香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

左脛前肌痛

關閉 [複製鏈接]

升級   57.37%

該用戶從未簽到

脛前肌用手按下很痛, 冰敷數天仍痛, 不知甚麼原因呢?如何避免呢?要否看醫生? 謝謝
+1 0
上一篇︰上水之友報到下一篇︰請 Kill 呢類無謂 Post

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 23 天

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 waikwong 於 2009-3-15 12:09 發表
    左脛前肌用手按下很痛, 冰敷數天仍痛, 不知甚麼原因呢?如何避免呢?要否看醫生? 謝謝

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=3422&extra=page%3D1

ching, 如果休息過後都仲無改善, 最好去睇下醫生啦

升級   2.67%

該用戶從未簽到

你一定是用腳前掌先落地的跑姿,你試吓升起腳踭只用腳前掌來行幾步,好似女人著高踭鞋一樣,腳踭唔掂地,你就發覺脛骨前D肌肉非常之實,膝頭哥亦非常之實,甘樣你就知道你每跑一步,就實一次,D肌肉承受那麼長時間的壓力,點會唔痛。
    其實大部份人平時行路都係腳踭落地上,這樣脛骨、脛骨前肌肉及膝頭哥承受的壓力好少,你試吓兩種行路方法,用手摸吓脛骨前肌肉及膝頭哥,你會發覺有好大分別。
    即係要女人穿高踭鞋行2小時路,佢脛骨前肌肉及膝頭哥會好痛同効,反而男人行路多數用腳踭落地先,先2小時路並唔係好痛用効。

升級   29.67%

該用戶從未簽到

那位置好多時都會被診斷為輕微骨膜炎的~
    通常自己狀態唔好或熱身不足,脛前肌肉頭幾k 都會好辛苦。

我習慣會停下來學日本人的「正坐」,即跪坐啦~
    伸展一下脛前肌肉,平常都可常拉,或加入熱身動作之一。

情況應有改善
    祝 ching早日康復!!

升級   57.37%

該用戶從未簽到

謝謝各位回覆。但跑姿不是腳前掌先落地的嗎?
    是否脛前肌肉力量不夠?
    怎資練脛前肌肉?
    謝謝!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 waikwong 於 2009-3-15 21:54 發表
    謝謝各位回覆。但跑姿不是腳前掌先落地的嗎?
    是否脛前肌肉力量不夠?
    怎資練脛前肌肉?
    謝謝!

係中掌 or 後爭..
    前掌落地會令係小腿肌肉吸收到震盪... 呢個可能係你小腿有問題既原因...

正常來講... 行路 or 跑步時係先至腳吸最多既震盪... 如果吸收唔晒就會回上去小腿> 膝頭>盤骨甚至腰骨
    敢問 ching 你行路會唔會前掌落地 ? 跑得快時才會前掌落地.. 只會在跑 100m 之類短跑才會這樣落地...
    真正可以幫到你既方法, 就只有改善跑姿..令小腿唔好就受到更多既壓力

至於點練脛骨肌肉..小妹會 suggest 你... 站在 step 上... 前掌在板上... 後爭凌空...
    un 高... un 低... 上上落落... 有時 un 高 hold 成個人...是可以練到小腿肌肉
    但因為你已經受傷..小妹唔 suggest 你再去練呢組肌肉... 由跑姿入手吧~

升級   57.37%

該用戶從未簽到

謝謝各師兄姊指導。待康複後慢慢練…