香港長跑網  - 長跑長友

樓主: Gills

NO PAIN NO GAIN, 唔付出點有好成績

升級   0%

該用戶從未簽到

大圍兄咁搵日可以join吓我地玩...或者時間許可可以一齊玩添.

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 Gills 於 2009-3-30 15:36 發表

瘋兄幾時得閒玩番轉, 同ram兄約左每月例操一次, 得閒可以黎玩吓.

下次幾時呀?......睇下我呢d荃灣人岩唔岩時間黎

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Gills 於 2009-3-30 17:15 發表

大圍兄咁搵日可以join吓我地玩...或者時間許可可以一齊玩添.

JOIN呀 JOIN呀,ram兄係咪應該會開post呢?

升級   0%

該用戶從未簽到

2009.03.30 Wong sir 鄧記技術改良操練
餐前狀態星期六食完城門水塘一劑, 加上有星期日有得北上懶床休息,所以精力充沛.
是日菜式100快100慢+200快200慢.沖圈
頭盤Warm up 拉根
主菜以平時10K慢少少既時間作5圈均速跑熱身.
再分組以100快(沖圈)100慢(回氣)+200快(沖圈)200慢(回氣).
餐飲Cool down
甜品欠奉
嘗後感想全高速走動容易消耗大量體能, 嘗過前快後慢或留前鬥後, 發現後者跑得比較自然.

剛開始5圈均速跑時,係Line1見到邪神C傅同黑仔跑手,咁好機會偷師一定跟吓玩番轉,佢地都係玩均速跑, 強度唔係咁犀利, 約1'30"左右,其實同我跑10K步速差不多,見黑仔跑手步大及節奏感好強, 其中聽唔到佢既呼吸聲, 動作自然流暢, 好輕鬆咁走, 唔怪得可以走咁長,實在幾慳力. 發覺黑仔跑手上身屬於力量和技術型, 以前一值以體能跑而忽略技術及跑姿,日後要好好改進.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Gills 於 31/3/2009 15:38 發表
2009.03.30 Wong sir 鄧記技術改良操練
餐前狀態星期六食完城門水塘一劑, 加上有星期日有得北上懶床休息,所以精力充沛.是日菜式100快100慢+200快200慢.沖圈 頭盤Warm up 拉根主菜以平時10K慢少少既時間作5圈均速跑熱 ...

Gills兄練好神功後一定再創新高
711MF 該用戶已被刪除

升級   11.35%

該用戶從未簽到

阿嬌,講聲你知,傷患復發,呢兩個禮拜都上唔到堂 ,遲d再請教返你喇!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 desmond 於 2009-4-1 17:24 發表
阿嬌,講聲你知,傷患復發,呢兩個禮拜都上唔到堂 ,遲d再請教返你喇!

desmond 兄... 咩事丫...

小妹膝患沒完沒了....

p.s. 小妹 pm 你問問題....

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 31-3-2009 15:53 發表
嬌妹 昨晚留意到你擺手的確改左,
改後感覺如何,分享下....

7兄改左擺手的確跑得有勁力左, 而家集中改良手腳既協調, 希望跑得自然D, 另外擺手好似謝Sir咁講提升了個人既夸步能力, 把中心提高帶動整體向前走, 上次入鄧記沖200米, 轉彎果時有種"頭文字D"既感覺.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 desmond 於 1-4-2009 17:24 發表

冇問題呀, 唔怪得琴晚唔見Desmond兄, 對腳點呀? 有冇再惡化?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cc 於 1-4-2009 23:12 發表

Gills妹跑步都不忘"吸"野....真係有上進心.....

cc C姐 (3c姐) 有好野,點可以唔望多兩眼喎...

升級   11.35%

該用戶從未簽到

ec話我傷勢未好得返晒同穩定就跑,所以又痛返lor,
其實我只是在上了兩堂跑了合共一小時.........我真係忍唔到喇.............

升級   11.35%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-4-1 17:47 發表

desmond 兄... 咩事丫...

小妹膝患沒完沒了....

p.s. 小妹 pm 你問問題....
ee, 請晏d check pm

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 desmond 於 2-4-2009 14:18 發表
ec話我傷勢未好得返晒同穩定就跑,所以又痛返lor,
其實我只是在上了兩堂跑了合共一小時.........我真係忍唔到喇.............

唯有癮起就慢jog, 或做多D拉根及柔軟動作先.

升級   11.35%

該用戶從未簽到

原帖由 Gills 於 2009-4-2 16:54 發表

唯有癮起就慢jog, 或做多D拉根及柔軟動作先.
同意,拉筋一定要做,我就係衰係呢樣野手上

升級   54.9%

該用戶從未簽到

原帖由 desmond 於 2009-4-2 17:09 發表
同意,拉筋一定要做,我就係衰係呢樣野手上

Desmond兄:上次同c兄講懷疑小弟自己ITB受傷,之後敷下冰同休息左一輪後便ok了
之後每次都一定要做足熱身泠身,暫時都ok無問題,所以拉筋真係好重要...
另祝Desmond兄早日康復!現在好好休息,稍後跑道上見!

升級   54.9%

該用戶從未簽到

原帖由 Gills 於 2009-3-30 14:51 發表
2009.03.28 城門水塘.菠蘿霸.環塘.晨操

路程: 北葵涌鄧肇堅運動場.城門水塘.菠蘿霸環塘
距離: 來回若10k
天氣: 天陰,有微雨
氣溫: 19c
時間: 1:19'

與ram兄相約左好耐既城門晨操, 終於可以跑番轉, 是日一 ...

同Gills兄真係約左好耐,終於可以城門晨操
可能大家都係e區長大,覺得城門環塘晨操真係幾好玩(d上落斜真係吾講得笑!)
途中真係比班馬騮嚇左一跳!
謝謝Gills兄慢跑非常就住小弟,可惜小弟不材,被45度長命斜征服左....
但下次環塘例操小弟一定要征服番45度長命斜既!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ram 於 2009-4-2 22:35 發表

同Gills兄真係約左好耐,終於可以城門晨操
可能大家都係e區長大,覺得城門環塘晨操真係幾好玩(d上落斜真係吾講得笑!)
途中真係比班馬騮嚇左一跳!
謝謝Gills兄慢跑非常就住小弟,可惜小弟不材,被45度長命斜征服 ...

ram兄:
唔講唔知,其實我都係果頭長大架,我細果果陣住石梨邨架,細佬哥果陣經常上山玩,城門水塘一帶其實行過好多次,不過大過左反而唔認得使d路。
果日我跑返一轉都覺得好好feel,你幾時搞多次,記得預埋我。