面.........

升級   100%

鬱悶

原帖由 亞平 於 2009-3-9 17:24 發表

RunRun師姐個問題,就好似有二公婆,太太既工資及職位高過佢先生一樣,
    有些男人基於自尊心的問題,會較難接受.跑步快慢亦是相同的道理.

小弟就沒有這個問題,所以好難講自己會有什麼感受.但在N年前,我追太太時, ...

平兄,平嫂選擇得嫁你,即是她全部都不當是問題喇!
    這一点我比任何人都要清楚明白;
    世間功名利祿,信是過眼雲烟;況人生起落無常,凡事都可能是水月鏡花,
    何必煩惱自尋呢?
    恭喜平兄,得平嫂如此好妻子!

升級   100%

鬱悶

原帖由 領跑員 於 2009-3-10 00:10 發表

我一定唔會再為自已的成績去練跑,會陪佢去練習,做佢的陪跑員.......

...

女人,絕對係男人身後的強大支柱.....

但絕對唔等於,永遠要係男人後面.........

領跑員兄,其實女人都係鍾意在男人後面.........(純粹個人意見,不過跑步比賽時例外)

以前去過南韓,聽當地人說,上一輩的韓國男人非常大男人,
    一定要女人跟着自己行在後面,但唯獨有一段時期,男人
    都讓女人行先,就是南北韓戰爭剛完結,仍是滿地都埋藏有地雷的時侯!

(一笑)

升級   100%

鬱悶

原帖由 slowrunner 於 2009-3-9 20:17 發表
    教練叫我跑5:00/k, 我了跑5:30/k, 還不是揸流攤?

呵, 你開了帖談跑步詩詞嗎?  是否就是隨心去「跑」那個帖?

既然題為「隨心」,當然是隨時隨地
                                             隨心所欲
                                             隨機應變
                                             悉隨專便喇!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 領跑員 於 2009-3-10 00:10 發表

...

邪神兄
    我老婆話做你太太真係幸福wo
    點解佢冇咁ge命le

升級   100%

• 簽到天數: 78 天

Run Run CTse,

其實男人有時又的確唔識講嘢嘅,我相信他其實都很關心你,不過可能唔識開口。

我很幸運,太太最近都開始跑逍遙團,彼此又多了點話題。又可以有籍口去睇跑鞋添。

原帖由 runrun 於 2009-3-9 12:06 發表 講開又講,有個問題一直都想問你地啲師兄: 如果你太太跑得快過你,你會點呢? 以前生完兒子時,我先生都有陪我跑過幾次步,但當然是他比我跑得快。他一直耐唔耐都有跑吓! 但在上一年渣 ...

升級   31%

該用戶從未簽到

但在上一年渣 ...

runrun ctse, 你所講既並吾係大男人問題, 只係好簡單既心理, 包括女性都一樣
    一般來說, 人為左證明自己價值, 係會同人比較, 最常見係你一定會同同級的同事比較, 當遇到自己係較差一方時, 人通常會有以下幾個反應:
    1. 張自己變為強的一方, 例如進修
    2. 張對方變成弱的一方, 例如同老細督死佢
    3. 改變比較對像, 例如自己諗, 阿邊個邊個同老細有路, 邊有得比, 我叻過果個果個就得啦

你先生係邊隻, 你自己諗下

升級   45.79%

該用戶從未簽到

原帖由 MrMoonLight 於 2009-3-11 11:59 發表

runrun ctse, 你所講既並吾係大男人問題, 只係好簡單既心理, 包括女性都一樣
    一般來說, 人為左證明自己價值, 係會同人比較, 最常見係你一定會同同級的同事比較, 當遇到自己係較差一方時, 人通常會有以下幾個反應: ...

咁多位Ching、Ctse係江湖行走咁多年,見盡人生百態,又豈有不知之理,

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 angkso 於 2009-3-10 11:45 發表
    Run Run CTse,

其實男人有時又的確唔識講嘢嘅,我相信他其實都很關心你,不過可能唔識開口。

我很幸運,太太最近都開始跑逍遙團,彼此又多了點話題。又可以有籍口去睇跑鞋添。

因為男女大腦構造不同,女人天生就比男人能言善辯..面部神經線亦比男人多,
    因此表情比男人豐富,較易表達心中感情.

升級   100%

• 簽到天數: 78 天

Agree, agree.....

原帖由 亞平 於 2009-3-11 14:55 發表 因為男女大腦構造不同,女人天生就比男人能言善辯..面部神經線亦比男人多,因此表情比男人豐富,較易表達心中感情.