香港長跑網  - 長跑長友

脚跟骨刺 = 退出江湖??

升級   76.67%

該用戶從未簽到

半年筋膜發炎未愈,近日照X-Ray發現脚跟與筋膜連接處有一条較大的骨刺,目前在造M6的物理治療。
請問各位Ching作為長跑愛好者是否日後要放棄全馬,只能作較短程的跑步,或者要避免輕常有痛楚,而放棄跑步呢? 骨刺又是否真的"不治之症嗎?開刀又是否一個好方法呢?  有冇Ching可以比D寶貴意見。

升級   61.1%

該用戶從未簽到

http://www.chiropractors.com.hk/osteophytes.htm

可以參考一下
希望幫到你

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 靜水 於 2009-3-10 03:06 發表
半年筋膜發炎未愈,近日照X-Ray發現脚跟與筋膜連接處有一条較大的骨刺,目前在造M6的物理治療。
請問各位Ching作為長跑愛好者是否日後要放棄全馬,只能作較短程的跑步,或者要避免輕常有痛楚,而放棄跑 ...

Hi quiet water hing ~

How bad is your bone spur?  Is it hurting you a lot when you run or walk?  I developed one from my pf too.  It doesn't bother me if I don't run.  Even when I run, it only causes a little discomfort (not pain) at around mile 20.  I usually stop and stretch it a little and finish the rest of the marthon without further discomfort.  Overall, if it doesn't bother you, it is fine.  Don't get surgery for that because it will never be the same once they operate on your heel.  I suggest just leave it.  By the way, what is M6?

升級   76.67%

該用戶從未簽到

Thanks 比因兄 的 informatiom, 我條骨刺就同圖中的差唔多。

IV Hing,知道你嘅骨刺都陪咗你好多個全馬,好想聽吓跑者的意見。目前脚跟的發炎症狀經過半年仍未有完全消失,不過就比以前好了50%(痛的感覺),呢段時間都好小跑,剩係同大大跑咗渣打10K,平時就只跑3Kx3 days/ per week,近日又發覺差D,所以去睇吓脊醫,照完X- ray 才知道自己条骨刺都唔細。醫生話應該是骨刺引起筋膜炎。目前行路痛感很小,跑步亦不覺到有"頂"的感覺,但就係覺得炎正未消除的感覺,時好時壞。
脊医就話如果喜歡跑步就繼續跑吧,不過必須運動前後10分鐘的筋膜舒展不可小,另再加每月一次物理治療(用一臺好像大型吸塵機的設備,在脚底勁吸20分鐘,讓筋膜拉鬆, 据說施丹及李致和都用過此治療方法)
其實,我知道我可以繼續跑,但亦担心愈跑骨刺愈大,對日後可能造成較大傷害。
我知IV兄的經驗可以比我一個好的參考。

升級   97%

該用戶從未簽到

靜水師兄,我跟你一樣生骨剌,而家睇緊e生,做緊治療,e生話要休息兩個禮拜,
唔可以行得太多,更唔好話跑步,
而家進展尚可,希望可以趕及下月底的迪士尼吧,
大家加油!!

升級   76.67%

該用戶從未簽到

Peter Hing,

骨刺引起的筋膜炎是需要時間愎完,我就經歷了足足8個月,不過我已經在準備今週的ITU三鐵了,而且又報咗渣打半馬(唔跑全馬, 怕受傷),所以我的標題 我覺得是錯誤的   脚跟骨刺  是不等於  退出江湖。
利用休息時間多游水,踏單車,明年一齊玩三鐵。放心啦,一定好快可以跑番既,唔使担心。

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 21 天

原帖由 靜水 於 2009-10-15 13:30 發表
    Peter Hing,

骨刺引起的筋膜炎是需要時間愎完,我就經歷了足足8個月,不過我已經在準備今週的ITU三鐵了,而且又報咗渣打半馬(唔跑全馬, 怕受傷),所以我的標題 我覺得是錯誤的   脚跟骨刺  是不等於  ...

calling 靜水ching, 雖然唔能夠身同感受, 但見到跑友有得跑自己唔可以跑, lee種痛先難忍ar, 你安心休息la, 好番之後再跑過la, 長跑長友ar ma

升級   97%

該用戶從未簽到

原帖由 靜水 於 2009-10-15 13:30 發表
    Peter Hing,

骨刺引起的筋膜炎是需要時間愎完,我就經歷了足足8個月,不過我已經在準備今週的ITU三鐵了,而且又報咗渣打半馬(唔跑全馬, 怕受傷),所以我的標題 我覺得是錯誤的   脚跟骨刺  是不等於  ...

thx c hing

升級   0%

該用戶從未簽到

筋膜炎

筋膜炎我也曾患過,很痛苦的一件事情;不過我當時並沒有停止跑步,只在腳跟位置加上一塊軟膠,回到家中加上用冰敷,再吃健胳丸,都要十個月才覆原,現在跑街我都加上軟膠幫助,比賽就不加上,免影響成績。