香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

肥妹仔........

升級   70%

該用戶從未簽到

AGE 22
158cm,
130lbs
有粗壯大小腿
為人好懶
經常訓到中午
手腳冰冷

最近開始跑30MINS..一星期二次
想減肥

但好驚對腿更肌肉, 更結實..
點算好?
+1 0
上一篇︰行山用品開倉日,Lafuma Private Clearance Sale下一篇︰TKO new comer

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 joyceB 於 2009-3-16 22:59 發表
AGE 22
158cm,
130lbs
有粗壯大小腿
為人好懶
經常訓到中午
手腳冰冷

最近開始跑30MINS..一星期二次
想減肥

但好驚對腿更肌肉, 更結實..
點算好?

joyce ctse首先要誡懶了, 要勤力做運動+飲食節制, 才可以減到肥 ctse平時返工/返學都冇時間瞓到中午, 間中瞓到中午都很開心的

跑步: 一星期二至三次, 由30分鐘慢慢地加到50-60分鐘, 慢跑是對減肥很有效的. 消了脂才想"對腳更肌肉, 更結實.."!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

firm d 唔好咩 ?
我想你既意思係怕肌肉太大舊吧~
肌肉大舊既原因係做得多強爆炸力既運動(如短跑, weight lifting)...  慢跑唔會有呢個問題...你唔見長跑好手個個都瘦到好似火柴人咩?
另一個原因令小腿粗壯就係著得多高爭鞋..小腿長期充血 contract...

再者.. 因為女性缺少睪丸素既關係.. 好難好似男人咁練到一舊舊...

升級   0%

該用戶從未簽到

p.s. 除非工作關係... 如果減磅就要早 d 訓..最好在 12點之前訓...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-3-17 10:09 發表
p.s. 除非工作關係... 如果減磅就要早 d 訓..最好在 12點之前訓...

ee 我依排成 日睇包公睇到12點9 . 吾掛得減吾到喇 ~~~ ~~KAKAKA

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 快活人 於 2009-3-17 12:16 發表

ee 我依排成 日睇包公睇到12點9 . 吾掛得減吾到喇 ~~~" />" /> ~~KAKAKA

我睇埋陀槍 ctse 先訓...
又無得做運動..又食得多野.... 幾樣加埋... 好快"強壯"過活活 ching你...

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-3-17 10:09 發表

我要早d訓...

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-3-17 10:06 發表
firm d 唔好咩 ?
我想你既意思係怕肌肉太大舊吧~
肌肉大舊既原因係做得多強爆炸力既運動(如短跑, weight lifting)...  慢跑唔會有呢個問題...你唔見長跑好手個個都瘦到好似火柴人咩?
另一個原因令小腿粗壯就係著得 ...

跑步唔會令你更大隻... joyceb ctse 我地一齊加油!

升級   0%

該用戶從未簽到

我都唔知有幾多年無係12點之前訓....唉

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 kcchu 於 2009-3-17 15:21 發表

我都唔知有幾多年無係12點之前訓....唉 " />" />

ching, 一齊努力呀!!!

升級   70%

該用戶從未簽到

多謝大家回答

因為我係場上跑, 見到d人肌肉異常發達,所以有d驚��
我會試下1pm前訓,haha

1.我成日覺得跑到心跳好快..
冇事gor 可?

2. 係咪跑30mins 唔停得? 飲水呢?

3.一定要拉根?

4物野係CTSE?

hahah

升級   0%

該用戶從未簽到

1) 個心跳得好快係幾時既事 ? 心跳要去到 training zone 一段時間以上才可以開始燒脂.. 如果個心跳得太快好唔舒服.. 咁就減番慢.. 但唔好停
2) 要慢跑 30 mins 以上... 最好有 45mins... 最好唔停.. 飲水停非常短時間..問題不大
3) 唔係一定要拉筋...係一定要有一個好既 warm up... 先極慢跑等成個人熱..開始有少少汗出..未必需要拉筋..做完運動之後慢跑 cool down 減慢心跳...之後再拉筋.. 反而做完運動之後拉筋更加重要
4) ctse - 師姐  ching - 師兄

升級   0%

該用戶從未簽到

P.S. 如果唔習慣咁長時間之下跑.. 咁就開始時 跑 15mins.. 習慣0左再慢慢加上去...唔駛一下子加太多...避免受傷.... 欲速則不達

升級   100%

該用戶從未簽到

joyceB ctse唔知近排跑成點呢...?

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

放心啦…
慢跑 / 長跑會削肉嫁…
想大隻都難…
最多消哂d脂現返你本身果少少肌肉gaje…

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-4-22 15:15 發表

肥妹仔, 叫我肥瘋吧! 發覺你好有potential登上以下的榜:
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=3253&extra=page%3D1
加油呀肥妹!

....肥瘋上" />" />

咁我potential仲勁....
但我唔好意思post我體重出黎

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-4-22 15:15 發表

肥妹仔, 叫我肥瘋吧! 發覺你好有potential登上以下的榜:
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=3253&extra=page%3D1
加油呀肥妹!

....肥瘋上" />" />

瘋瘋你.....

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

三個星期冇上嚟!
    減肥減成點呀?

升級   70%

該用戶從未簽到

我跑左二個禮拜(3,4/week)最少跑half hour
    食野都少左..
    但重係60kg.......
    點解會咁ga>>>>