香港長跑網  - 長跑長友

樓主: lingling

明年一定要參加全馬;.........

升級   23.16%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-3-17 09:23 發表

呢個心態都係唔正確..呢度既 ching ctse 好照顧新來跑友.....
如果你來 tko .... 我(or 我的團友)會殿後照顧新來/慢腳跑友...
一來基於安全理由.. 二來可以了解一下新朋友...
好多新朋友跑過一次就會知道咩腳都 ...

哈, 我都是怕大家因我而影響各位ching ctse練跑姐, 我知大家都會照顧我哩個新來不知天高地厚個小c 妹, 可惜我都不是tko友, ...........

升級   23.16%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-3-17 09:24 發表

下~ 都係普通一條 thread jabor~ 係未你電腦 load 得慢...

你睇番 page 1 我在上季參加0左 d 咩比賽就會明白我就咩受傷~

終於好辛苦睇著啦, ee_tpk tsce 你都好博下姐, 唔怪的之會受傷啦, 你要多d 休息, 早d好返, 再搏過, 你一定得架

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lingling 於 2009-3-17 09:41 發表

哈, 我都是怕大家因我而影響各位ching ctse練跑姐, 我知大家都會照顧我哩個新來不知天高地厚個小c 妹, 可惜我都不是tko友, ...........

唔緊要... 快腳有快腳既跑... 慢腳有慢腳跑... (可能你忍唔住腳走去快腳果 group 呢... )
有機會一定要來哦~~~~

ctse... 你話自己在跑馬地練習..你係未港島區既跑友?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lingling 於 2009-3-17 09:44 發表

終於好辛苦睇著啦, ee_tpk tsce 你都好博下姐, 唔怪的之會受傷啦, 你要多d 休息, 早d好返, 再搏過, 你一定得架

係丫..不過我下季會揀過 d 比賽... 除0左 nike 10k... 應該唔會再跑其他 10k 比賽 gala~
會主力跑半馬.....
因為在 CCM 受傷, 我明年一定要跑多一次 ccm 報仇.... 同埋果條路真係幾 challenging.. 同埋好靚..
跑長課我會揀跑果度..
年頭一月果陣在水上康樂中心搞0左個約跑 + bbq... 真係好開心 ga~

升級   23.16%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-3-17 09:44 發表

唔緊要... 快腳有快腳既跑... 慢腳有慢腳跑... (可能你忍唔住腳走去快腳果 group 呢... )
有機會一定要來哦~~~~

ctse... 你話自己在跑馬地練習..你係未港島區既跑友?

ee_tpk ctse , 本人一直以來都不屬於任何跑友會, 我去跑馬地練跑, 只因是本人返工係港島, 放工去, 返屋企都好方便, 話是話, 我都成日見好似是似d跑會d人成日去練跑, 唔知有冇你們呢.............

升級   23.16%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-3-17 09:49 發表

係丫..不過我下季會揀過 d 比賽... 除0左 nike 10k... 應該唔會再跑其他 10k 比賽 gala~
會主力跑半馬.....
因為在 CCM 受傷, 我明年一定要跑多一次 ccm 報仇.... 同埋果條路真係幾 challenging.. 同 ...

ccm是咩比賽, 又白痴問句. 哈

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lingling 於 2009-3-17 10:01 發表

ccm是咩比賽, 又白痴問句. 哈

CCM = China Coast Marathon,即中國沿岸馬拉松...
賽事在北潭涌舉行~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lingling 於 2009-3-17 10:00 發表

ee_tpk ctse , 本人一直以來都不屬於任何跑友會, 我去跑馬地練跑, 只因是本人返工係港島, 放工去, 返屋企都好方便, 話是話, 我都成日見好似是似d跑會d人成日去練跑, 唔知有冇你們呢.............

係有跑會去練習丫...
但係長跑網不是跑會... 只係一班志同道合既朋友互相交流既平台~

p.s. CCM 即係 china coast marathon... 在北潭涌舉行... 跑晒萬宜水庫東西霸

升級   53.45%

該用戶從未簽到

哩兩年我都係10月開始先練多D, 10月之前, 只係每個WEEKEND/每2個WEEKEND 跑一次, 到去年年尾入左長跑網, 好認真地諗住練好09 渣打半馬, 但係可能之前練得唔夠, 一下子跑多了, 就受了傷. 好不容易先可以跑倒渣打半馬, 但時間仲比之前個次差....今年我會改一改啦, 全年KEEP 住練多D, 因為如果到後期先谷長課, 身體不適應, 傷左就得不嘗失了, 你想轉跑全馬, 更加要早D 開始練呀.

我都係好怕夏天練跑, 係好怕見到太陽個隻, 事關我唔係平日做開運動個種人, 但今年會試一試

如果你想自己有多D MOTIVATION 夏天跑, 可以JOIN 下長跑網既活動呀
我都喜歡係跑馬地練長課, 方便計距離

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   76.8%

該用戶從未簽到

lingling師姐,剛到此一遊看見此POST。看過你的訓練排程,若單從報名後才開始練習,而每星期只是一至兩課,你完成全馬的機會只有3成左右。其實3個月的訓練課程是足以應付一個全馬比賽的,問題是你能不能跟足課程練習。在過去兩年我只跑過兩個10K賽事,上年七月左右開始練習,雖沒有跟足課程練習, 但每星期平均也可以儲65-80K左右。今年跑渣打全馬在只定時間內完成。

升級   23.16%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-3-17 10:44 發表

係有跑會去練習丫...
但係長跑網不是跑會... 只係一班志同道合既朋友互相交流既平台~

p.s. CCM 即係 china coast marathon... 在北潭涌舉行... 跑晒萬宜水庫東西霸 " />" />

中國沿岸馬拉松, 又會係香港北潭涌舉行, 是否年年都有呀??

所以埋上來拿下d料啦, 希望幫到我

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lingling 於 2009-3-17 12:13 發表

中國沿岸馬拉松, 又會係香港北潭涌舉行, 是否年年都有呀??

所以埋上來拿下d料啦, 希望幫到我

年年都有... 暫時係我最辛苦既半馬... 本來 target sub 2... 點知東霸回程時隻腳已經有事...
其實 CCM 都有全馬組... 不過實在太辛苦啦...

升級   23.16%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-3-17 11:12 發表
哩兩年我都係10月開始先練多D, 10月之前, 只係每個WEEKEND/每2個WEEKEND 跑一次, 到去年年尾入左長跑網, 好認真地諗住練好09 渣打半馬, 但係可能之前練得唔夠, 一下子跑多了, 就受了傷. 好不容易先可以跑倒渣打半馬, ...

哩兩年我都係10月開始先練多D, 10月之前, 只係每個WEEKEND/每2個WEEKEND 跑一次, 到去年年尾入左長跑網, 好認真地諗住練好09 渣打半馬, 但係可能之前練得唔夠, 一下子跑多了, 就受了傷. 好不容易先可以跑倒渣打半馬, 但時間仲比之前個次差....今年我會改一改啦, 全年KEEP 住練多D, 因為如果到後期先谷長課, 身體不適應, 傷左就得不嘗失了, 你想轉跑全馬, 更加要早D 開始練呀.

我都係好怕夏天練跑, 係好怕見到太陽個隻, 事關我唔係平日做開運動個種人, 但今年會試一試

如果你想自己有多D MOTIVATION 夏天跑, 可以JOIN 下長跑網既活動呀
我都喜歡係跑馬地練長課, 方便計距離

shnix c姐/c兄, 係架, 你講d情況好似我, 報了名先有動力去練, 我是10月之前 練都沒練過, 10月後先一或是兩個week先跑一次, 開始是10個圈, 之後每次再加一個圈, 到1月就差不多可以跑16個圈, 安安是半馬個路程, 不過, 一過了16個圈, 只腳就好痛, 哈, 都知本人少訓練啦, 所以都知全馬一定不可以如此,

夏天真是好辛苦,話時話我平時都是在室內運動開架, 哩d真是要刻服下

我會留意長跑網既活動啦, 安一定參加, 最好是在跑馬地練習, 哈

升級   23.16%

該用戶從未簽到

原帖由 jsmleung02 於 2009-3-17 12:11 發表
lingling師姐,剛到此一遊看見此POST。看過你的訓練排程,若單從報名後才開始練習,而每星期只是一至兩課,你完成全馬的機會只有3成左右。其實3個月的訓練課程是足以應付一個全馬比賽的,問題是你能不能跟足課程練習 ...

jsmleung02, 係架, 一個week儲60k, 姐係日日跑, 我個目標都是完成姐

\

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lingling 於 2009-3-17 12:25 發表

jsmleung02, 係架, 一個week儲60k, 姐係日日跑, 我個目標都是完成姐

\

ctse... 我都明白你只係想抽空來練全馬... 跑步在你心目中都係一個 lower prioirty...
就算只係完成都要付出 gala... 全馬同埋半馬完全係兩個世界.. 尤其 30k 之後好多野要克服

雖然未必日日..但都有四日 gala~ 仲一定要跟足 program 去做
既然你有心去完成一個全馬..就要犧牲其中一 d 你玩開既野 gala~

升級   76.8%

該用戶從未簽到

原帖由 lingling 於 2009-3-17 12:25 發表

\

lingling ctze其實都唔係日日跑,一星期跑三到四日。但一定要抽一日作長課練習。例如由最初每次跑14K慢慢增加至30K不等。 這是跑全馬不能缺少的功課。我明白你未必有這麼多時間放在跑步練習上。那便要看你對跑全馬的決心來作出取捨。

升級   0%

該用戶從未簽到

其實只係要完成又未必要週週4-5課咁堅既,我之前兩年都勁懶,有時真係一週都無一課...

既然lingling 真係咁忙,試下呢個方法啦,而家開始,每週一課,緩步跑,15km 開始,完全放棄速度,一路慢慢加上去,加到年尾一課跑30km,比賽前一兩個月再按情況加多一課,我睇可以完成到架啦~~

最重要係唔好斷,夏天都要堅持繼續,同埋放棄速度,只練長課,咁可以慳d 日數既,但唔好預有好成績,同埋比賽過程一定好辛苦~~

升級   76.8%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-3-18 16:15 發表
其實只係要完成又未必要週週4-5課咁堅既,我之前兩年都勁懶,有時真係一週都無一課...

既然lingling 真係咁忙,試下呢個方法啦,而家開始,每週一課,緩步跑,15km 開始,完全放棄速度,一路慢慢加上去,加到年尾一課跑3 ...

花d師兄, 你這方法行得通嗎? 我覺得一星期只作一長課訓練, 不單止在比賽時辛苦, 即使在練習時也會十分十分辛苦.

升級   23.16%

該用戶從未簽到

原帖由 jsmleung02 於 2009-3-18 15:31 發表

lingling ctze其實都唔係日日跑,一星期跑三到四日。但一定要抽一日作長課練習。例如由最初每次跑14K慢慢增加至30K不等。 這是跑全馬不能缺少的功課。我明白你未必有這麼多時間放在跑步練習上。那便要看你對跑全馬的 ...

jsmleung02 ctze 一星期都要跑3至4次, 每次是否都要跑14K, 我當然明白全馬是要付出好多時間, 就算我不是要求速度, 但努力總是要付出, 哩點我明白, 依家是個決心,

決心..........