香港長跑網  - 長跑長友

樓主: Gills

NO PAIN NO GAIN, 唔付出點有好成績

升級   11.35%

該用戶從未簽到

嬌嬌,遲來的道謝,你的魚蛋粉今我有力氣返去再作戰,
下次見面已經唔知係幾時了,希望再見到你時我係跑緊步啦

升級   0%

該用戶從未簽到

冇問題Desmond兄, 早日康復, 期待C兄重出江湖, 並肩作戰, 一如 2008.10.26 大美督 一戰:

CCM Half Marathon

CCM Half Marathon

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

gill兄越黎越fit
    期待冬天再同你拍住上~~~不過我呢個星期加量太急~傷左~~~要休下喇

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 6-5-2009 20:53 發表
    gill兄越黎越fit
    期待冬天再同你拍住上~~~不過我呢個星期加量太急~傷左~~~要休下喇

傷左一定要休下喇, 唔係賽季, 唔駛開Turbo住, 慢慢上先可以Keep住個態, 上年最Happy係同你一齊玩Nike, 一齊沖一齊上電視(雖然D C兄/C姐係咁講, 我都冇睇過條片), 今年Target係上番去37'頭36'尾, 咁就算對得住各位一齊沖圈既C兄/C姐, 同Wong sir一片苦心.

升級   0%

該用戶從未簽到

2009.05.06 工聯會九龍仔長跑訓練班

餐前狀態一連幾星期, 工作很繁忙, 間中也是中午偶爾跑跑, 狀態一般.
    是日菜式結業Final Test: 10K, 謝Sir設定了41'4X"之目標時間.
    頭盤300m x 1 warm up, 跨步, 踢腿, 壓腿
    主菜謝Sir設定了速度目標, 希望D同學仔可以於目標時間內完成10公里(19圈), 跑圈最忌係數圈, 經常數錯, 今次又跑少左個, 自己錶時間如下:
    2'10", 2'09", 2'10", 2'09", 2'10"
    2'11", 2'10", 2'11", 2'11", 2'11"
    2'11", 2'11", 2'10", 2'12", 2'10"
    2'10", 2'09", 2'03" = 38'58"
    重點係控制平均步速, 以分配時間完成.

餐飲拉根 cool down
    嘗後感想不斷跑圈容易計錯, 所以有唔差圈數, 每圈平均時間相差2秒, 控制時間及步速有都進步, 而改善跑姿有助提升速度.

上完最後一課, 整體技術有所提升, 當然要走好時間, 要多加幾倍時間練長課及使跑姿運用更自然,流暢.

升級   0%

該用戶從未簽到

2009.05.17 馬鞍山.必達夏日跑

事次無有報名參加, 由主場沿吐露港出發, 目標跑至馬鞍山, 7點多出發, 太陽異常猛烈, 比月初之天氣有很大差別, 昨日濕度高, 氣溫一早已經29度, 如果8:30後起步, 一定接近30度, 相當辛苦一場比賽, 因為由吐露港跑往馬鞍山, 一直向太陽走, 初段都跑得比較保守, 一直去到科學園公園, 洗個面飲過水, 再睇吓錶, 原來已經8:25分, 立即不怠慢, 一輪疾走, 好不容易才到水廠街, 村木林蔭, 一陣陣芳草之香氣, 真係唔舍得走, 由街尾遠眺, 原來馬8比賽之快腳, 已經跑過雙橋, 比我預期快, 原本計劃到拆返點拍照, 急忙改變計劃, 直奔雙橋取出相機, 連環掃射, 見比賽中的C兄/C姐, 走得非常辛苦, 汗流浹背, 有些滿面通紅, 自己可以做既, 唯有打打氣, 影得一個得一個, 此時亦見頭領選手開始拆返, 原來又係黑人跑手, 不過身形與Thomas有所不同, 再回頭細看, 已經見到米拿兄, 連舉機未及, 米拿兄已經好似一陣風跑過, 想影張尾燈照片都影唔到. 未幾, 又見7兄, 立即描準掃射, 今次不容有失, 7兄仲停下吹了幾句, 7兄話起步失機, 一路追趕, 跑得非常辛苦, 當然我唔跑都感受到大家既苦況, 亦示意7兄快腳去完成佢, 此時很多C兄/C姐殺上, 唯有見人就影.

升級   100%

該用戶從未簽到

Gills
      多謝你的照片,星期日跑到死死下,也忘記有沒有和你打招呼.712 黃昏跑有否報名.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 鄭國柱 於 21-5-2009 13:47 發表
    Gills
      多謝你的照片,星期日跑到死死下,也忘記有沒有和你打招呼.712 黃昏跑有否報名.

鄭C兄, 跑比賽, 心無雜念, 好專注咁跑, 係好正常, 我而家進度未及水平, 712黃昏賽無報名呀, 大家比心機跑啦, 有時間會過黎影相架.

升級   0%

該用戶從未簽到

2009.05.18 Wong sir 鄧記技術改良操練
    餐前狀態公務纏身, 好幾個星期冇到, 間中走幾課長, 天氣開始熱, 要親熱改好個form, 迎接年尾賽季.
    是日菜式800M x 6 速度練習
    頭盤Warm up 拉根
    主菜以平時1K時間之9成速度練800M x 6組, 之後慢 jog 5圈
    餐飲Cool down
    甜品欠奉
    嘗後感想跟7兄走足6組, 速度唔係重點, 跑姿及協調係主菜, 擺手有些微改善, 但仍有改善空間, (註: 7兄既跑姿, 愈來愈正, 今年年尾加埋長課, 一定係豐收既一年)
    3'20" / 3'12" / 3'18" / 3'12" / 3'09" / 3'00"

升級   0%

該用戶從未簽到

2009.08.17 Wong Sir特訓班

大清早收到平兄既PM, 昨晚要出街玩, 把工作一輪狂攻, 結果都係要六點幾先走到人, 計起上來己經成個月冇去鄧記, 一來掛住班C兄C姐, 二來又腳痕, 三來睇完各人既比賽照片, 已經知道應該係時候又要做工課, 唔係黎緊既賽季又交白卷, 即係PB無望, 係咁易熱過身, 隨大隊出發, 到左湖山高球會, 終於可以一嘗久聞既大斜路, 經過大家浩浩蕩蕩既上上落落, 原本死寂之山林, 頓時熱鬧起來, 加上空氣帶有點清香, 把原來之臭汗味都辟得一乾二淨, Kenneth兄話該路段早上跑係好甘, 因為除了路旁一些樹, 其餘都是無瓦傘頭, 來回五轉後大家好似未盡慶咁, 因為都係少做工課, 又身無8仔, 都係留力返鄧記好D, 跑咩時間就唔敢講喇, 都時候係要加量, 除去連月積落個3個月"身紀"先.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Gills 於 2009-8-18 22:16 發表
    2009.08.17 Wong Sir特訓班

大清早收到平兄既PM, 昨晚要出街玩, 把工作一輪狂攻, 結果都係要六點幾先走到人, 計起上來己經成個月冇去鄧記, 一來掛住班C兄C姐, 二來又腳痕, 三來睇完各人既比賽照片, 已經知道應該係 ...

好耐無見嬌兄update操練紀錄勒,加油!

升級   54.9%

該用戶從未簽到

相信Gills兄好快可以pick up番晒,努力加油!!!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 9-9-2009 12:25 發表
    嬌兄﹗年尾玩唔玩澳馬??

Kenneth兄, 未決定, 不過對日馬興趣大小小, 因為洗費都差唔多, 不如過日本.

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 9-9-2009 12:46 發表

洗費差唔多..... 澳門馬拉松,我諗住全程 1K樓下咋.....

因為...有廉價機票, 幾百蚊可以去到東京...最貴係住宿, 其次都係當地既交通費.

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 Gills 於 2009-9-9 12:44 發表

Kenneth兄, 未決定, 不過對日馬興趣大小小, 因為洗費都差唔多, 不如過日本.

嬌士都報左東京?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 spmho 於 9-9-2009 13:48 發表

嬌士都報左東京?

未喎...截左止未呢? 如果今年玩唔到, 明年都一定玩番轉.