香港長跑網  - 長跑長友

樓主: lingling

明年一定要參加全馬;.........

升級   0%

該用戶從未簽到

各位C兄/C姐今晚慢慢練, 小妹今晚又黎唔到喇 , 唔好意思Ling C姐離左題添.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 16-3-2009 17:29 發表

查實睇下lingling ctse有乜目標時間啦..
若然係諗住在5.5小時內完成,訓練度又唔駛咁多o既...

暫時每星期兩次長課, 年尾跑幾次半馬, 睇吓時間再調整操練進度, 一步一步上.

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   13.2%

該用戶從未簽到

「明年一定要參加全馬」
lingling, ! 你有這顆心,已經成功了一半!

但為何要明年? 今年不更好嗎?

「有咩方法又快又唔晒用太多時間?」 ... 有...

有些馬拉松限時7小時或更久,差不多10分鐘一公里! 以你的底子,再加練下長課,比賽時慢慢跑或行,就掂咖喇。 其實外地內地都有好多馬拉松,它們許多方面都比香港渣打好得多。

卻要留心以下警告:
1. 在比賽途中留意身體狀況,如有不適便應考慮終止作賽。
2. 跑完後你好可能會上了全馬癮 ,到時就最好照他們說那些什麼打穩基礎、三長二短了

加油!

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

慢慢黎啦~~又唔洗咁急於決定既
    得閒黎下我地d約跑~~跑跑下ok~先再決定跑唔跑全馬都仲得~又唔係只係得一年有得跑

升級   23.16%

該用戶從未簽到

哇, 離開一會姐, 估唔到我開個topic咁熱鬧, 真是冇意思, 要各位師兄師姐多多提點我師妹我, 其實個目標已有3年, 每年跑完個半馬個心就想下年跑全馬, 無奈小女子好怕d 香港夏天, 就怕怕, 所以總是等到秋高氣爽時先訓練, 於是每年都是跑半馬, 今年真是要比心機啦, 如是下定決心去跑,

我份人真不是個跑步發燒友, 要join了比賽, 先至會push自己去練, 所以要跑全馬, 就一定不可以等報了名先跑, 我會努力架

我平時都是在馬場練跑, 貪夠長, 又可以計下跑了幾多, 不知各位有咩好介紹

男跑手一定多過女跑手啦, 我都是講下姐,

我未參加過d跑步course, 不知工聯會果d好唔好

升級   23.16%

該用戶從未簽到

原帖由 slowrunner 於 2009-3-16 19:22 發表

「明年一定要參加全馬」
    lingling, 好! 你有這顆心,已經成功了一半! " />" />

但為何要明年? 今年不更好嗎?

「有咩方法又快又唔晒用太多時間?」 ... 有...

有些馬拉松限時7小時或更久,差 ...

slowerrunner, 多謝你, 因為今年要準備, 明年先可以有好個準備去跑, 我每年都只是參加渣打......

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lingling 於 2009-3-17 00:02 發表
    哇, 離開一會姐, 估唔到我開個topic咁熱鬧, 真是冇意思, 要各位師兄師姐多多提點我師妹我, 其實個目標已有3年, 每年跑完個半馬個心就想下年跑全馬, 無奈小女子好怕d 香港夏天, 就怕怕, 所以總是等到秋高氣爽時先訓練 ...

小妹都上緊工聯會~ 都唔錯...ctse 可以在下季報名... 學下基本功...
    如果要跑全馬, 就要在之前一年開始準備... 夏天練習對耐力反而事半功倍
    其實呢度有幾位 ctse (包括我)都會針對全馬做練習... 但因為小妹隻腳未完全好番.. 所以仲未開始
    我地既邪神兄星期 5 七點在跑馬地有一個分享自虐聚會.. 歡迎報名參加...." />" />

升級   23.16%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-3-16 17:26 發表

查實小弟同lingling ctse 一樣懶惰...從未試過一週五課...

不過Gill ctse 咁快,就算小弟有咩三長兩短都只有跑在ctse 背後~~

一週五課. 我一週兩課都未試過, 係都我先啦, 哈

升級   23.16%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-3-17 00:09 發表

小妹都上緊工聯會~ 都唔錯...ctse 可以在下季報名... 學下基本功...
    如果要跑全馬, 就要在之前一年開始準備... 夏天練習對耐力反而事半功倍
    其實呢度有幾位 ctse (包括我)都會針對全馬做練習... 但因為小妹隻腳未 ...

ee_tpk, 係架, 我都打算下季去參加學下點跑同點訓練, 學下個技巧, 好過自已又不知頭緒去苦訓,

... 夏天練習, 都一定要架啦, 如是我一定要參加全馬, 無計啦, 當減肥

你只腳為何整稱, 係唔係你跑的太過火....哈

佢d 每friday 都去, 我又點夠膽去join, 一定渣都冇...

btw, 咩叫ctse?? (好似問的好白痴)

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lingling 於 2009-3-17 00:18 發表

ee_tpk, 係架, 我都打算下季去參加學下點跑同點訓練, 學下個技巧, 好過自已又不知頭緒去苦訓,

... 夏天練習, 都一定要架啦, 如是我一定要參加全馬, 無計啦, 當減肥

你只腳為何整稱, 係唔係你跑的 ...

其實我都係 SC runner... .. 不過來到長跑網..俾其他跑友既一團火燒我後欄.. 所以跑番0左好多
    一月忽然加量太多... 再加埋跑姿有問題... 本身有 d 問題..積積埋就在一月中的比賽受傷了...
    詳情去我個 ee 筆寫跑步 blog 睇睇~

ctse - 師姐
    ching - 師兄

星期二晚有得跑梅子林.. 食一粒梅只係 12k.. 有興趣參加下~

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   23.16%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-3-17 00:26 發表

其實我都係 SC runner... " />" />.. 不過來到長跑網..俾其他跑友既一團火燒我後欄.. 所以跑番0左好多
    一月忽然加量太多... 再加埋跑姿有問題... 本身有 d 問題..積積埋就在一月中的比賽受傷了...
    詳情去我個 ee ...

哈哈, 明白明白, ee_tpk ctse, 來到長跑網, 係唔係人人都會燒你後欄, 咁都要睇你個能力姐, 如是跑傷,咩都玩唔成, 好慘架
    梅子林係邊, 有的一邊跑, 一邊食咩

你個ee 係邊, 點去

升級   23.16%

該用戶從未簽到

好似好有多夜鬼...........................

升級   48.67%

該用戶從未簽到

原帖由 lingling 於 2009-3-17 00:34 發表

哈哈, 明白明白, ee_tpk ctse, 來到長跑網, 係唔係人人都會燒你後欄, 咁都要睇你個能力姐, 如是跑傷,咩都玩唔成, 好慘架

你個ee 係邊, 點去

抄下平師兄既介紹先
    "歡迎加入,有時間來網友約跑召集區看看有沒有感興趣的約跑活動!大家可以互相鼓勵,互相學習下..."

小弟之前都有做很多不同運動, 不過自今年渣打10k後就中左跑毒, 上左跑癮, 出年諗住先上半馬, 全馬就要再練d多先喇

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lingling 於 2009-3-17 00:34 發表

你個ee 係邊, 點去

我的 blog 在此
    https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=2878&extra=page%3D1
    歡迎光臨~

梅子林在大水坑附近~ 你身為馬鞍山人都無去過..點都要去下...
    食一粒梅既意思係上落梅子林一次... 來回 4k.... 果度風光如畫... 深得跑友歡迎... 每食一粒梅... 力量大增..曾有跑友食0左 5粒梅....

升級   23.16%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-3-17 01:01 發表

我的 blog 在此
    https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=2878&extra=page%3D1
    歡迎光臨~

梅子林在大水坑附近~ 你身為馬鞍山人都無去過..點都要去下...
    食一粒梅既意思係上落梅子林一次... 來回 4k. ...

真是好冤枉呀, ee_tpk cste , 我又話過我是馬鞍山人咩, , 本人知如是馬鞍山, 跑個海邊都好正下,

你個blog load 的都好鬼慢............

升級   23.16%

該用戶從未簽到

原帖由 李奧 於 2009-3-17 00:50 發表

抄下平師兄既介紹先
    "歡迎加入,有時間來網友約跑召集區看看有沒有感興趣的約跑活動!大家可以互相鼓勵,互相學習下..."

小弟之前都有做很多不同運動, 不過自今年渣打10k後就中左跑毒, 上左跑癮, 出年諗住先上半 ...

好似個網友約跑召集區都是"特訓"兼都是好"遠下", 我怕去到是拖累人, 都係輕鬆d, 自己練習, 冇咩壓力.. 哈

李奧 師兄, 你一定得架, 半馬我都都可以, 你一定都可以, 因為你都有好多運動底子, 只是你如是 要求時間, 咁就唔好好似我咁懶懶下

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lingling 於 2009-3-17 09:05 發表

好似個網友約跑召集區都是"特訓"兼都是好"遠下", 我怕去到是拖累人, 都係輕鬆d, 自己練習, 冇咩壓力.. 哈

李奧 師兄, 你一定得架, 半馬我都都可以, 你一定都可以, 因為你都有好多運動底子, 只是你如是 要求時 ...

呢個心態都係唔正確..呢度既 ching ctse 好照顧新來跑友.....
    如果你來 tko .... 我(or 我的團友)會殿後照顧新來/慢腳跑友...
    一來基於安全理由.. 二來可以了解一下新朋友...
    好多新朋友跑過一次就會知道咩腳都好..我地係無任歡迎

如果你係 tko 友.... 逢星期六早上來我們有 tko 輕鬆跑+特訓-飲茶搶包山.....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lingling 於 2009-3-17 08:58 發表

真是好冤枉呀, ee_tpk cste , 我又話過我是馬鞍山人咩, , 本人知如是馬鞍山, 跑個海邊都好正下,

你個blog load 的都好鬼慢............

下~ 都係普通一條 thread jabor~ 係未你電腦 load 得慢...

你睇番 page 1 我在上季參加0左 d 咩比賽就會明白我就咩受傷~