香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

稅務淺談-可否暫緩繳交預繳稅.

升級   23.75%

無聊
  • 簽到天數: 1 天

就離又要填報稅表,有D方面係要注意

有交薪俸稅既都會知道, 係有預繳稅這回事,即預先繳交下年度之稅.

根據香港法例身第112條 "稅務條例" 中的 63B (1)條指出預繳稅係納稅人要交的, 但係原來達到某種要求,係可以緩交,即係遲D先交

根據 "稅務條例" 中的 63E(2) 指山出,如預繳稅那一年比上一年的收入減少 10% 或以上,就可以向稅務局申請暫緩預繳稅.

一片減薪之下,如果真係減10%或以上,就應該申請,唔係就無情情俾多d錢.

如要更多資料,可參考

http://www.ird.gov.hk/eng/tax/measures.htm
    +1 0
    上一篇︰消疲勞頸帶的功效及何去選擇下一篇︰4.12 網友約跑 - 復活梅子比腳大會 (post#1已加入沿途快拍,post#2出席跑手名單)

升級   27.67%

• 簽到天數: 4 天

多謝ching溫馨提示

升級   45.79%

該用戶從未簽到

多口一提,所謂暫緩繳交預繳稅唔係完全唔駛交,只係因應你預計來年收入來計算所預繳金額,如
    果真係只減薪10%,其實只係交少一丁點預繳稅,不過有得減好過冇得減,反而如果唔好彩失業,
    咁就千奇唔好唔記得係限期前申請。

升級   23.75%

無聊

原帖由 kwong_lc 於 2009-3-13 23:59 發表
    多口一提,所謂暫緩繳交預繳稅唔係完全唔駛交,只係因應你預計來年收入來計算所預繳金額,如
    果真係只減薪10%,其實只係交少一丁點預繳稅,不過有得減好過冇得減,反而如果唔好彩失業,
    咁就千奇唔好唔記得係限期前 ...

其實減多少,係要由稅務局決定.

不過係失業既,就一定要申請喇.

升級   45.79%

該用戶從未簽到

原帖由 hellobbandre 於 2009-3-14 09:26 發表

其實減多少,係要由稅務局決定.

不過係失業既,就一定要申請喇.

當然係稅局決定啦,不過做法通常係依據你申報直至申請時的收入或薪金,再pro-rata預計明年全年收入,
    減去相關allowances或allowable deductions,再根據明年稅率計算得來。

升級   23.75%

無聊

原帖由 kwong_lc 於 2009-3-14 12:48 發表

當然係稅局決定啦,不過做法通常係依據你申報直至申請時的收入或薪金,再pro-rata預計明年全年收入,
    減去相關allowances或allowable deductions,再根據明年稅率計算得來。

行家