香港長跑網  - 長跑長友

樓主: Fox
打印 上一主題 下一主題

有玩MTB的ching ctse入o黎揮揮手

升級   48%

該用戶從未簽到

做好安全措施是必須的。隻狐狸巳幫我擋o左唔少災難,否則現在可能跑唔到。

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 9 天

ching, 我都想買dahon sp8, 那裏平又是行貨? 有無$2680

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 laputa99 於 2009-3-17 22:09 發表
    ching, 我都想買dahon sp8, 那裏平又是行貨? 有無$2680

我舊年就係用呢個價錢買08年款(而家已經賣左),但09年款就好似賣唔到咁平,就算講價都要$2900 up

升級   100%

慵懶

原帖由 cfchan 於 2009-3-17 22:18 發表

我舊年就係用呢個價錢買08年款(而家已經賣左),但09年款就好似賣唔到咁平,就算講價都要$2900 up

dahon啲車升值真快

升級   48%

該用戶從未簽到

原帖由 laputa99 於 2009-3-17 22:09 發表

今日問過火炭世己,SP8開价2900,夠牙力都有可能接近你的心水价。

(無問是08 或09年款)

升級   100%

慵懶

原帖由 Fox 於 2009-3-17 22:37 發表

今日問過火炭世己,SP8開价2900,夠牙力都有可能接近你的心水价。

(無問是08 或09年款)

多謝ching資料,我要儲多幾百紋先
    話自己是單車聯會會員,單車舖會否給折?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 laputa99 於 2009-3-17 22:36 發表

dahon啲車升值真快

因為單車你銷費品唔係銷耗品 , 所以只會升唔會跌

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Fox 於 2009-3-17 21:57 發表

做好安全措施是必須的。隻狐狸巳幫我擋o左唔少災難,否則現在可能跑唔到。

fox = full gear....哈哈

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Alex 於 2009-3-17 21:25 發表
    入元朗可以考慮買呢架!不過 好和味

登錄/註冊後可看大圖

只可遠觀而不可而不可以褻玩

升級   100%

慵懶

原帖由 loudspeaker 於 2009-3-17 23:05 發表

幾錢? 居然單車都用Michelin, all season tires?

升級   48%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-3-17 23:05 發表

我估買o左都唔會踩入山,或買套Fox彼佢著住先

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 laputa99 於 2009-3-17 23:12 發表

幾錢? 居然單車都用Michelin, all season tires?

B 女 oetzi 9600, 2萬 樓上,
    rock shox reba 氣义, 屎 man佬 xt, xtr shifter ...

付担唔起

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Fox 於 2009-3-17 23:32 發表

我估買o左都唔會踩入山,或買套Fox彼佢著住先

RB 就見得多, XC 就末見過.
    上得山多終遇虎 ,

升級   0%

該用戶從未簽到

咩來 ga~
    好貴咁 wow.....

升級   0%

該用戶從未簽到

意大利名車, 無錢無得玩。

升級   48%

該用戶從未簽到

原帖由 cfchan 於 2009-3-17 20:58 發表
    我無玩mtb,玩rb同小摺,我多數踩架khs小摺出街,今個星期六南生圍帶路,我都會踩佢出黎

其實玩摺車都幾好,慳位,速度唔慢,帶上交通工具也方便。有D車友去深圳踩,摺車過關也比大車方便。師兄係那一區踩多?

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 Fox 於 2009-3-17 23:51 發表

其實玩摺車都幾好,慳位,速度唔慢,帶上交通工具也方便。有D車友去深圳踩,摺車過關也比大車方便。師兄係那一區踩多?

我住元朗,多數踩屯天元區,有時會踩青公出荃灣
    我都想上深圳踩,但好多時開團時間都夾唔岩我得閒!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cfchan 於 2009-3-18 07:21 發表

我住元朗,多數踩屯天元區,有時會踩青公出荃灣
    我都想上深圳踩,但好多時開團時間都夾唔岩我得閒!

下年初 1 大冷團 , ching 會唔會 join 埋 踩番轉 ,
    聽講今年阿寶都有份出席 , 睇番 d 相 , 有成 2xx 幾
    部車出 , 場面非常壯觀 , 不過小摺就跟得辛苦 d,
    頭車班 ching 平均都 40km/hr...

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-3-19 10:02 發表

下年初 1 大冷團 , ching 會唔會 join 埋 踩番轉 ,
    聽講今年阿寶都有份出席 , 睇番 d 相 , 有成 2xx 幾
    部車出 , 場面非常壯觀 , 不過小摺就跟得辛苦 d,
    頭車班 ching 平均都 40km/hr...

間中出黎踩下慢速大冷,或者玩下鐵人賽都ok
    初一個隻大冷就唔好囉,初三果個會較適合我

p.s. 有人問何謂mtb,等我解釋下
          MTB=mountain bike(越野單車)
          MTB當中,亦有因應路線強度及難度,再細分為︰
          cross country (xc) (強度較低,通常只有前避震)
          freeride (fr) (前避震或前後避震者都有)
          all mountain (am)(前後避震,避震行程較長)
          downhill (dh) (強度較高,避震行程最長)

另外,小弟前文提到的RB,即road bike(公路單車),以行走馬路為主,不設避震!

升級   100%

慵懶

各位單車ching,那幾間是黑店?
    大埔金X(正街)算不算?