香港長跑網  - 長跑長友

骨膜炎 ---> Uniren Gel 1%

升級   40.15%

該用戶從未簽到

小弟想問下:如有 骨膜炎 ,查以下呢隻,

登錄/註冊後可看大圖

有冇師兄姐用過?
3q q q q q q q q q

升級   40.15%

該用戶從未簽到

其實點解我會係度問呢....
實關小弟約 2008年9月份中左 骨膜炎

登錄/註冊後可看大圖

,拖拖拉拉直至今時今日都未好番......

自從上個星期查緊呢隻"野"後,發現有唔錯既效果,感覺好像好了很多.
如果師兄姐,有根或骨既傷,不妨試試. hkd 25$

升級   27.67%

• 簽到天數: 4 天

多謝ching推介

升級   40.15%

該用戶從未簽到

原帖由 Keroro_stephen 於 2009-3-16 09:31 發表
    多謝ching推介

Stephen 兄,唔使客氣aR.
    有好野當然要分享,這是長跑網師兄姐所教落的美德,要好好利用啊

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

卓卓ching, 我都要買定支旁身, thanks

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 卓卓 於 2009-3-16 19:46 發表
    Stephen 兄,唔使客氣aR.
    有好野當然要分享,這是長跑網師兄姐所教落的美德,要好好利用啊

卓卓點知道自己骨膜炎? 有冇睇醫生/醫師? 醫師冇嘢你擦?
    骨膜炎唔係要食藥架咩?

升級   40.15%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-3-16 23:54 發表

卓卓點知道自己骨膜炎? 有冇睇醫生/醫師? 醫師冇嘢你擦?
    骨膜炎唔係要食藥架咩?

叮噹 師姐問得非常之好啊,小弟剛巧有親屬好像我咁傷法,而且症狀與吾位置一毛一樣,之後就係叫我查呢隻野同埋暫時唔好跑步.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 貓仔欣 於 2009-3-18 00:42 發表

我以前腳爭痛, 醫生是比呢隻Eurofenac Gel 1% 我, 其實成份同你果隻 Uniren Gel 1% 一樣的,

都是含有1% Diclofenac sodium, 都是屬於NSAID, 只是不同生產商而己, $25 就真係幾抵~
    至於搽左有無效, 就無咩印 ...

歐化藥業....呢期.....
    http://europharm.com.hk/index.php?p=1&cat0=7

升級   10%

該用戶從未簽到

原帖由 卓卓 於 2009-3-14 20:18 發表
    小弟想問下:如有 骨膜炎 ,查以下呢隻,

登錄/註冊後可看大圖

有冇師兄姐用過?
    3q q q q q q q q q

我早排睇骨科個醫生都有開比我用呀呢隻,我覺得幾好用,但係去藥房又搵唔返喎!

想問問係邊度有得買呀!

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 foureyeboy 於 2009-4-14 07:51 發表
    我早排睇骨科個醫生都有開比我用呀呢隻,我覺得幾好用,但係去藥房又搵唔返喎!
    想問問係邊度有得買呀!

Hi there ~

If you have trouble getting the generic brand.  You can try the brand name which is VOLTAREN Emulgel 1% (Made in Germany by Novartis).  It contains Diclofenac Diethylamine which corresponds to Diclofenac Sodium.  The Chinese name is called "服他靈".  It is about $65HKD.  You should be able to get it at most drug stores.  To be honest with you, we don't use NSAID gel here in North America, just pills.  Hope this helps.

升級   0%

該用戶從未簽到

VOLTAREN 服他靈 is the one that I'm using all along.
    Effectively cure my pain after excessive exercises.

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 cu83 於 2009-4-15 09:28 發表
    VOLTAREN 服他靈 is the one that I'm using all along.
    Effectively cure my pain after excessive exercises.

我都係用哩隻

升級   92.85%

該用戶從未簽到

It must be a very popular oinment in Hong Kong.

升級   51.05%

該用戶從未簽到

約$65元, 有些葯房可CUT盒蓋減$5元. AROUND $60.

自己有用, 感覺有效. 醫生介紹的.

實物如下:

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 貓仔欣 於 2009-3-18 00:42 發表

我以前腳爭痛, 醫生是比呢隻Eurofenac Gel 1% 我, 其實成份同你果隻 Uniren Gel 1% 一樣的,

都是含有1% Diclofenac sodium, 都是屬於NSAID, 只是不同生產商而己, $25 就真係幾抵~
    至於搽左有無效, 就無咩印 ...

腳跟痛都有幫助? Thank you 師姐!

原帖由 devil226 於 2009-4-28 14:25 發表
    約$65元, 有些葯房可CUT盒蓋減$5元. AROUND $60.

自己有用, 感覺有效. 醫生介紹的.

實物如下:

請問師兄係咪要大藥房先有得買呢? 我問左屋企附近果間佢話無

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 17# 的帖子

唔使要大藥房先有得賣喎...
    VOLTAREN 服他靈 都真係好多間葯房有得賣,
    反而我都未試過係屈XX見到!!

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 cu83 於 2009-4-28 20:54 發表

可能大d 既屈xx (有藥房個d) 先有得賣, 我都係銅鑼灣屈xx買過

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cu83 於 2009-4-28 20:54 發表

真的?唔該晒師兄~

原帖由 schnix 於 2009-4-28 22:02 發表

可能大d 既屈xx (有藥房個d) 先有得賣, 我都係銅鑼灣屈xx買過

schnix師姐~屈XX有得買 明天去搵下先~唔該晒

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 WinggniW 於 2009-4-28 22:45 發表

真的?唔該晒師兄~

schnix師姐~屈XX有得買 明天去搵下先~唔該晒

wing ctse, 如果你睇醫生既話, 可以唔駛買住呀, 哩隻係醫生開比我既, 好多醫生都你會開哩隻消炎藥架

升級   77.6%

該用戶從未簽到

我在中環萬邦行屆臣氏買過, 都係醫生介紹..